17. září 2014

ODS navrhuje snížení DPH a ve Sněmovně odmítne omezení paušálů

Poslankyně a poslanci Občanské demokratické strany navrhnou na aktuální schůzi Poslanecké sněmovny snížení DPH. Připraveny mají hned dvě varianty. První je snížení horní sazby z 21 na 20 procent a současně snížení dolní sazby z 15 na 14 procent.

 
Pokud bude vláda trvat na zavedení další snížené sazby ve výši deseti procent, navrhne ODS ponechat vyšší sazbu DPH na 21 procentech a dolní sazbu snížit na 10 procent. V každém případě ODS odmítá zkomplikovat daně zavedením třetí sazby DPH, což aktuálně navrhuje levicová vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.
 
„Zavedením třetí sazby DPH se český již tak velmi komplikovaný daňový systém stane ještě více nepřehledným a komplikovaným. Občané a podnikatelé se ještě nestihli adaptovat na poslední změny a už jsou tu další,“ zdůrazňuje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. „Daně mají být jednoduché. Správná je proto jedna nízká sazba daně z přidané hodnoty,“ říká Fiala.
 
Petr Fiala zároveň připomněl, že ODS bude razantně proti navrhovanému omezení výdajových paušálů živnostníků. „ODS bude vždy stát na straně těchto lidí a bojovat za zachování stávající podoby výdajových paušálů živnostníků, které jim i státu významně zjednodušují administrativu. Levicovou vládou navrhované omezení paušálů by zasáhlo všechny řemeslníky, kteří mají velké výdaje s nákupem vstupů – zemědělce, truhláře, automechaniky nebo třeba tesaře. To odmítáme,“ říká Petr Fiala s tím, že poslanci ODS budou navrhovat, aby vládní koalice od plánů na omezení výdajových paušálů ustoupila.