21. dubna 2021

Seznam Zprávy: Pokud EU nezačne vyhošťovat ruské diplomaty, vláda fatálně selhala

(Seznam.cz) Česká republika po odhalení účasti ruských špionů na výbuchu ve Vrběticích pořád čeká na jasnou podporu svých západních spojenců. Jak by měla vypadat? Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra byl hostem Ptám se já Seznam Zpráv.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na Seznam.cz.

K reakci na zjištění o ruském podílu na vrbětickém výbuchu vyzvali unijní země ve středu lídři Evropského parlamentu. „Považuji to za silný politický signál,“ řekl v Ptám se já europoslanec Alexandr Vondra.

„Hrajeme s Ruskem poker, který nesmíme prohrát, ale máme v rukou omezené karty. Pokud potřebujeme, aby to zabolelo i druhou stranu, potřebujeme svoje spojence,“ dodal s tím, že měla vláda požadavek na podporu zemí Unie formulovat mnohem dříve, než k tomu došlo na půdě Evropského parlamentu.

„My máme problém, že nás reprezentují lidé na nejvyšších místech – od prezidenta, premiéra po klíčové ministry, kteří neudávají směr, jsou pasivní, váhají. Dnes už víme, že informace měli týdny dopředu a neučinili nic, aby se na tu situaci připravili,“ řekl Vondra na konto premiéra Babiše a šéfů resortů. Podle něj vláda zanedbala práci s klíčovými zprávami a spojencům měla podat informace v předstihu.

Podle Vondry kvůli pozdní reakci české vlády nelze ani čekat, že by spojenci dokázali plnohodnotně reagovat v rámci dnů. Jaká reakce by mohla následovat? „Když byla Británie v této situaci, došlo ke dvěma věcem – k vyhoštění diplomatů a přijetí určitých společných sankcí. Takže nám napovídá precedens z minulosti,“ dodal s tím, že pokud mezi kroky a opatřeními zemí Evropské unie nebudou takové, které by „zlepšily“ českou pozici vůči Ruskou, je to důkaz fatálního selhání české vlády.

Europoslanec se vyjádřil i k tvrzení vicepremiéra Hamáčka, že jeho plánovaná cesta do Moskvy byla pouze diplomatickou kamufláží. „Když jsem to slyšel, trochu jsem se smál, jako by to bylo ze hry Járy Cimrmana. Myslím, že tomu nevěří ani on sám.“

Alexandr Vondra

místopředseda strany