11. května 2022

Jdeme do toho SPOLU! Podpis koaliční smlouvy koalice SPOLU pro volby do Zastupitelstva města Ostravy, představení předních kandidátů a základních tezí programu koalice SPOLU.

Ve středu 11. května podepsaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 koaliční smlouvu o vytvoření koalice SPOLU pro volby do Zastupitelstva města Ostravy. „Dosavadní funkční spolupráce koalice SPOLU ve vládě dokazuje, že spojení sil a značka SPOLU má smysl. Jsme přesvědčeni, že naše snaha spolu stmelit pravicové a konzervativní síly nám dává velkou šanci vyhrát v Ostravě volby,“ vysvětluje kandidát na primátora Ostravy Jan Dohnal.

Kandidátní listina koalice SPOLU obsahuje jména lidí, kteří mají dlouholeté zkušenosti z komunální politiky. Vedle současných náměstků primátora Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL) a Miroslava Svozila (ODS) figuruje na kandidátce i bývalý náměstek Vladimír Cigánek (ODS). V čele kandidátky stojí nová tvář, místostarosta největšího městského obvodu Ostravy-Jihu a předseda ostravské ODS Jan Dohnal. Za TOP 09 je na jednom z předních míst kandidátky advokát Petr Psotka.

Nejsme noví, ani bezejmenní, do komunální politiky vnášíme dlouhodobě praktické zkušenosti, víme, jaké jsou možnosti Ostravy. Jako strany vládní koalice můžeme garantovat úzkou provázanost přímo na členy vlády,“ doplňuje Dohnal. Podporu ostravské koalici vyjadřuje i předsedy vlády Petra Fialy, který se chystá region navštěvovat. Stejně tak deklaroval podporu i ministr financí Zbyněk Stanjura, ten označil investice do Moravskoslezského kraje za prioritu svého resortu. Do Ostravy zavítá v nejbližších dnech i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Naše programové priority cílí na vytváření podmínek ke stabilizaci a umožnění spokojeného života lidí a rodin v Ostravě. To znamená podporu profesního uplatnění, dostupnost vhodného bydlení včetně bezbariérového bydlení pro seniory, pocit bezpečí, kvalitní životní prostředí, vysoká úroveň poskytovaných služeb, zejména sociálních, zdravotních a komunálních a široká nabídka možnosti vzdělávání a kulturních a sportovních aktivit ve městě,“ popisuje Zbyněk Pražák.

Přední kandidát za TOP 09 Petr Psotka zdůrazňuje zejména témata energetiky, která se Ostravy hluboce dotýkají. “Je nezbytné rozvíjet moderní energetiku ve městě a vybudovat funkční energetický systém. Měl by vést především ke snížení energetické spotřeby města, a to zejména systematickým zaváděním využití obnovitelných zdrojů a akcelerací úsporných opatření na vlastním majetku,“ říká Petr Psotka.

Celý volební program představí koalice SPOLU v průběhu měsíce června. Vedle mnoha jiných témat bude mít ambici hledat možnosti zatraktivnění Ostravy pro její stávající i další potencionální obyvatele.

V rámci koalice SPOLU budou sestaveny i kandidátky i v největších městských obvodech – na Ostravě Jihu, v Porubě a na Moravské Ostravě.