11. dubna 2022

Nesmíme zapomínat na statečnost obyčejných lidí za války

(Lidové noviny) Staronový místopředseda ODS a ministr kultury Martin Baxa říká, že nesmíme zapomínat na statečnost obyčejných lidí za války. Potřebu branné výchovy ruská invaze na Ukrajinu jen zdůraznila. „Vůbec ji ale nelze srovnat s tím, co jsem ještě jako dítě zažil na prvním stupni základní školy," říká Baxa v rozhovoru pro LN.

Čekal jste, že obhájíte post místopředsedy ODS?

I v té covidové době jsem objel všechny regionální sněmy, co jsem mohl. Takže jsem získal i několik nominací. Byl jsem v kontaktu se stranickými kolegy napříč republikou. To, že jsem obhájil funkci místopředsedy, je snad důkazem toho, že o mně vědí.

Včera jste mluvil o statečnosti Gabčíka a Kubiše v souvislosti s tím, že se blíží 80. výročí atentátu na Heydricha. Měl by být „správný“ Čech připravený nasadit život za to, čemu věří?

Spíš bych si přál, aby si čeští kluci hráli na Gabčíka a Kubiše. K tomu je zapotřebí připomínat jejich příběh a udělat z nich osobnosti, které jsou nedílnou součástí národního povědomí. To se sice v posledních letech hodně zlepšilo, ale pořád máme vůči Gabčíkovi a Kubišovi dluh. Nechci klást morální imperativ typu, že by každý Čech měl být jako Gabčík a Kubiš. Je ale důležité, aby v nich všichni viděli příklad, jak se mohou lidé zachovat v extrémních situacích, což okupace tehdejšího Československa nacistickým Německem bezpochyby byla. Vedle příběhu samotných parašutistů a vojáků nesmíme zapomínat ani na příběhy obyčejných lidí z protektorátu, kteří je skrývali, pomáhali jim a vědomě tím riskovali život.

Na kongresu několikrát zaznělo, že Česko je vzhledem k válce na Ukrajině ve strategické linii, odděluje Západ od Východu. Není to tedy i příprava půdy pro to, že Česko zareaguje na válku ještě aktivněji?

Putinova válka zvýraznila kontext výročí roku 1942, o kterém jsem ale hovořil ještě předtím, než Putin napadl Ukrajinu. Jenom to zvýraznilo, co znamená statečná obrana. Mimo jiné jedním z poselství současné Ukrajiny je to, že statečnost a boj za svobodu a demokracii mohou i proti silnějšímu nepříteli přinést zcela konkrétní výsledky. A to se dnes na Ukrajině děje. Přeji si, aby Ukrajina vyhrála.

Na základních školách probíhá pilotáž branné výchovy (Příprava občanů k obraně státu – POKOS), jezdí se dělat přednášky, děti si můžou vyzkoušet zbraně. Myslíte, že válka na Ukrajině „pomůže“ brannou výchovu rozšířit do škol jako předmět?

Na to zatím data nejsou. Projekt je důležitý, patří do širšího konceptu. Musíme si uvědomit, že nežijeme ve světě, v němž bude napořád mír a klid. Ukrajinská válka je velmi blízko. Nikdo jsme nečekali, že se Putin odváží takto agresivně a vojensky napadnout Ukrajinu. Projekt POKOS ministerstva obrany má připomínat, že svoboda a demokracie není samozřejmá. Proto má smysl mluvit o 80. výročí operace Anthropoid.

Měla by se branná výchova vrátit do škol a být součástí rámcových vzdělávacích programů (RVP)?

Revize RVP je zásadní záležitost. Nejde jen o POKOS, třeba v rámci resortu kultury se zamýšlíme i nad vizuální gramotností a obecněji kulturními tématy ve výuce. Revizi RVP je třeba pojmout zodpovědně a v co nejširší debatě, aby z ní vzešly modernizované výukové plány, které budou ukazovat, co je pro děti důležité v 21. století.

Jak docílit toho, aby branná výchova nevypadala jako za minulého režimu?

Mám plnou důvěru k lidem, kteří to připravují. Vědí, jak téma dobře a rozumně nachystat. Nechtěl bych POKOS vůbec porovnávat s tím, co jsem ještě jako dítě zažil na prvním stupni základní školy: běhání do šaten s pytlíky na rukou v naději, že nás to uchrání před jaderným výbuchem. Projekt POKOS je kvalitativně úplně jinde. Nemám obavy, že to sklouzne k reminiscencím na 80. léta.

(Autor: Markéta Rizikyová)

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení