5. prosince 2012

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Z Plzně je s námi místopředseda ODS, jinak poslanec Jiří Pospíšil. Dobrý večer. 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Dobrý večer z Plzně. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A z Mladé Boleslavi poslanec sociální demokracie, její stínový ministr obrany Jan Hamáček. I vám dobrý večer. 



Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:


Hezký večer z Mladé Boleslavi. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane Pospíšile, proč ODS považuje za tak důležité dostat pod sebe dopravu a sloučit ministerstvo dopravy s ministerstvem průmyslu a obchodu? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


ODS od počátku říká, že je třeba redukovat veřejnou správu, je třeba snížit počet úředníků, které dneska stát živí. A konkrétním případem, na kterém můžeme prosadit a ukázat tuto myšlenku, je právě sloučení ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy. Je třeba férově říci, že už za vlády Mirka Topolánka jsme o tomto diskutovali, bohužel pád vlády kvůli tomu, jak ji shodil bývalý lídr opozice Paroubek, těmto změnám zabránil. To znamená, tento plán zde leží již několik let a je dobré na něm ukázat, že tato vláda umí snižovat náklady na veřejnou správu, snižovat počty úředníků a mít tak relativně malý a levný stát. To znamená, nehledejme za tím... 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale proč jste tak přesvědčení, že to bude k dobru věci? Nebude třeba nebezpečí korupce naopak o to větší, pokud velké veřejné zakázky v resortech dopravy i průmyslu budou spravované jediným superministerstvem hospodářství řízeným mimochodem ODS? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Je třeba říci, že to sloučení nastane, pokud se podaří ho prosadit v roce 2014. To znamená, bude to až příští vláda, která bude využívat výhody, o kterých v uvozovkách vy mluvíte, že to řídí jeden ministr. A samozřejmě bude muset řešit nevýhody, o kterých také hovoříte. To znamená o možném nebezpečí korupce. Já jsem přesvědčený, že velikost resortu nerozhoduje o nebezpečí korupce, rozhoduje o tom transparentnost vztahů, rozhoduje o tom to, zda jsou veškeré informace o tendrech zveřejňovány a zda rozhodují kolektivní orgány a jsou právě pod kontrolou veřejnosti a novinářů. To, zda vybírá zakázku malé ministerstvo nebo velké ministerstvo, víte dobře, že nehraje roli. Korupce může být na malém obecním úřadě, stejně tak může být na velkém ministerstvu. Je to o podmínkách a o lidech, nikoliv o tom, jak je velký úřad. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


No co si o tom myslí opozice? Pane Hamáčku, vy nesdílíte přesvědčení, že slučování ministerstev a jejich agendy, aktuálně tedy průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy, přinese úspory a efektivnější vládnutí, je to tak? 



Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:


Já pokládám takovéto pokusy za velmi nebezpečné, protože ono ve svém důsledku může jít o oslabení nebo i selhání v základních funkcích státní správy, pokud by se takovéto sloučení nepovedlo. My jsme viděli, co tato vláda vyvedla s úřady práce a bylo by asi velmi fatální, kdyby něco podobného se stalo s ministerstvem dopravy, které má celou řadu důležitých agend, potažmo s ministerstvem průmyslu, takže my před tím velmi důrazně varujeme a byli bychom radši, kdyby k tomu vláda přistupovala koncepčněji, to znamená, že by nejdříve definovala, jaká je ta zbytná agenda, řekla by, jak tuto zbytnou agendu odstranit a poté na to nastavovala parametry ministerstev. V této chvíli mám pocit, že vláda jde spíše obráceně. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane místopředsedo Pospíšile, jedna věc je opravdu trochu zvláštní, a vy jste o tom sám mluvil, aby se dvě ministerstva sloučila, k tomu je potřeba změna kompetenčního zákona a zřejmě i zákonů dalších, jak přiznává premiér, je to záležitost na víc než rok, jaký má pro vládu smysl slučovat ministerstva a jejich agendu na konci jejího funkčního období? Není to absurdní? Jestliže jste o správnosti tohoto kroku přesvědčeni, měli jste to udělat, aby se to týkalo už vaší vlády, ne? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Je třeba říct jednu věc, že mě mrzí, že opozice kritizuje tento krok a nedá vládě šanci, abychom připravili konkrétní materiál, dali na stůl konkrétní způsob slučování, řekli, kolik ušetříme, o kolik snížíme počty úředníků, a pak ho podrobili kritice. Tady se kritizuje záměr, který objektivně je bohulibý. Česká veřejná správa je přebujelá na velikost této země. A když se bavíme o možnostech... 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ano, ale odpověď na moji otázku, pane místopředsedo. 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ano, odpověď na vaši otázku je taková, že my máme následující rok 2013 na to veškeré změny, o kterých hovoříte, prosadit a připravit ta konkrétní řešení už v konkrétní podobě pro příští vládu. Není to tedy pouze populistický slib, že my něco takzvaně rozvrtáme a příští vláda dostane proces uprostřed rušení dvou ministerstev. My jsme schopni ten proces v základních parametrech zvládnout v roce 2013, to znamená, jít do voleb, do parlamentních voleb, řekněme, s hotovou transformací. To je, myslím, velmi důležité a je to férové. Ty zákony, o kterých hovoříte, je možné v roce 2013 novelizovat, to jsou drobné změny v kompetenčním zákoně, klíčový bude celý proces rušení jednoho z resortů a transformace agend. Já chci říci občanům, že nejde o to, že by zůstal stejný počet úředníků, zůstaly stejné agendy, zůstaly dvě budovy a zrušila se pouze jedna cedule. Tady to musí mít dopady na peníze, které poplatníci platí na veřejnou správu a musí se objektivně ušetřit. Takže prosím, dejte nám ten prostor. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Víte, ale takto to může vypadat jako takový danajský dar této vlády opozici nebo té vládě, která přijde po ní. Sama dovládne ve velkém a vládě, která přijde po ní, předá ministerstva zredukovaná. To může vypadat spíš jako pomsta opozici, nemyslíte? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


A jaká pomsta? My ty obtížné a náročné kroky chceme sami udělat, chceme vládě předat stabilizovanou veřejnou správu. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale vás se týkat nebudou, pokud tedy nevyhrajete volby. 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Jak se nás týkat nebudou? My je budeme muset prosadit a udělat, prosadit, řekněme, veškeré porodní bolesti tohoto projektu a příští vláda dostane již jedno ministerstvo hospodářství a veškeré složité transformační procesy uděláme ještě my. To není o tom, že my něco vymyslíme, dáme to do zákona a příští vláda to teprve bude muset prosadit, takhle neféroví nejsme. Je to projekt, který je spojen s ministrem Kubou, je spojen s tím, jak premiér definuje nové priority vlády po kongresu a máme na to jeden rok to prosadit. Já to považuji za férové. Chceme, aby příští vláda měla od nás čistý stůl. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Děkuji. Pane Hamáčku, pokud by se sociální demokracie po příštích sněmovních volbách dostala k moci do vlády, zase by se snažila počet ministerstev, který by převzala zredukovaný, zase by se ho snažila rozšířit zpět do nynější podoby, protože ji považujete za účelnější? 


Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:


Podívejte se, my se vůbec nebráníme diskusi o tom, zda rušit nebo redukovat ministerstva. Já jenom říkám, že ten postup vlády, který zvolila, nepokládám za moudrý, pokládám za experimenty a je to jistá časovaná bomba, která tady bude čekat na vládu, která přijde po volbách. Pokud je pan ministr Pospíšil přesvědčen o tom, že to je tak geniální tah, tak mu nic nebrání, aby vláda ty kroky urychlila a aby si to ještě zkusili oni, aby to ministerstvo fungovalo ještě za jejich vlády, protože v případě, že by potom došlo k nějakým kolapsům, tak na tu vládu, která odejde, už se zapomene a ty požáry bude hasit vláda vzešlá z voleb, a to vzešlá těsně z voleb, protože ta účinnost je někdy od 1. 7. 2014, takže já to pokládám za neférové, pokládám to za experimentování a dokonce i hazardování s fungováním české státní správy. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Abychom se dostali ještě někam dál, vám, pane Hamáčku, vám myšleno sociální demokracii, velmi vadí, že by ministryní obrany měla být zrovna Karolína Peake, co je na ní jako ministryni obrany tak nepřijatelného pro vás? 



Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:


Víte, toto obsazení ministerstva obrany je výsledek cynického handlu s vládními křesly a popravdě řečeno, já si myslím, že české ozbrojené síly si takovéto zacházení nezaslouží. Karolína Peake je člověk, který za svůj život se nikdy o armádu a bezpečnost státu nezajímal, předpokládám, že se ani nijak zásadně nezajímala o zahraniční politiku, která je také samozřejmě důležitým komponentem fungování ministerstva obrany a já to pokládám za velmi nešťastné. Mám pocit, že to ještě prohloubí frustraci v našich ozbrojených silách. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ale ministerský post... 



Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:


Je to prostě chyba. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ministerský post je přece politická, politicky obsazovaná funkce, ne funkce pro odborníka. Tak to přece v demokratické společnosti i na západ od našich hranic je, že profesionální politik je jednou ministrem něčeho, podruhé ministrem něčeho úplně jiného, nemyslíte? 



Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:


S tím já souhlasím, ale stále jsem přesvědčen o tom, že ministr obrany by měl mít alespoň základní ponětí o tom, jak ten resort funguje. A pane redaktore, já bych byl rád a rád bych upozornil ještě na jednu věc, která je specifická k ministerstvu obrany, a já doufám, že si to Karolína Peake uvědomila, v rámci systému Renegade, který se týká zasahování proti uneseným letounům, je český ministr obrany tím jediným člověkem v České republice, který může rozhodnout o sestřelení civilního letadla plného civilních pasažérů. To znamená, to je velmi zásadní odpovědnost a já jenom doufám, že Karolína Peake toto všechno promyslela, když se o tuto funkci uchází. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane místopředsedo Pospíšile, nutno říct, že ani předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi se nápad na slučování uvedených ministerstev nelíbí stejně jako to, že by se měla stát Karolína Peake ministryní obrany. "Já taky neusiluji o být ředitelem Národního divadla, když o tom nic nevím," řekl Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden.cz a stěžuje si, že to celé probíhalo mezi Petrem Nečasem a Karolínou Peake, s ním že o tom nikdo nemluvil. Jak je to možné, rozhodovat a dohadovat takové věci bez třetího koaličního partnera? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Mě napadá, že je to možná škoda, že o tu funkci neusiluje s tím Národním divadlem, ale myslím to v dobrém, ale teď k tomu, co vy říkáte, prosím vás, toto všechno zatím jsou spíše mediální spekulace. Samotná jednání na úrovni koalice, K9, ale i dvou stran, které jsou na tom nejvíce zainteresovány. To znamená ODS a LIDEM, teprve zítra a pozítří budou probíhat. Je samozřejmě nutné, aby pro to, že se dva resorty sloučí, byl souhlas všech tří koaličních stran. To znamená, bude třeba, aby takový materiál byl projednán vládou a vláda jej odsouhlasila. To znamená, aby tam byl také souhlas TOP 09, takže já to vnímám spíše v tuto chvíli jako debaty o záměrech, o možných variantách. A je zřejmé, aby se ze záměru stala realita, tak bude třeba k tomu souhlas všech tří koaličních stran. Já jenom říkám, tady je dobrá snaha ušetřit peníze poplatníků, sloučit dva resorty, aby před tím, než ten návrh je namalován, než je na stole, tak už ho kritizujeme a už ho likvidujeme. S takovouto nikdy žádné peníze ve veřejné správě neušetříme a nikdy žádný úřad nezrušíme, takže dejme šanci týmu kolem ministra Kuby, aby dal konkrétní návrh dohromady a pokud ten návrh se ukáže jako špatný a bude kritizován, tak to má svou logiku, ale kritizovat myšlenku sloučení dvou resortů, když v mnoha státech Evropské unie zkrátka a dobře doprava spadá pod průmysl. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane místopředsedo Pospíšile, vy trošku utíkáte z tématu, ke kterému jsme se teď dostali. Já ještě bych se s dovolením jednou vrátil ke Karolíně Peake coby možné příští ministryni obrany. Ona sama říká, že je připravena dokázat, že žena se žádnou zkušeností z obrany může ministerstvo obrany vést, ale tak to bylo i s Vlastou Parkanovou, která pak resortní šíbry a zákulisní machinace neukontrolovala. Vy se neobáváte, že by Karolínu Peake na ministerstvu obrany čekala kariéra a osud Vlasty Parkanové? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Nejprve musím korektně říci, že případná, zdůrazňuji, nominace paní Peake bude plně v rukou strany LIDEM, bude to plně její politická odpovědnost. Mně jako členovi ODS se o tom obtížně hovoří, ale k té vaší otázce mohu říci, že přece to, že paní Parkanová selhala, nebo možná selhala, teď se to prověřuje, prošetřuje, v dané věci, tak to přece nebylo o tom, zda je, či není profesionálka v oblasti vojenství. Je to o morální integritě, o síle osobnosti vzdorovat případně určitým atakům různých šedých zón. To přece není o tom, jestli je specialista na armádu, to přece je o jiných kvalitách, o integritě a síle osobnosti. Takže prosím, já bych tyto dva případy nechtěl úplně srovnávat, zda na to Karolína Peake má, či nemá, zda má pravdu opozice, anebo ne, to se, myslím, případně ukáže v praxi, pokud takováto nominace bude reálně na stole. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane Hamáčku, skutečně je to nebezpečí nezvládnutí resortu obrany tak veliké, u Karolíny Peake větší než u někoho jiného? 


Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:


Samozřejmě. Já se v této věci obávám ještě jedné věci, a to je fakt, že strana LIDEM má asi 80 členů a obávám se, že nebude schopná dodat odborníky na pozice náměstků tak, aby vytvořili, a dalších tedy pracovníků kabinetu ministra tak, aby případné paní ministryni vytvořili zázemí. Vlasta Parkanová jakkoliv nebyla nijak odbornicí na obranu, tak ale měla kolem sebe lidi, kteří za stranu lidovou na tom resortu a teď samozřejmě s většími či menšími úspěchy působili, alespoň prostě měla nějaké zázemí. Tato politická strana, která je na světě ani ne rok a jak říkám, má asi 80 členů, prostě takovéto zázemí nemá. A já si myslím, že je velmi nezodpovědné hazardovat s resortem, který má na starost bezpečnost země. To si myslím, že je opravdu něco, co už se dostalo za hranu a jak jsem říkal, naši vojáci si takovéto zacházení nezaslouží. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A pane místopředsedo Pospíšile, ještě jedna otázka z úplně jiného ranku na závěr, ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes na návrh šéfa žalobců Pavla Zemana odvolal z funkce náměstka Stanislava Mečla, vy jste přitom před rokem jako ministr spravedlnosti pana Mečla právě na návrh Pavla Zemana pověřil šéfem pražských žalobců, jak se díváte na jeho dnešní odvolání? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Mě toto rozhodnutí překvapilo, na druhou stranu říkám, ve chvíli, kdy tento návrh učinil Pavel Zeman, který má moji absolutní plnou důvěru, a já jsem hrdý, že jako ministr spravedlnosti jsem prosadil právě Pavla Zemana na post nejvyššího státního zástupce, tak jsem přesvědčen, že Pavel Zeman určitě má důvody pro to, proč takovéto rozhodnutí učinil. A pokud v médiích naznačuje, že ty důvody spíše nechce říkat, aby nepoškodil pana Mečla a byl vůči němu korektní, tak já to plně respektuji. Je to zkrátka odpovědnost nejvyššího státního zástupce za celou soustavu a také za fungování Nejvyššího státního zastupitelství. Opět říkám, Pavel Zeman má mou plnou důvěru a je to jedna z věcí, na kterou jsem velmi hrdý, že se v době mého mandátu podařila. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pánové, já vám oběma děkuji a do Plzně i do Mladé Boleslavi přeji dobrý večer. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel