7. července 2023

Český Senát navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

(www.senat.cz) Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes ve Valdštejnském paláci oficiálně přijal prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Ten je na návštěvě České republiky na pozvání Pražského hradu. Vystrčil a Zelenskyj spolu nejprve krátce mluvili mezi čtyřma očima, poté jednali i s vedením horní parlamentní komory. Diskutovali například o vstupu Ukrajiny do Evropské unie a NATO nebo o aktuální situaci na Ukrajině.

„Tím hlavním tématem byla možná pomoc českého Senátu ve směřování Ukrajiny z hlediska její obrany vůči ruskému agresorovi. Mluvili jsme také o jejím začlenění do Evropské unie a NATO, a co pro to Ukrajina musí udělat, aby byl její vstup co možná nejjednodušší. Poté jsme se bavili o aktuálním vývoji na Ukrajině, zejména o situaci v Záporožské jaderné elektrárně. Dotkli jsem se také témat, která se týkala pomoci obnovy Ukrajiny. Ukrajina má velký zájem spolupracovat s českým Parlamentem,“ řekl k setkání s ukrajinským prezidentem Miloš Vystrčil.

Vystrčil předal Volodymyru Zelenskému symbolický klíč od české horní parlamentní komory. Podle předsedy Senátu jsou tak dveře Valdštejnského paláce otevřené nejen pro prezidenta Zelenského, ale také pro celý ukrajinský lid. Zelenskyj za dar poděkoval nejen celému Senátu: „Chci využít této příležitosti a zároveň poděkovat celé České republice, že od začátku ruské invaze přijala tisíce našich uprchlíků. A chci dodat, že důvěru českého Senátu nezklameme.“

Jednání s prezidentem Zelenským se zúčastnili také 1. místopředseda Senátu Jiří Drahoš, místopředsedkyně Jitka Seitlová, místopředsedové Tomáš Czernin a Jiří Oberfalzer, předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Růžička, místopředseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Miroslav Balatka a místopředseda Výboru pro záležitosti EU Jiří Dušek.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR