13. prosince 2023

CNN Prima News: Ceny energií už nebudou jako před krizí

(CNN Prima News) Ceny energií klesají, ale stále jsou vysoké. Už se nevrátíme na úroveň před krizí, uznal ministr kultury Martin Baxa (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS. Podotkl, že se to týká celé Evropy i zbytku světa. Vládní pomoc v podobě 3,5 miliardy korun pro energeticky náročné firmy označil za adekvátní řešení, plošná opatření podle něj nemají opodstatnění. Na konto vyhlášené Sklárny Květná podotkl, že ho mrzí její plánované ukončení provozu. „Bylo mi to velmi líto. S manželkou jsme si v létě pořídili skleničky právě z Květné a netušili jsme, jak sklárna dopadne,“ dodal šéf resortu kultury v pořadu Co na to ministr.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Ještě před několika dny se Česko radovalo ze zápisu ručně vyráběného skla na prestižní seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nadšení ale brzy vystřídalo vystřízlivění – Sklárna Květná ve Stráni na Uherskobrodsku ukončuje svůj provoz. Hlavní důvod? Ceny energií. Přes 80 zaměstnanců přijde o práci a Česko se bude muset rozloučit s podnikem, který v roce 1794 založil kníže Jan z Liechtenštejna.

„Samozřejmě mi to bylo velmi líto. Mimochodem – a to je úplná náhoda – s manželkou jsme si v létě pořídili skleničky právě z Květné. Netušili jsme, jak sklárna dopadne, že bude muset ukončit provoz. Ale abychom byli poctiví, četl jsem rozhovor s majitelem Lubomírem Cervou, který přiznává, že důvodů bylo více, není to jen otázka cen energií. Jsou to i technologické změny či velká zahraniční konkurence,“ vyjádřil se Baxa na konto končícího tradičního podniku, který vyráběl prémiové výrobky ze skla téměř 230 let.

Věří, že vládní pomoc v podobě 3,5 miliard korun pro energeticky náročné firmy je správnou cestou jak podpořit společnosti v nelehkém období. Upozornil, že ceny energií začaly konečně klesat, třebaže jsou stále vysoké. „Asi se už nevrátíme k cenám, které tu byly před krizí. A to platí nejen pro Česko, ale i Evropu a celosvětově,“ doplnil Martin Baxa ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň si nemyslí, že jsou podle něj plošná opatření namístě. Pomoc je podle něj potřeba efektivně zacílit, aby se jí dočkaly firmy, které finanční injekci opravdu potřebují. „Plošná opatření v tuto chvíli nemají opodstatnění,“ konstatoval šéf resortu kultury Martin Baxa.

Přestavba Hlavního nádraží? Bez komentáře
Diskuze v pořadu Co na to ministr se poté stočila i k plánované přestavbě pražského Hlavního nádraží, která ve veřejnosti vzbudila velké vášně. K tomu se ale Baxa odmítl vyjádřit – zdůraznil, že nemůže. Ministerstvo kultury je totiž odvolávacím a přezkumným orgánem v rozkladovém řízení. Kdyby se k dřevěnému zastřešení nad nádražím vyjádřil, mohl by proces ohrozit.

Nicméně zopakoval, že památkáři nepřistupují k ochraně budov náhodně. „Hrozně rád bych s vámi o tom polemizoval, protože samozřejmě mám k případu už teď hodně načteno, mám na to nějaký názor. Vůbec nevím, jestli to nakonec dojde ke mně nebo ne, ale opravdu to nemůžu komentovat,“ uzavřel téma Baxa.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení