29. dubna 2021

Ruský útok na ČR je šancí vyčistit EU od ruských špionů

(www.ods.cz) Evropský parlament výraznou většinou schválil rezoluci odsuzující Rusko za jeho útok na Českou republiku, snahy o další destabilizaci Ukrajiny a věznění Alexeje Navalného.

„Děkuji všem kolegům za podporu. Evropský parlament ukázal, že solidarita mezi členskými zeměmi funguje. Útok na Českou republiku musíme využít jako šanci, jak vyčistit Evropskou unii od ruských špionů, kteří proti jednotlivým státům vedou guerillovou válku. Podporu si zaslouží také Ukrajina, která leží na frontové linii s Ruskem,“ uvedl europoslanec Alexandr Vondra.

Rezoluce se také věnuje energetické bezpečnosti a podporuje vyřazení společnosti Rosatom z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

„Rezoluce na návrh Zelených obsahuje i výzvu členským státům, aby nespolupracovaly s Rosatomem. To je samozřejmě z hlediska Dukovan pro nás důležité, ale říká to jenom A, tedy co ne. Aby to mělo smysl v rámci energetické transformace, tak je nutno říci i B, totiž aby Evropská unie výrobu energie z jádra označila jako čistý zdroj a tím usnadnila výrobu a výstavbu jaderných elektráren ze strany firem v EU. A to zatím pro nesmyslný odpor Zelených neučinila. To musíme změnit."

Alexandr Vondra

místopředseda strany