15. října 2019

Od začátku tvrdím, že zdanění restitucí je protiústavní. Jsem rád, že Ústavní soud rozhodl tak rychle

(www.ods.cz) Komentář předsedy sněmovního ústavně právního výboru za ODS Marka Bendy.

Marek Benda: „Vítám rozhodnutí Ústavního soudu a zrušení zdanění církevních náhrad. I rychlost, s jakou Ústavní soud rozhodl, ukazuje, že věc byla zcela jasná. Opakovaně jsme na protiústavnost poukazovali ve všech jednáních sněmovny a pochybnost vyslovil svým usnesením o odložení účinnosti i ústavně právní výbor. Je proto zvláště skandální, že pro návrh a přehlasování veta Senátu hlasovalo jako pro svoji úlitbu komunistům 114 poslankyň a poslanců z ANO, ČSSD, KSČM a SPD. A to přes deklarovanou úctu k právnímu státu i tradicím většiny z nich. Stejně tak prezident republiky zákon bez sebemenšího uzardění podepsal. Nepochybuji, že komunisté církve budou jako své ideové nepřátele nadále tepat. Jenom chci věřit, že ostatní subjekty si příště dobře rozmyslí, zda jsou jejich návrhy hodné podpory.“

Hlasování o novele zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR