11. prosince 2023

Události, komentáře: Občané brzy uvidí další pokles inflace

(ČT 24) Zvolňování meziročního růstu inflace je podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) dobrá zpráva. Očekává, že se v blízké době dá očekávat další pokles. Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček se v pořadu Události, komentáře ale nechal slyšet, že stávající tempo 7,3 procenta je „katastrofa“. Podle něj má vládní koalice v posledním průzkumu volebních preferencí agentury Kantar ještě překvapivě hodně procent na to, jaké má výsledky hospodaření.

Celou debatu s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

„Jsou to dobré zprávy především pro občany České republiky,“ řekl Baxa ke snižování inflace a cen elektřiny. „Podařilo se zvládnout obtížnou zimu, vyrovnali jsme se s velikými riziky energetické krize a teď přichází dobrá zpráva, která se týká inflace.“ Martin Baxa uvedl, že ta byla dlouho dvojciferná, a vyslovil přesvědčení, že občané Česka uvidí velmi brzy další pokles „a tedy příznivou zprávu pro jejich bytí a živobytí.“

„Vláda Petra Fialy se se všemi vážnými krizemi vypořádala,“ řekl Baxa. Podle něj příčina oněch krizí byla externí, jmenoval ruskou agresi vůči Ukrajině, která například mohla za zmíněné vyšší ceny energií. „Naše vláda ale ukázala velkou soudržnost a schopnost tyto krizové situace řešit,“ dodal Baxa. Prohlásil, že situace by byla navíc jednodušší, kdyby se energetickou situaci snažilo hnutí ANO za své předchozí vlády více řešit.

K nárůstům cen energií na příští rok Baxa prohlásil, že drtivá většina spotřebitelů bude mít nárůst v řádech jednotek procent, ke skokovému růstu dojde jen asi u patnácti procent, což se týká těch, kteří měli zafixovanou cenu od roku 2021.

Martin Baxa

ministr kultury