17. září 2016

Co kraj trápí? Ghetta a odliv chytrých lidí

Jiří Kulhánek vede ODS do krajských voleb jako lídr ODS. V rozhovoru pro MF DNES přiznává, že si je vědom toho, že jeho strana má pošramocenou pověst, doufá však, že voliči spíš než na partaj budou hledět na práci, kterou odvedl jako dlouholetý starosta Kadaně.
Sociálně vyloučené lokality, odliv chytrých lidí a neschopnost propagovat turisticky zajímavá místa patří podle Jiřího Kulhánka, dlouholetého starosty Kadaně a lídra kandidátky ODS pro krajské volby, mezi největší problémy regionu.

Chcete být hejtmanem?
Jsme realisté, nemáme na hejtmana volební potenciál, což zároveň znamená, že budu rád dál starostou v Kadani. Jedním z důvodů, proč kandiduji, je i to, že mě tíží řada problémů, které nejsme schopni na úrovni města vyřešit, a mohl by v tom více konat právě kraj. Rád bych, aby budoucí hejtman či hejtmanka vnímali více rady z terénu a neměli klapky na očích a uších.

V minulosti byla ODS spojená s korupčními kauzami kolem bývalého hejtmana Jiřího Šulce a úřadu regionálního operačního programu. Kvůli tomu má strana v kraji pošramocenou pověst. Jak vidíte vaše šance v krajských volbách?
Je tomu skutečně tak, že ODS nemá v kraji dobrou pověst. Musíme si získat důvěru lidí zpět a věřím, že se nám to podaří. Na kandidátce máme novou partu lidí, kteří mají zkušenosti z komunální politiky a jsou za nimi vidět konkrétní výsledky. Pokud jde o mě osobně v pozici lídra, tak mám stejné šance asi jako Petr Urbánek z ANO v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo (jde o spor kolem dotací na projekt šéfa Agrofertu a ANO Andreje Babiše – pozn. red.), se kterou on nemá nic společného, ale stranu si lidé s kauzou spojují.

O kolika mandátech budete moci říci, že je to úspěch?
Nemáme žádný konkrétní cíl, budeme rádi za každý mandát. Neúspěchem bude, pokud se do krajského zastupitelstva vůbec nedostaneme.

Ústecký kraj je v republikovém měřítku vnímán jako místo nejhorší k životu. Jaké máte plány tento pohled změnit?
Náš kraj je vnímaný především jako odkladiště nepřizpůsobivých. Prchají odsud studenti a vzdělaní lidé, lékaři a řada perspektivních odborníků, protože zde nemohou najít uplatnění nebo jsou nedostatečně ohodnocení. Obrovské problémy jsou ve městech, kde jsou sociálně vyloučené lokality – ghetta. Abychom se z tohoto pohledu vymanili, musí se změnit zákony o sociálních dávkách na bydlení, veřejně prospěšných pracích, veřejné službě a další.

A lze to změnit na úrovni krajské samosprávy?
Ano. Ústecký kraj má jednu velkou výhodu, kterou obce a města nemají. Je to zákonodárná iniciativa. Za poslední volební období jsem nezaznamenal, že by Ústecký kraj předložil jakýkoliv návrh zákona. Já jako starosta, stejně jako mnoho mých kolegů, jsem o potřebě změny zákona o sociálních dávkách říkal nesčetněkrát politikům od krajských radních po poslance, ministry, předsedu vlády až po prezidenta. Výsledek nula. Ovšem pokud se změnou zákona přijde krajská samospráva, tak se jí musí vláda vážně zabývat.

Severočeský region je v posledních letech na vládě skloňován v souvislosti s omezením těžby uhlí a kompenzacemi pro propuštěné horníky z Dolu ČSA. Jste pro vyplacení, či nikoliv?
Jsem proti vyplacení jakýchkoliv kompenzací. Už v roce 1990 vláda vydala usnesení, které stanovilo závazné limity pro těžbu uhlí. Obce dostaly záruku, že se těžební území nebude dál rozšiřovat, a podle toho se rozvíjely. Vlastníci těžařských společností zase měli dostatek času se na ukončování těžby připravit. Loňské rozhodnutí vlády limity neprolomit neznamená, že vláda něco zavinila a že by právě stát měl platit náhrady horníkům. Těžaři, kteří mají z uhlí příjmy, měli dostatek času vytvořit si pro tyto účely rezervy. Kompenzace pro ostravské horníky je to samé "v bleděmodrém". Proč náhradu horníkům nevyplácí OKD? Považuji za chybu vlády, že na vyplácení těchto náhrad přistoupila.

Co je podle vás největší ostudou kraje?
To, jak sami na sebe žalujeme, jak jsme na tom špatně. Neumíme propagovat to, co je v našem kraji hezké, a pak to zakryjí obrázky ze sociálně vyloučených lokalit, vytěžených lomů a podobně.

Na co by mohl být kraj naopak pyšný?
Na řadu sakrálních a historických památek, krásnou krajinu a zejména Krušné hory, které čekají na objevení. V povědomí lidí je zakořeněno, že je náš region zanesený oxidem siřičitým a že jsou tu zničené lesy, zdevastovaná příroda. To už dávno není pravda. Jiná turisticky vyhlášená místa jako Šumava nebo Krkonoše jsou na tom hůře. Měli bychom proto více zapracovat na propagaci a především pomoci lidem na horách vytvořit podmínky k podnikání, hlavně v turistickém ruchu.

Předvolební vize většiny stran se moc neliší. Chtějí zatočit se zneužíváním dávek, přilákat investory, nabudit v lidech pocit hrdosti na kraj. Co vás odlišuje od vašich konkurentů?
Na to vám odpovím jednoduše. Na rozdíl od nich to myslíme vážně. Chceme prosazovat věci, které skutečně zlepší život v kraji.

Věříte, že se v prosinci otevře dálnice D8?
Věřit můžu. Vnímám nebezpečí, které tu podle geologů hrozí, kdy varovali před dalšími sesuvy. Investor by měl tyto fakta důkladně prověřit.

Jaké další dopravní stavby považujete pro kraj za klíčové?
Kromě D8 je to řada úseků na silnici I/13 včetně části z Chomutova do Karlových Varů, jejíž dostavba na čtyřproudovou komunikaci vázne. Další je dokončení D7 z Prahy do Chomutova. Dostavba těchto hlavních silničních tras je nutná pro další rozvoj regionu. Kraj by měl také věnovat větší úsilí budování cyklostezek. Například cyklostezka Ohře je nekonečný příběh. Obce jako Kadaň, Klášterec nad Ohří nebo Žatec si na své náklady vybudovaly úseky na svých katastrálních územích. Další části, které jsou v gesci kraje, stojí.

V Kadani jste oblíbeným politikem. Čím si myslíte, že zaujmete voliče i mimo Chomutovsko?
Bude to složité, ale stejnou pozici mají i další lídři. Já mohu prezentovat to, že za mnou je vidět odvedená práce a hmatatelné výsledky tady v Kadani.

Mladá fronta DNES - severní Čechy