7. listopadu 2014

Vláda prosadila další byrokratickou šikanu podnikatelů. ODS je rezolutně proti.

ODS v pátek ve Sněmovně hlasovala jasně proti tomu, aby drobní podnikatelé a živnostníci měli povinnost každý měsíc vyplňovat další registrační formulář o dani z přidané hodnoty. Ten po nich požaduje vládní novela zákona o dani z přidané hodnoty. „Normální lidé budou doplácet na neschopnost státu vybírat daně,“ protestoval proti další povinnosti uvalené vládou na podnikatele předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala.

„Množství kontrol, které nic neodhalí, se už dlouho vzpírá zdravému rozumu. Toto opatření také. Opravdu nestačí, aby podnikatelé podávali čtvrtletní oznámení jako dosud? Logiku to však bohužel má – totiž tu socialistickou. Mnohé napovídá už sám název „kontrolní hlášení“. Nejde tu o pomoc poctivému podnikání, ale o kontrolu, evidenci, dohled,“ zdůrazňuje Petr Fiala.

„Zajímalo by mě, jestli vláda zkusila alespoň odhadnout, kolik je takových daňových dokladů. U malých firem můžeme odhadovat počet daňových dokladů na vstupu, na výstupu někde kolem 200, možná 250, podle činnosti. Pokud má někdo levnější produkty, tak faktur může být víc. Takže stovky u těch nejmenších. U těch největších to budou desetitisíce, statisíce. Co s tím vlastně bude dělat, kromě toho, že bude hromadit ta data?“ ptá se Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

„Obludný je trend stále většího dohledu, šmírování, kontrol, povinnosti hlásit státu stále více informací týkajících se svobodných aktivit podnikatelů, ale i dalších občanů. Stát občanům přestává sloužit, stáváme se "poddanými". Každým takovýmto opatřením přicházíme o kus tolik vzácné svobody,“ dodává ekonomický expert ODS, Jan Skopeček.

Vládou navrhovaná povinnost měsíčně vykazovat doklady o DPH se dotkne čtvrt milionu podnikatelů, kteří jsou plátci DPH. Podle údajů vlády je to bude ročně stát dohromady 1,37 miliardy korun a každého z nich asi 3,5 hodiny času měsíčně. ODS navrhovala, aby vláda této zbytečné měsíční práce ušetřila alespoň malé podnikatele a živnostníky.

Spolu s tím také občanští demokraté navrhli vládní koalici kompromisní návrh na snížení dolní sazby DPH na 10 procent. Zůstaly by tak zachovány dvě sazby daně z přidané hodnoty, zatímco vláda prosazuje, aby se DPH nově vybírala ve třech různých výších podle toho, který konkrétní výrobek či služba by byla vládní většinou označena za prospěšnou a tudíž hodnou zařazení do nízké nebo ještě nižší sazby DPH. ODS s takovým postupem, který výběr DPH zcela znepřehlední, jasně nesouhlasí.