9. února 2019

ODS: Stát zde má být pro občany, ne občané pro stát

(www.ods.cz) ODS ve spolupráci s Institutem pro pravicovou politiku dnes uspořádaly konferenci „Pro moderní stát 21. století“, na které představili první z 5 priorit reformy státu. Ta se týká reformy státu jako takového, tedy veřejné správy a její digitalizace. Diskutovalo se o zajištění datových služeb, přístupu na internet, Právním elektronickém systému nebo o zákonu o právu občana na digitální službu. Pozvání promluvit v dopoledním bloku konference přijali prezident ICT unie Zdeněk Zajíček, který je duchovním otcem PES, Tomáš Vrbík za Hospodářskou komoru, o estonském příkladu pohovořil ředitel Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod, o britském pak IT odborník a autor projektu Hlídač státu Michal Bláha. Ve druhé části konference diskutoval o rychlých datech Petr Koblovský z Liberálního institutu a k bezpečnosti v digitálním světě promluvil Tomáš Pojar, prorektor vysoké školy CEVRO Institut. Téma digitální Evropy otevřel europoslanec Evžen Tošenovský. Garantem priority moderní veřejné správy je místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

„Stát zde má být pro občany, ne občané pro stát. To byl leitmotiv dnešní konference „Pro moderní stát 21. století”. Bylo by proto skvělé, kdyby se téma moderního státu 21. století, resp. „reformy státu”, stalo programovým tématem v politických debatách a kdyby nahradilo a vytlačilo množství nesmyslů a zástupných témat, kterými je zaplevelována současná politická diskuse. Jenom důsledná reforma fungování státu nám pomůže dostat Českou republiku mezi 10 nejúspěšnějších zemí světa. Jedním z nástrojů je digitalizace – ale pouze těch povinností, které jsou nezbytné. Ostatní je potřeba zrušit,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

„Dnešní konference přinesla nejen podněty od odborníků z praxe, ale díky sociálním sítím též od občanů. Mimo jiné se potvrdilo, že nás všechny trápí stejné problémy – přebujelá byrokracie, pomalé stavební řízení, malá dostupnost vysokorychlostního internetu po celém Česku. ODS nabízí řešení: digitalizaci veřejné správy a stavebního řízení, rozšíření povinnosti státu ke každé liniové stavbě pokládat chráničku pro optické vlákno. To nejsou složité kroky! Stačí chtít a místo prázdných hesel opravdu začít něco dělat. Reforma veřejné správy nesmí být pouhou kosmetickou úpravou – stejně jako digitalizace nesmí být pouhým nahrazením papírových seznamů počítačovou databází. Je nutné kompletně změnit přístup k fungování státu. Moderní Česko musí být stát fungující pro občany, nikoli občané sloužící státu,“ upřesňuje místopředseda ODS Martin Kupka.

Prezident ICT unie a autor mnoha úspěšných projektů digitalizace státu Zdeněk Zajíček dodává: „Moderní stát musí mít moderní právní řád. Cesta k němu nebude jednoduchá, ale je naší odpovědností, abychom se na takovou cestu vydali. Právní elektronický systém PES je nástroj, který nám může pomoci udělat pořádek v existujících zákonech a zveřejnit přehled povinností. Je skvělé, že ODS tento projekt Hospodářské komory od samého počátku podporuje a prosazuje.“

„Digitální stát není o přenosu šanonů a formulářů na internet, ale o změně myšlení. Je třeba šanony zužovat a formuláře rušit. Příklady ze zahraničí, třeba pravě z Estonska, ukazují, že na jednodušší a pohodlnější praxi digitálního státu si každý snadno a rád zvykne. Češi jsou premianti v platbách bezkontaktní kartou, oblíbili si nákupy na internetu, takže neexistuje důvod k obavám, že by zrovna ve styku se státem preferovali nákladnější a složitější cestu,“ říká Aleš Rod, ředitel Centra ekonomických a tržních analýz.