7. února 2023

Koalice SPOLU: Ve státním rozpočtu zakotvíme podíl výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP

(www.ods.cz) Poslanci na své 52. schůzi projednali vrácený zákon ze Senátu o podpoře sportu, projednají zákon na podporu Ukrajiny - lex Ukrajina V, zákon o elektronických komunikacích nebo zakotvení návrhu zákona o státním rozpočtu v podílu výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP.

„V rámci lex Ukrajina V chceme pokračovat ve smysluplné pomoci ukrajinským uprchlíkům a podporovat české občany, kteří se na pomoci podílejí. Cílem je zároveň začlenit Ukrajince na český pracovní trh. Zákon konkrétně počítá s částečným omezením výše humanitární dávky. V nynější podobě na částce životního minima ji bude možné pobírat po dobu prvních 150 dnů. Pokud člověk prchající před válkou nedoloží důvody, proč se nezačlenil do pracovního trhu, bude následně dávka snížena na výši existenčního minima. Omezení humanitární dávky se nebude týkat zranitelných skupin, což jsou děti, senioři, těhotné ženy či zdravotně znevýhodnění. Solidární příspěvek pro české občany, kteří poskytují pomoc ukrajinským uprchlíkům, by měl zůstat stejný. Je potřeba dodat, že Ukrajinci nejsou černými pasažéry našeho sociálního systému. Podle dat našlo práci již přes 100 000 uprchlíků,” říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Ve čtvrtek budeme projednávat dva zákony, které se týkají obrany. První z nich zajišťuje výdaje státu na obranu ve výši dvou procent HDP, což je naplnění našeho závazku vůči našim spojencům a NATO. Druhý zákon spočívá v naplnění možnosti pro všechny občany, kteří se chtějí aktivně a dobrovolně zapojit do obrany státu s tím, že nebudou muset splňovat žádná cvičení, jak je tomu nyní u aktivních záloh. Budou muset absolvovat pouze zdravotní prohlídku. Touto změnou zákona bude lidem umožněno jejich aktivní zapojení. Další změna souvisí s navázáním na takzvanou brannou povinnost, kdy Ministerstvo obrany ani vláda nemá údaje o lidech, kteří spadají do branné povinnosti, jež už nyní platí a chtěla by digitálně uchovávat a získávat nová data od státní správy i mimo možnost vyhlášení stavu ohrožení státu či válečného stavu. To v tuto chvíli není možné a my bychom chtěli být připraveni pro rychlé jednání v případě vyhlášení stavu války, stavu ohrožení. Do tohoto zákona spadá například i ochrana vojensky významných staveb nebo lokalit proti dronům nebo finanční odměňování vojáků v aktivní záloze i náborový příspěvek pro vojáky v aktivní záloze,“ uvedl poslanec ODS a místopředseda sněmovního výboru pro obranu Jan Hofmann.

„Senátoři k zákonu o podpoře sportu připojili dva pozměňovací návrhy, se kterými jsme v souladu. Všichni jsme volali po pružnějším a transparentnějším vypisování výzev, to nová struktura Národní sportovní agentury (NSA) přináší. Důležitá je i rychlost zpracování žádostí, máme tristní zkušenost s pomalou administrací. Musíme si také uvědomit, že sport je politikum, NSA formuluje filozofii politiky sportu České republiky. Předchozí vláda oddělila sport od Senátu a Poslanecké sněmovny a ukazuje se, že to byla chyba. Sportovní prostředí se dožaduje, aby politici měli větší zájem o sport. Když ze státního rozpočtu jde do sportu napřímo 7 miliard, měly by fungovat kontrolní mechanismy ze strany Sněmovny a Senátu. Proto nově vytváříme dozorčí komisi NSA, která by měla tyto mechanismy nastavit,“ říká poslanec TOP 09 a člen podvýboru pro sport Pavel Klíma.