3. září 2019

Malý krok pro Jaroslava Šarocha, nebezpečný krok pro demokratickou společnost

(FORUM 24) Rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha o zastavení trestního stíhání předsedy vlády v kauze Čapí hnízdo je překvapivé, změna jeho názoru vzbuzuje vážné obavy. Podle doložených faktů a citací z otevřených zdrojů lze konstatovat:

1) Policie ČR žádala dvakrát sněmovnu o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Pokaždé byl sněmovnou vydán. Od počátku případ dozoroval státní zástupce Jaroslav Šaroch. Ve věci vlastnictví Čapího hnízda premiér opakovaně veřejně lhal.

2) Vyšetřování trvalo více než tři roky. Uskutečnily se prověrky postupu státního zástupce i Policie ČR, které neshledaly v samotném vyšetřování pochybení. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v dohledové prověrce konstatovala, že vše brzdí zejména obstrukce ze strany obžalovaných, kteří neposkytovali policii požadované materiály.

3) Některé otevřené zdroje uvedly, že nebyla vyslechnuta premiérova manželka. Důvodem omluv měly být její zdravotní potíže. Mezitím Monika Babišová doprovázela premiéra na zahraničních cestách a rozesílala po sítích rozverné fotografie ze svých soukromých akcí a cest.

4) Nepodařilo se vyslechnout Andreje Babiše mladšího. Premiérův syn byl těsně před doručením obvinění odvezen na Ruskem okupovaný Krym. Posléze se přemístil do Švýcarska , kam za ním vloni v listopadu otec zajel na partii šachů. Normálně se tomu říká ovlivňování svědků. Od té doby otec vážně nemocného syna nenavštívil. Stíhání premiérova syna poté policie vyloučila k vlastnímu řízení.

5) Státní zástupce Jaroslav Šaroch měl na posouzení důkazů shromážděných policií proti předsedovi vlády a dalším obžalovaným dlouhou dobu. V případě nedostatku důkazů mohl vyšetřování dávno zastavit. Místo toho ještě vloni odmítl žádost premiérových obhájců o zastavení trestního stíhání a opakovaně žádal o prodloužení termínu vyšetřování.

6) Změna právního názoru státního zástupce Šarocha přichází tři měsíce po výměně na postu ministra spravedlnosti.

7) Další vývoj má v rukou vedení Městského státního zastupitelství v Praze a také Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Andrej Babiš má tak obří převahu moci ekonomické, mediální a politické, že tato nerovnováha vyvrací základy ještě dobře neukotveného právního demokratického státu.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR