19. února 2019

Babiš každý den říká něco jiného. Chce si udobřit živnostníky, které pět let šikanoval

(FORUM 24) Deklarovanou pomoc živnostníkům z úst premiéra Andreje Babiše považuje předseda ODS Petr Fiala za marketingový trik. V rozhovoru pro deník FORUM 24 připomněl, že to byl právě současný předseda vlády, kdo podnikatelům soustavně házel klacky pod nohy. A hlavně – Babišovi se podle něj rozhodně nedá věřit.

Jak se díváte na to, že Andrej Babiš věnoval část svého projevu na sněmu hnutí ANO podpoře živnostníků?

Je to od premiéra pouze laciný marketingový trik před volbami do Evropského parlamentu. Chce jím oslabit naštvanost živnostníků a malých podnikatelů z pěti let vlády Andreje Babiše a ČSSD. Nic jiného než marketing a politické pokrytectví za tím není. Babišovy vlády zde pět let malé živnostníky šikanují, vymýšlejí pro ně další a další povinnosti a omezení. A pak krátce před volbami přijdou s tím, že si všimli, jak se jim špatně daří, a že by jim chtěli pomoci. Tomu snad nemůže uvěřit vůbec nikdo. Zvláště z úst Andreje Babiše je to nedůvěryhodné. Ale co se divíme, premiér slibuje cokoli, když si myslí, že mu to přinese hlasy. Třeba každý rok několik stadionů pro Martinu Sáblíkovou. Nestojí ani jeden. Jeho náhlému zájmu o živnostníky nelze vůbec věřit.

Vidíte v návrzích premiéra nějaké zlomové opatření, jež by živnostníkům při podnikání pomohlo?

Živnostníkům by pomohlo, kdyby ANO podpořilo v uplynulých měsících návrhy ODS na zrušení EET, snížení DPH, zrušení superhrubé mzdy, silniční daně aj. Kdyby ANO podpořilo naši snahu o pročištění právního systému a snížení byrokracie. Takřka jediným opatřením, které živnostníkům za posledních 5 let pomohlo, je zvýšení limitů pro výdajové paušály na 2 miliony. To však nebyl návrh ANO, ale náš – ODS.

Jaké kroky pro podporu živnostníků navrhuje ODS?

Jak již jsem říkal, ODS v uplynulých měsících navrhla ve sněmovně řadu opatření, která by živnostníkům usnadnila život. V tom budeme pokračovat i nadále. Představili jsme balíček 19 opatření na podporu živnostníků a vyzval jsem premiéra, abychom o nich začali jednat – kromě snížení daní chceme omezit vysoké pokuty, které živnostníci dostávají při drobných pochybeních, prodloužit lhůty, které mají na odpovědi úřadům, nebo omezit statistické hlášení, které je zatěžuje. A hlavně chceme zavést jasný systém, který jim pomůže orientovat se ve svých povinnostech po vzoru systému PES, který provozuje Hospodářská komora a který kvůli minulé vládě ANO nebyl schválen v parlamentu. Ve všech těchto aktivitách budeme pokračovat. My něco skutečně pro podporu živnostníků děláme, Andrej Babiš jen mluví. Navíc každý den říká něco jiného.


(Autor: Johana Hovorková)
 

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS