1. února 2022

Vyjádření k pořadu Reportéři ČT a výroku Andreje Babiše

(www.ods.cz)

  1. Byl jsem jeden ze 40 lidí, kteří prošli orgány společnosti Český holding
     
  2. Projekt Černý Pelikán (nákupní centrum v ČB)
    Od roku 2002 jsem spolupracoval na výstavbě nákupního centra. Od žádosti k vydání stavebního povolení uplynulo dlouhých 7 let. Vykoupily se pozemky, budovy a zařídily další nezbytné náležitosti. Těsně před tím, než bylo stavební povolení pravomocné, padla v roce 2008 v USA banka Lehman Brothers. Opakovaně jsem redaktorce zdůrazňoval, že se v té době do ČR přelila hypoteční krize z USA. Ta zničila, troufám si tvrdit, stovky podobných projektů. V reportáži o tom není ani zmínka, není to dáno do souvislostí, přesto to na podnikání v celém západním světě mělo zásadní vliv! Nezaměstnanost, skepse bank, propady kupní síly atd. Ano, projekt zkrachoval. Přestože nám banka na projekt v začátku půjčila, následně jej odmítla kvůli situaci na mezinárodních trzích financovat. Je mi to líto.
     
  3. Nemovitost v Kořenově
    Co se nákupu nemovitostí týče a transakce, kterou paní redaktorka nepochopila. Ve skutečnosti jsem ji vysvětloval asi 4x a mám všechny transakce uvedeny ve svém majetkovém prohlášení z roku 2017. Byly posvěceny daňovým poradcem a proběhly za obvyklé ceny. (Proč a o kolik desítek procent je cena nemovitostí v ČR předražena, nechme na jindy). To klíčové – v reportáži zaznělo: „Že jsem koupil pozemek v Kořenově, desetitisíce metrů, za 5 milionů (opět zaokrouhlení dolů), a že to musí mít podle znalce minimální hodnotu 10 milionů.“ Paní redaktorce jsem posílal e-mail, ve kterém jsem uvedl sumu 5,8 milionů, z čehož 3,8 miliony jsem platil nominální hodnotou pohledávky, ke které náleží příslušenství ve výši 3,1 milionů korun, jak je zřejmé z mého majetkového přiznání za rok 2017 (tato pohledávka byla zajištěna zástavou na nemovitostech dlužníka, byla tedy bonitní). K celkové kupní ceně jsem složil ještě další 2 miliony v penězích.
    Z katastru se dá zjistit, že se nejednalo o desítky tisíc metrů, jak zní v reportáži, ale o cca 6000 m čtverečních, o které se jedná. Smíchaly se zde jablka s hruškami. Těch 24 527 m čtverečních bylo dokoupeno až NÁSLEDNĚ, z mých prostředků v řádech jednotek milionů, stejně tak jako demolice nevyhovujícího objektu a projekt pro územní rozhodnutí, vydané v roce 2021. Což nepochybně hodnotu zvýšilo. Pro pořádek… na odhad hodnoty nemovitosti jsem si nyní objednal znalce s kulatým razítkem.
     
  4. Dům v Praze
    Hned v úvodu reportáže se hází sumami odhadců 15 až 20 milionů. Nesmysl. Nemovitost kupoval majitel firmy Nakano na přelomu roku 2012/2013 za 8,2 milionů korun, ale nemovitost přešla na mě s firmou Nakano až v roce 2015. Paní redaktorce jsem do e-mailu uvedl částku 8,2 milionů, přesto v reportáži zaznělo 8 milionů. K této sumě náleží ještě příslušenství 6,9 milionů, jak je opět zřejmé z mého majetkového přiznání. Pro dokreslení situace. Od roku 2009 do konce roku 2012 došlo k poklesu cen nemovitostí, podle ČSÚ o 9 až 15 %! Navíc, součástí smlouvy bylo, a to v reportáži nezaznělo, že firma zde měla k užívání celé patro jako kanceláře bezplatně až do roku 2020! Pro pořádek… na odhad hodnoty nemovitosti jsem si nyní objednal znalce s kulatým razítkem.
     
  5. Nákupy vozů pro radnici od firmy Horejsek
    Za prvé, nejedná se o žádný prodej, nýbrž o operativní leasing! Podklady pro výběrové řízení na operativní leasing k městským elektromobilům zpracovala advokátní kancelář, která dlouhodobě zpracovává pro město další výběrová řízení. Pro informaci: Za e-golf město měsíčně zaplatilo operativním leasingem 10 090 Kč bez DPH a za hybridní GTE Passat 11 330 Kč.

    Fakta k vyjádření poslance Andreje Babiše: Babiš:„Pan Krejza v 90. letech s panem Sisákem okradli lidi o 2 miliardy korun.“
Karel Krejza

poslanec PČR
místostarosta města Litoměřice
předseda regionálního sdružení