21. března 2022

INFO.cz: Fialovi cesta na Ukrajinu pomůže získat v Evropě vliv. Některé velké státy to nepotěšilo

(INFO.cz) Po cestě premiéra Petra Fialy do ukrajinského hlavního města Kyjeva, kde se sešel s prezidentem Volodymyrem Zelenským, neskrývá Alexandr Vondra, že je na tento krok předsedy vlády hrdý. „Byla to naprosto senzační guerillová akce, takhle se to má v době, kdy je Západ často strašně byrokratický a pomalý, dělat,“ hodnotí europoslanec a bývalý ministr obrany a zahraničí Fialovu cestu v nové epizodě podcastu Alexandry Udženija a Jiřího Pospíšila Dycky Praha! Podle Vondry nešlo zdaleka jen o PR krok. „Tady jde o podstatu a vliv. O možnost ovlivňovat věci správným směrem. Určitě mu to pomůže vliv získat, ale si na rovinu řekněme, že ne všechny velké státy to potěšilo, že iniciativu převzala malá země. EU je pořád konkurenční prostředí,“ říká Vondra.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na INFO.cz.

Podle Alexandra Vondry je přístup Petra Fialy a Česka obecně přesně tím, co je v silách naší země pro pomoc Ukrajině udělat. „Pošleme tam humanitární pomoc, ale i zbraně, postaráme se o ukrajinské uprchlíky, a pak tam přijede i náš premiér osobně Ukrajince podpořit. Projevili jsme odvahu a solidaritu a to Ukrajinci, kteří bojují o všechno, potřebují,“ komentuje situaci Vondra. „Je důležité, že Fiala k tomu přistoupil jinak než třeba slovenský premiér, který tu nabídku také dostal, ale po konzultaci s různými bezpečnostními poradci ji odmítl. Fiala přemýšlel vlastní hlavou a udělal to, co bylo správné. I toto gesto má obrovský význam,“ dodává s tím, že válka na Ukrajině bortí iluzi o tom, že může fungovat jakási globální mírová civilizace. „S tímto snem se musíme rozloučit. Čeká nás střet o zdroje mezi póly moci v multipolární společnosti. Představa, že vznikne nějaký ráj na zemi a zlo přestane existovat, je falešná,“ uzavírá Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany