2. prosince 2014

Kvůli levicové vládě stoupne zadlužení každého občana ČR o 10 000 Kč

Občanští demokraté odmítnou návrh rozpočtu na příští rok, ve kterém levicová vláda plánuje zadlužit každého občana o dalších 10 000 korun. Aby zaplatila všechny svoje nápady, musí si totiž vládní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL půjčit dalších 100 miliard korun. Přitom tyto peníze použije zejména na navýšení počtu i platů státních úředníků. A aby si mohla dovolit větší byrokratický aparát, omezí ve srovnání s vládami vedenými Občanskou demokratickou stranou investice například do nových škol, silnic či železnic

„Současná levicová vláda opakuje chyby z let 2002 – 2006, kdy přes hospodářský růst vytvořila obrovské deficity. Bohuslav Sobotka pokračuje ve stejném trendu – nešetří, rozhazuje na platy svých přátel úředníků, navyšuje jejich počet, populisticky zvedá minimální mzdu. A to i přes očekávaný hospodářský růst,“ konstatuje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

Petr Fiala upozorňuje na to, že si vláda chce na příští rok půjčit dalších 100 miliard korun, a to přestože se očekává růst ekonomiky o tři až čtyři procentní body a přestože poslední dva roky byl schodek státního rozpočtu nižší. „Ukázkou toho, jak současná vláda chce nakládat s veřejnými financemi, je postup ministra financí, který čtvrtmiliardovou zakázku na registrační poklady zadává bez výběrového řízení. Káže o transparentnosti a přitom se chová zcela opačně,“ zdůrazňuje Petr Fiala. 

Vláda chce zákonem omezit veřejné i soukromé investice 

Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu občanských demokratů, varuje také před vládním návrhem zákona o hodnocení dopadu investic na životní prostředí, známého jako zákona o EIA. „Vládní novela jde opět mnohem dál, než po České republice požaduje Evropská unie. Znovu se ministerstva snaží zakrýt vlastní zbytečnou a nikomu neprospívající iniciativu za vymyšlená nařízení Evropské unie,“ zdůrazňuje Zbyněk Stanjura a upozorňuje, že podle Hospodářské komory vláda připravila návrh, který přímo ohrozí 15,5 tisíce pracovních míst a zastaví veřejné i soukromé investice v hodnotě 6,5 – 13 miliard korun ročně. 

„Zákon je tak špatně napsaný, že sníží právní jistotu všech účastníků řízení a jen úplně zbytečně zvýší byrokratické požadavky,“ říká Zbyněk Stanjura. „ODS je připravená podpořit novelu zákona o EIA, která naopak investicím pomůže. Takovou, která omezí papírování, umožní všem přímo dotčeným občanům se ke stavbě vyjádřit a ztransparentní projednávání všech typů povolení. Aktuální vládní návrh jde ale přesně opačným směrem,“ uzavírá Zbyněk Stanjura. 


Rozpočet 2015: Víc investic, ne jenom vyšší sociální dávky? Něco tady nehraje 

SROVNÁNÍ STÁTNÍCH ROZPOČTŮ

POLOŽKA

2013 (VLÁDA PRAVICE)

2015 (VLÁDA LEVICE)

Strukturální deficit

-0,2 % HDP

-1,8 % HDP

Schodek

81 mld. Kč

100 mld. Kč

Mandatorní výdaje

671 mld. Kč

713 mld. Kč

Investice

102 mld. Kč

76 mld. Kč

Věda, výzkum a inovace

40 mld. Kč

35 mld. Kč