27. dubna 2022

Ministerský plán na splavnění Odry nepodporujeme, je to Zemanova nesmyslná vize

K aktuálnímu záměru Ministerstva dopravy jednat o prospěšnosti projektu splavnění Odry vedení ODS Ostrava připomnělo, že zásah do povodí Odry by přinesl dlouhou řadu problémů, a to zejména v souvislosti s dopadem na životní prostředí a jeho ochranu.

Okolo materiálu, který ministerstvo projedná, se v posledních dnech vyrojily spekulace, že jde o pokračování projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe. „Ostravská ODS rozhodně nechce pokračovat v nesmyslné vizi současného prezidenta, Miloše Zemana s názvem Dunaj-Odra-Labe. Stejně tak nemáme v žádném případě ambici splavit Odru do Ostravy,“ vyjádřil se k materiálu předseda ODS Ostrava, Jan Dohnal, který kandiduje na primátora města Ostravy.

Materiál, který nyní na Ministerstvu dopravy leží na stole k projednávání, má za cíl pohlédnout na splavnění Odry ze všech aspektů a říci, kde přesně, pokud vůbec, by mohla být řeka splavněna.

Materiál údajně počítá se zapojením všech příslušných obecních samospráv do diskuse. Měl by se v něm objevit pohled na všechny aspekty, to znamená dopravní přínosy, dopady na životní prostředí, hydrologický pohled, ekonomické přínosy, pohled z hlediska cestovního ruchu.

„Vzhledem k tomu, že konečné rozhodnutí ministerstva ovlivní rozvoj obcí a měst v povodí, vítám snahu vyjednávat. Nejvíc ale věřím, že na konci bude výsledek takový, že navždy vyloučíme splavnění Odry za Bohumín,“ nechal se dále slyšet Jan Dohnal.

Zároveň se Dohnal snaží nepřipouštět si varantu, že by materiál nakonec ukázal splavení Odry do Bohumína jako přínosné. „Nevylučujeme, že varianta, která může být prospěšná, existuje. ODS v Ostravě si ale, stejně jako ministr dopravy Martin Kupka, myslí, že vozit po Odře plyn je nereálné,“ dodal.

Materiál má být projednáván ministerstvem ve zrychleném řízení. Důvod je ten, že dotčené obce musí držet územní rezervy pro případné splavnění, tudíž je bráněno jejich dalšímu územnímu rozvoji. Týká se to zejména ostravské městské části Antošovice, ale i dalších. Stejně tak se problém ve velké míře dotýká i města Bohumína.

„Budu první, kdo by v případě negativních dopadů projektu, zejména na životní prostředí, proti němu protestoval. Věřím, že výsledná jednání k projektu budou pro celý ostravský region přínosem,“ řekl na závěr kandidát na primátora Ostravy, Jan Dohnal.

Mgr. Jan Dohnal

předseda OS ODS Ostrava
místostarosta Ostravy - Jih