25. března 2022

Rádio Z: Nesmíme dopustit, aby ukrajinské kulturní dědictví utrpělo nevratné škody

(Radio ZET) „Rusové se chovají barbarsky, jsou zaznamenávány přímé útoky na galerie a muzea. S tím bohužel nic neuděláme. Ukrajinci se ale činí a tam, kde je to možné, brání i kulturní dědictví,“ říká ministr kultury Martin Baxa ve vysílání Rádia Z.

Celý rozhovor s Martinem Baxou si můžete poslechnout na Rádiu Z.

Vyjádřil se také ke stažení ruské opery Střevíčky v Národním divadle. Vedení divadla vadí, že v současném kontextu ruské agrese vůči Ukrajině může „dílo vyznít nevhodně“. „Jedná se o interní rozhodnutí dramaturgů Národního divadla. Nejedná se o zrušení již nazkoušené a nastudované inscenace, příprava je na samotném začátku. Dramaturgové vyhodnotili, že v jejich pojetí by to dílo mohlo vyvolávat emoce, které nejsou adekvátní situaci,“ dodává Martin Baxa.

„Jako ministerstvo kultury jsme to neřešili, nepřísluší nám to. Já naprosto ctím a musím ctít uměleckou svobodu našich organizací, které připravují programy. Nemyslím, že téma bylo šťastně publikováno, na druhé straně se v žádném případě nejedná o bojkot ruské kultury, jen v letošní sezóně Národní divadlo uvádí řadu děl ruských autorů,“ zakončuje Martin Baxa.

Martin Baxa

ministr kultury