1. dubna 2022

Prostor X: Válčíme s Putinem, ne s ruskou kulturou, pro lidi děláme, co můžeme. Zvolte lepšího prezidenta

(www.reflex.cz) „Kauza Balák je podle mě donebevolající naprosto neobhajitelný případ udělení prezidentské milosti,“ myslí si Martin Baxa. Zeman svým rozhodnutím prominout řediteli Lesní správy Lány Balákovi tříletý trest za zmanipulovanou veřejnou zakázku znevážil principy právního státu, které by měly ctít všichni čeští prezidenti. Jeho chyba by podle ministra kultury a místopředsedy ODS neměla vést ke změně zákona, ale k zodpovědné volbě jeho nástupce. Než se tak v příštím roce stane, není vyloučeno, že se současná hlava státu dopustí dalších excesů, je totiž nevyzpytatelná. Pochopit nelze ani brutální agresi Putinova režimu, reakcí na ni by ale neměla být cenzura ruských děl. Nevedeme totiž válku s kulturou, ta by měla naopak lidi spojovat a pomáhat jim překonat těžké chvíle.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na Reflex.cz.

Pomoc ukrajinským uprchlíkům je naše povinnost a poukazovat na to, že ji vláda poskytuje na úkor českých občanů, je nejen nepravdivé, ale také krajně nebezpečné. Taková tvrzení vytvářejí ve společnosti velké napětí, a to jenom proto, aby někdo získal politické body. Přitom jde o hru s ohněm, která se nevyplácí. „Andrej Babiš, Alena Schillerová, Karel Havlíček a další musí po té vládní zkušenosti, která byla v jejich případě poměr dlouhá, vědět, že politik v takto vysokých funkcích má nějakou nepsanou, nebo nevyřčenou zodpovědnost. Jsou některé věci, které se říkat nahlas nemají, a jsou některé hranice, které by se překračovat neměly. To, že to dělá SPD, tak to je populistická strana na tom postavená, ale výlet Andreje Babiše do Polska a vytváření dojmu, že vláda Čechy nechává v problémech a pomáhá Ukrajinců, je prostě nefér,“ konstatuje Martin Baxa s tím, že současný kabinet, ve kterém zastává funkci ministra kultury, dělá maximum v rámci toho, co je únosné pro veřejné finance, jež zdědil v zoufalém stavu.

Za tristní lze označit i kondici, v jaké se po dvou letech pandemie nachází kultura. „Vyjma třeba masového turismu není žádné jiné odvětví, na které by covid dopadl tak drtivě jako na kulturu,“ říká Baxa. Ten resort přebíral v půlce prosince a kulturním aktérům nezastírá, že kompenzace ztrátového čtvrtroku od loňského listopadu do letošního února byly těmi posledními, kterých se jim dostalo. Navzdory tomu, že návrat k vyprodaným hledištím a sálům je pomalejší, než předpokládal. Na další finanční podporu nedosáhnou ani filmaři. Filmové pobídky jsou pro letošek vyčerpané, a dokud nedojde k přenastavení systému, který umožňoval jejich neomezené čerpání, bude poskytování dalších zastaveno.

S ohledem na současnou ekonomickou situaci nepodporuje ministr ani zvýšení koncesionářských poplatků, minimálně ne letos. Fungování veřejnoprávních médií zatím upravil prostřednictvím tzv. malé novely, která se týká voleb do mediálních rad. Pokud bude schválena, budou kromě poslanců nově radní volit i senátoři a Poslanecká sněmovna ztratí možnost odvolat radu jako celek, čímž se stane odolnější vůči politickým tlakům.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení