4. února 2022

Frekvence 1: Chceme pomoci tím, že co nejrychleji zrušíme veškerá opatření

(Frekvence 1) Hostem Heleny Šulcové v Press klubu Frekvence 1 byl ministr kultury Martin Baxa. Během rozhovoru se bavili o tom, jak si dnes česká kultura stojí, co můžeme v budoucnu očekávat, co je hlavním cílem ministerstva kultury a mluvilo se i o projednávání pandemického zákona.

Celý rozhovor s Martinem Baxou si můžete poslechnout na Frekvence 1.

Řada divadel nehraje kvůli karanténám nebo protože jsou herci sami nemocní. Předně bych moc rád poděkoval všem, kteří udržují českou kulturu v chodu. Je to teď skutečně obtížné. Já se snažím, aby opatření byla co nejmenší, tedy aby se nezavírala divadla, kina a byť jsou podmínky, těžké, tak abychom si zkrátka mohli kulturu užívat. Někde se hrají náhradní představení, některá se musí rušit, ale já jsem rád, že se základ české kultury drží, a že se zákazy týkají jen malé části kultury,” říká ministr kultury Martin Baxa a dodává, že o kompenzacích se nyní jedná.

Kulturu nechceme zakazovat z toho důvodu, že lidé, kteří chodí právě na kulturu, opatření dodržují. Byl jsem mockrát v divadlech a lidé zde sedí v respirátorech. Je pro ně důležité užívat si zážitky a jsou ochotni podstoupit omezení,” říká poslanec ODS.

O kompenzacích pro divadla a ostatní subjekty ze sekce kultury jedná ministerstvo kultury, ministerstvo obchodu a průmyslu a ministerstvo financí. Snažíme se najít nějakou formu finanční pomoci i za situace, kdy zakázané nejsou, ale především chceme pomoct tím, že co nejrychleji otevřeme. Část lidí nechodí do divadel proto, že ne každému se chce sedět v hledišti v respirátoru, ne každý je očkovaný… Našim cílem je, aby co nejdříve tato opatření skončila. Dnes lidi z ministerstva zdravotnictví říkají, že snad by mohl omikron již klesat, nemocnice se neplní a potom bychom mohli opustit od všech nařízení,” popisuje ideální postup Martin Baxa. S mým týmem chceme dosáhnout toho, aby rozvolnění bylo stejné pro každého. Není možné, aby například v hospodách mohli být lidé bez očkování a v divadle ne. Opatření musím být pro všechny stejné. To minulá vláda nedělala,” dodává.

Velká spousta koncertů byla přeložena z roku 2020 i z roku 2021 potencionálně na letošní rok. Letos by toho mělo být skutečně hodně. Omezení se na ně ale zatím stále vztahuje. Já můžu lidem vzkázat: Ještě chvíli vydržte. Zní to banálně, ale takhle to je,” vzkazuje ministr kultury.

V úterý projednávala vláda pandemický zákon. My opravdu nejsme nadšení z toho, že se pandemický zákon stále projednává. Ale je důležité si uvědomit, že pandemický zákon umožňuje dávat pomoc. My tím na sebe pleteme bič. Nechceme používat pandemický zákon jako nástroj totality. Stále ještě jsme v epidemii,” vysvětluje Baxa a reaguje i na připomínku, že Tomio Okamura označuje pandemický zákon za covidovou totalitu. SPD se už dlouho tváří, že žádná epidemie není.”

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení