10. ledna 2017

STAVEBNÍ PRÁCE v MČ Praha - Dolní Počernice v závěru roku 2016

Tak, jako každoročně, je Hlavní město Praha /HMP/ v závěru roku štědrá na přidělování dotací ke zlepšení technické infrastruktury městských částí /MČ/. Je samozřejmé, že ta MČ, která má připravené projekty a stavební povolení, je ve výhodě.V Níže uvádím stručný výčet prací, které nyní probíhají, a přispějí ke zlepšení technické vybavenosti Dolních Počernic:

  1. Výstavba 3. pavilonu MŠ Duha. Tato stavba probíhá za plného provozu a je proto velmi komplikovaná. Součástí této stavby je i vybudování 24 nových parkovacích míst, pro MŠ a zdravotní centrum. O jejím průběhu podrobně informuje ve svém příspěvku v tomto zpravodaji zástupce starosty Mgr. Milan Nedvědil.
  2. Další stavbou, která v současné době probíhá a značně omezuje občany bydlící v této lokalitě, je oprava povrchu ulice Podkrkonošské v úseku mezi ulicemi Hrabačovská a Ždírnická. Stavbu provádí firma SWETELSKY stavební s.r.o. Součástí stavby bude i částečná výměna povrchu chodníků z nové zámkové dlažby.
  3. MČ se podařilo odkoupit čp. 25 v ul. Nad Rokytkou v centru obce. Tento objekt bude po rekonstrukci sloužit jako zázemí pro údržbu naší MČ, zčásti jako garáž a kůlna a zároveň bude náhradou za plechový sklad a skladovou plochu ve zrekonstruované části Zámeckého parku - štěpnice.

4.  Další práce, které by měly být v nejbližší době zahájeny, jsou:

  • Úprava povrchu parkoviště mezi Infocentrem a Českým statkem. Ztrouchnivělé pražce nahradíme použitou zámkovou dlažbou z chodníků u MŠ.
  • Úprava poničené parkovací plochy před firmou Medián.

5.  Doplnění části chybějícího chodníku v ulici Národních hrdinů směrem ke golfovému hřišti. V oblasti zeleně provádí MČ úpravu stromového patra v Zámeckém parku, hřbitově a dalších lokalitách, rovněž tak zmlazení a úpravy keřových porostů. Byly ukončeny projektové práce týkající se rehabilitace zbývající části Zámeckého parku, hlavně ve „francouzské části" před oranžérií. Budoucí podoba je patrná z přiložené kopie projektu.

6.  MČ rovněž finišujeme v přípravě projektů pro stavební povolení
na akce, které chceme uskutečnit v roce 2017:

- Připravujeme parkoviště před ZŠ, kde vznikne 18 parkovacích míst. Toto parkoviště by mělo sloužit rodičům vozícím děti do školy a dále k parkování sportovců, využívajících sportoviště ZŠ.

  • řipravuje se projekt pro stavební povolení na parkoviště u vlakové zastávky, směr centrum, pro cca 30 osobních automobilů.
  • Projektuje se zastávka v ulici Národních hrdinů, u zdravotního centra, ve směru k Českobrodské ulici. Tato zastávka bude umístěna pod již vybudovaným zpomalovacím prahem, který bude sloužit v budoucnu jako přechod.
  • MHMP, odbor strategických investic připravuje výběr projektanta na výstavbu nové budovy ZŠ. Odhadované náklady na tuto stavbu jsou 186 mil. Kč.

7.  V naší MČ probíhají stavby, kde nejsme investory:

  • MHMP, Odbor TV ještě v tomto roce zahájí homogenizaci ulice Národních hrdinů v úseku od mostu přes Rokytku, po kruhový objezd před ZŠ. Jedná se o nový povrch vozovky, včetně výměny betonových obrubníků za žulové, v této historické části. Stavbu provádí firma Eurovia a.s.
  • Firma Sekyra Group a.s. vybudovala na pozemku u golfu inženýrské sítě a komunikace pro 60 rodinných domků. V nejbližší době předá komunikace a zeleň do majetku MČ. Za údržbu komunikací a zeleně získá MČ dle smlouvy 2 lukrativní pozemky v této lokalitě.
  • Firma Galstian-Galstian Group s.r.o. dokončuje výstavbu 50 rod. domků v lokalitě „ A" naproti MŠ a připravuje projektové práce pro lokalitu „B", kde postaví 82 bytů a 120 bytů v lokalitě „C". Tato firma má rovněž snahu předat vybudované komunikace a zeleň do naší správy. U budované lokality A jsme již domluveni. Firma převedla MČ částku 3,5 mil. Kč. U lokality B a C je vše ve stadiu vyjednávání, protože v této oblasti je problematické komunikační napojení do ulice Národních hrdinů.
  • V objektu pivovaru dokončuje počernický občan a mistr světa v kulturistice Jan Toušek Fit centrum. Musíme konstatovat, že při prohlídce stavby jsme byli potěšeni citlivou rekonstrukcí této části pivovaru. Věříme, že se naši občané mají na co těšit.
  • Na poli za obchodním centrem Billa provádí firma PRO-DOMA SE, zemní práce pro přípravu Hobby-marketu a prodejny stavebnin. Součástí stavby bude i cyklostezka podél ulice Českobrodská.

Některé tyto stavby přinesou dočasná omezení dopravy v dané lokalitě, a proto vás žádáme předem o pochopení a vstřícnost. Děkujeme.

Vyšlo v Počernickém zpravodaji 10/11/12/2016

Ing. Miloslav Král

zástupce starosty MČ Praha-Dolní Počernice
člen MS ODS Praha-Dolní Počernice

Štítky:
tisková zpráva