21. listopadu 2013

Galileo pokračuje, více vlivu pro Prahu

Europoslanci ve Štrasburku potvrdili dohodu s Radou o zřízení evropských systémů družicové navigace a jejich využívání. Na evropské programy Galileo a EGNOS byla pro období 2014-2020 vyčleněna finanční obálka ve výši asi 7 mld. eur pro financování vesmírné a pozemní infrastruktury, včetně fungování agentury GSA.

 
Schválený návrh též nově upravuje odpovědnost Evropské komise, Agentury pro evropské systémy družicové navigace (GSA) a Evropské kosmické agentury (ESA). "Z pohledu České republiky je klíčové, že agentura GSA, kterou se nám povedlo přesídlit do Prahy, dostane při řízení projektu Galileo mnohem silnější pravomoci," komentoval rozhodnutí stínový zpravodaj za frakci Evropských konzervativců a reformistů Evžen Tošenovský. Tošenovský byl současně tím, kdo před třemi lety navrhl novou řídící strukturu Galilea, jejíž součástí je i pražské sídlo agentury GSA.
 
Evropské systémy EGNOS a Galileo představují důležitý krok pro další vývoj evropské vesmírné politiky. Systém EGNOS zpřesňující signál amerického GPS by měl být používán především v letecké dopravě. Galileo pak po svém dokončení přinese plnohodnotnou a kvalitativně lepší alternativu dnes široce užívaného amerického navigačního systému GPS.