3. února 2022

CNN Prima News: Od 9. února můžete bez certifikátu i na kulturu. Respirátory by měly zůstat

(CNN Prima News) Nejenže se od 9. února neočkovaným otevírá cesta zpět do restaurací, ale budou moci chodit i na kulturní akce. Povinnost prokazovat se očkovacím certifikátem tak padne u návštěvy kin či divadel. Ve vysílání Nového dne na CNN Prima NEWS to řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Dodal, že nošení respirátorů bude na kulturních akcích i nadále povinné.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu oznámil, že počínaje 9. únorem přestane na mnoha místech platit povinnost týkající se prokazování certifikátem o prodělaném očkování. Ministr Baxa v pořadu Nový den potvrdil, že se to bude týkat i divadel, kin a dalších kulturních akcí. „Budeme muset řešit téma kapacit, zatím platí omezení na tisíc sedících návštěvníků,“ doplnil.

Na druhou stranu i nadále počítá s tím, že v kinech či divadlech budou stále povinné respirátory. Ty považuje Baxa za to nejjednodušší, co lze udělat. Návštěvníci kulturních akcí navíc podle něj nemají s tímto opatřením většinově problém. „Sám jsem v několika posledních týdnech, když jsem byl na několika kulturních představeních, zažil, že si lidé po zhasnutí světel nechávali respirátory nasazené, neodkládali je,“ poznamenal šéf vládního resortu a donedávna plzeňský primátor.

Ačkoliv si uvědomuje, že řada lidí se stále bojí možné nákazy, hlad Čechů po kultuře přetrvává. „Zájem o kulturní představení v této době je, lidé kulturu potřebují,“ doplnil Baxa.

Kromě kin a divadel byly koronavirem silně postiženy také koncerty. Baxa plánuje vyjednat takové podmínky, aby se v létě mohly uskutečnit hudební festivaly.

Do budoucna také hodlá více podpořit český gaming, tedy hráče počítačových a konzolových her. „Gaming je silnou stránkou Česka. Právě hry vytvořené českými programátory a experty jsou velmi úspěšné,“ řekl Baxa.

Připomněl také, že Česko je velmi oblíbené u zahraničních filmařů, a to i díky finančním pobídkám. Na ty letos připadá 800 milionů korun. „I když bude docházet k úsporám napříč rozpočty, nebudeme chtít, aby se pobídky zmenšily,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Baxa s odkazem na škrtání ve státním rozpočtu.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení