16. ledna 2022

Otázky Václava Moravce: Jedno procento na kulturu je náš závazek

(ČT 24) Vláda počítá s tím, že rozpočet resortu kultury se bude do roku 2025 přibližovat k jednomu procentu státního rozpočtu. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Celou debatu s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT.

Ministr kultury Martin Baxa neočekává v dohledné době žádné zpřísnění protiepidemických opatření, které by se mělo dotknout jeho resortu. Zároveň vyvrátil, že by vláda jednala o zavedení povinnosti mít posilovací dávku vakcíny při vstupu na kulturní akce, jak dříve nastínil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Budeme dělat vše pro to, aby ke změnám nedošlo. Jsem rád, že v tuto chvíli se opatření nezpřísnila a zůstavají taková, jaká jsou. Hlavní je, že lidé opatření na akcích dodržují,“ uvedl s tím, že současná pravidla pro kulturní akce podle něj dokazují, že jsou účinná vůči šíření covidu-19 i varianty omikron.

Jedno procento ze státního rozpočtu do kultury

Vláda Petra Fialy (ODS) ve svém programovém prohlášení uvedla, že do roku 2025 chce rozpočet ministerstva kultury směřovat k jednomu procentu státního rozpočtu. „Závazek platí, dali jsme si ho tam v těžké době. Jsou důvody, proč je to důležité,“ řekl Martin Baxa.


Přepis debaty:

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaro roku 2020. Onemocnění covid-19 omezilo ekonomiku, kulturu ze dne na den takřka vyplo. Zavřená divadla, muzea, zrušené výstavy, koncerty i festivaly. Filmové produkce zastavily natáčení.

Markéta CUKROVÁ, operní pěvkyně, 4. 4. 2020:
Všechny smlouvy byly zrušeny a není vlastně moc velká vidina další blízké práce, no a my všichni živíme od rodiny a platíme nájem a takové věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Bez příjmů zůstali nejen herci a muzikanti, na které je nejvíce vidět, ale lidé všech profesí spojených s kulturou.

Jana HEŘMÁNKOVÁ, asociace Česká obec hudební, 3. 9. 2020:
Spousta lidí je teď už na stavbách, jsou stavbyvedoucí, oni jsou vždycky jako docela produkčně zdatný, takže se uplatní někde na trhu.

Jitka ŠVECOVÁ, provozovatelka, Studio Itaka, 7. 4. 2020:
Ve chvíli, kdy utratím tuhle svoji rezervu, tak ten prostor budu muset zavřít

Václav MORAVEC, moderátor:
Kulturu podobně jako další postižená odvětví měly zachránit podpůrné programy, a to z dílny dvou ministerstev: kultury a průmyslu a obchodu. Zpočátku šly peníze zejména příspěvkovým organizacím se státní účastí. Posléze se dočkali i umělci působící jako osoby samostatně výdělečně činné nebo soukromé firmy podnikající v kultuře. Ne všichni na podporu dosáhli.

Petra CHALOUPKOVÁ, majitelka, baletní škola Balladine, 28. 12. 2020:
Já jsem za tento kalendářní rok přišla o půl milionu a žádala jsem stát o 60 000 jako kompenzaci a ani ta mi nebyla přidělena.

Michal FRIDRICH, osvětlovač, kouzelník, 28. 12. 2020:
Musel jsem platit odvody, platím nájem, musím jíst něco, čekání cca 1,5 měsíce na jakýkoliv vyjádření, který teda bohužel u mě bylo rovnou zamítnutí, mi způsobovalo jako problémy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Po roce života v covidu došla umělcům trpělivost. Za všechny se ozval houslista Pavel Šporcl. V otevřeném dopise tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi a vládě označil stav kultury, citujme, za katastrofální. Mimo jiné kritizoval i fungování covidových programů pro kulturu.

Pavel ŠPORCL, houslista, 25. 3. 2021:
My všichni jsme zůstali od toho března bez jakýchkoliv prostředků, když nepočítám tu malou státní podporu, tak někteří kolegové museli začít prodávat hudební nástroje, někteří kolegové jsou u kasy v supermarketu.

Václav MORAVEC, moderátor:
V květnu s uvolněním ekonomiky pomalu ožila i kultura. Chování lidí se však změnilo. Do kin i do divadel chodí méně. Vstupenky kupují na poslední chvíli.

Martin POKORNÝ, manažer skupiny Chinaski, 11. 5. 2021:
Normál takový, jaký jsme znali, nikdy nebude. Nám spousta lidí, nejen nám, ale z celý tý branže, spousta lidí odešla, protože prostě potřebovali živit rodiny.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kulturu opustili nejen umělci, ale i techničtí pracovníci. Pro všechny je teď největší problém nejistota.

Daniel PŘIBYL, ředitel, Městská divadla pražská, 21. 12. 2021:
Blíží se omikron a vlastně dodneška nikdo neví, jak na to ten stát zareaguje, a jenom vidíme, že už v Anglii, v Americe, teď mám čerstvý zprávy od našich kolegů, zavírají divadla. Takže vlastně ti lidi odcházejí tam, kde mají aspoň nějaký příslib stability příjmů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Na kulturních akcích může být od listopadu maximálně 1 000 diváků s respirátory, a to jen očkovaných nebo maximálně půl roku po covidu. Dodejme, že do galerií a muzeí je možné jen s respirátorem a skupinové prohlídky jsou jen pro očkované nebo pro ty, kteří covid prodělali. A podle zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj patří kulturně-kreativní sektor spolu se sektorem cestovního ruchu do oblasti, které byly koronavirovou krizí zasaženy nejvíce. A proto jsou dalšími hosty Otázek: nový ministr kultury České republiky
Martin Baxa z ODS. Vítejte, hezký dobrý den.

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den, srdečně zdravím.

Václav MORAVEC, moderátor:
A mé pozvání přijal bývalý ministr kultury a bývalý ministr zahraničních věcí, bývalý ministr a bývalý předseda
Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. Vítejte, hezký dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Dobrý den přeji.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítáte s tím, pane ministře, že mutace omikron změní vládní opatření, které se kultury týkají?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
My budeme dělat všechno pro to, aby k těm změnám nedošlo. Já jsem hned po nástupu do funkce zřídil speciální tým, který se zabývá covidem, kde jsou jak lidé z ministerstva včetně jedné epidemioložky a kulturní aktéři, projednáváme s nimi aktuální situaci, tým pravidelně zasedá a po WhatsAppu jsme v kontaktu vlastně neustále. A já vidím jednu důležitou věc. Touhu po tom, aby kultura se dále nezavírala, aby se nezpřísňovala ta omezení, která v současné době jsou, kde to hlavní je těch 1 000 lidí sedících, a ve chvíli, kdy se na obzoru objevil omikron, tak my jsme se opřeli o to stanovisko kulturní obce a jsem rád, že se v tuto chvíli ta opatření nezpřísnila, zůstala zachovaná. A chci k tomu, pane redaktore, dodat jednu podstatnou věc. Lidé na kulturních akcích ta opatření dodržují...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ministr zdravotnictví vás jako ministra kultury požádal, abyste mu navrhl opatření, při jejichž dodržení bude možné hromadné akce konat, a ve hře podle Seznam Zpráv je možnost, že by přístup na takové akce měli jen lidé 3× očkování. Poslechněme si ministra zdravotnictví.

Vlastimil VÁLEK, vicepremiér, ministr zdravotnictví /TOP 09/, 7. 1. 2022:
3 O, což je něco, co všechny země, kudy se žene omikron, po dobu omikronu využívají více či méně, je jedna z variant, kterou mohou zvážit. Pokud dospějí k tomu, že toto by byla pro ty organizátory nejlepší varianta, já se tomu určitě nebudu jako ministr zdravotnictví bránit, ale chtěl bych, protože ti organizátoři ví, co je možné, jak je to možné realizovat, aby mně to oni navrhli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je možné zpřísňovat, pane exministře?

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Abychom to rozdělili. Co se týče hromadných akcí, tam si dovedu představit, že platí to, co platí, na těch 1 000 na hromadné akce sportovní, kulturní, tam to má smysl. Ale nevidím žádný důvod, aby tam, kde se sedí, divadla, koncerty, aby tam se něco zpřísňovalo. To podle mě smysl nemá. A myslím si, že pro ten další vývoj bude důležité to, na co se teď čeká. Jestli se definitivně potvrdí, že ten omikron neposílá lidi do nemocnic a na hospitalizace. Jestli tohle se potvrdí, tak tím spíš si myslím, je jednoznačné, že by na kulturu nějaká další omezení neměla dopadat…


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já bych chtěl dodat jednu věc, že pro to zpřísnění podle mě nejsou mimo jiné důvody i proto, že lidé na kulturních akcích ta opatření dodržují. Já pravidelně chodím do divadla, byl jsem minulý týden na velké premiéře v Národním divadle, tam jsou prostě lidé naprosto disciplinovaní, nosí respirátory, probíhají kontroly, a to je podle mě jakoby hlavní klíč k tomu, aby kulturní akce nebyly vnímány jako ty, kde se nákaza covid-19 šíří. Kultura je bezpečná za těch současných podmínek a já budu bojovat vždycky za to, aby se ta opatření nezpřísňovala a hlavně aby kultura neměla podle mě tu úplně zbytečnou nálepku toho prostředí, které je nebezpečné z pohledu covid-19.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, vy tedy můžete vyvrátit informaci Seznam Zpráv, že je možnost ve hře, že by na ty kulturní akce chodili jen lidé 3× očkovaní?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já chci říct jednu podstatnou věc. Naše vláda striktně dodržuje to, že jsou nějaká pravidla, která se zveřejní ve chvíli, kdy jsou zveřejněna, a velkou škodu pro kulturu v minulém volebním období způsobilo to, že různí členové vlády, ministr zdravotnictví, pan premiér a tak dále, si mezi sebou veřejně přehazovali nějaké nápady. Já dbám na to, abychom prostě projednávali všechny návrhy, aby se projednávala všechna opatření v nějakém pravidelném sledu orgánů, aby do toho byla zatažená odborná veřejnost, takto to chceme dělat, takto to budeme dělat i nadále. A ve chvíli, kdy se objeví nějaká situace ohledně třeba zhoršující omikronové nákazy v nějaké větší míře, tak si sedneme a znovu se budeme s experty bavit, zda je nebo není zapotřebí zpřísňovat. Já budu bojovat za to, aby se nezpřísňovalo, ale určitě nechceme házet do vzduchu nějaké návrhy...

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, můžete, pane ministře, vyloučit, že by ve hře bylo to zpřísnění podmíněné trojím očkováním?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já, pane doktore, doufám, že se to nestane, protože když se mimochodem naše vláda rozhodla to, že nebude obnovovat nouzový stav, tak se objevovaly různé katastrofické scénáře, co se bude dít přes Vánoce, Silvestra a tak dále. Nenaplnilo se. Lidé v Česku respektují ta opatření, dodržují je a myslím si, že rozumná uměřená opatření tak, jak je naše vláda prosazuje, teď ukazují, že jsou účinná v boji proti omikronu, nebo proti covid-19. A navážu ještě na to, co vy jste říkal, tedy to, že se snad zdá, že ta omikronová nákaza nepřinese tak špatné prognózy, o kterých se hovořilo. Takže já pevně věřím, že nebude zapotřebí, aby se v kultuře zpřísňovalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy můžete vyloučit zatím to, že by se zpřísňovalo o ten požadavek třetí dávky, povinné třetí dávky?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
V tuto chvíli je zjevné, že my nic takového nebudeme navrhovat. A jsem moc rád, že ta opatření se nezpřísnila a že fungují tak, jak fungují a že to alespoň trošku umožňuje kultuře dýchat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono než ty restrikce, tak kulturní pracovníci chtějí otevírat téma kompenzací, kolik peněz vláda dala do kompenzací kultuře. Podívejme se na data, která máme k dispozici. Miliardu z veřejných rozpočtů a miliardu ze státního rozpočtu dostaly neziskové kulturní subjekty, příspěvkové organizace získaly ze státního rozpočtu 1 700 000 000. Na covidových programech, jak sami vidíte, šly do kultury 3 miliardy korun. Celkem stát poslal kultuře pomoc 2 miliardy 600 000 000 z veřejných rozpočtů a 4 miliardy 300 000 000 ze samotného státního rozpočtu. Pane bývalý ministře, z dnešního pohledu vnímáte to, že to nebyla pomoc dostatečná, jak tvrdí pracovníci v kultuře a je zapotřebí kulturu dále výrazně podpořit?

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ona byla dostatečná v té době, řekněme, to, co jsme získali, na každý rok 2 miliardy zhruba, miliarda do té neziskové státní, nestátní, miliarda do těch ziskovek s pomocí ministerstva průmyslu a tohle šlo každý rok. Takže ty 2 miliardy navíc, jako to byla podobně pomoc, která zabránila tomu, aby se zhroutila kultura, by odpadali lidi, devastována byla. Takže to byl hlavní cíl.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy, kdybyste teď pokračoval, tak myslíte, že je zapotřebí dalších výrazných kompenzací, které by si měl nový ministr kultury Baxa vyjednat na ministru financí.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ta kultura podle mě dneska jede jenom na půl. Ono vlastně ještě nedošlo k jejímu oživení, podle mě se ještě ani nerozhodlo o jejím osudu. Ten příběh prostě ještě u konce není. Mně připadá, že zásadní je, jestli platí to, co je v programovém prohlášení vlády. Tam se říká, že by se měla kultura přibližovat tomu 1 % v roce 2025. Pokud tohle platí, tak mi to vychází, že by se mělo do kultury investovat zhruba 2 miliardy ročně navíc, protože máme 12,5 miliardy bez církví teď, pokud bychom dávali, pokud chceme dosáhnout toho 1 % v roce 25, tak to znamená 2 miliardy zhruba v každém roce z těch 4 let. A pokud se to takto zvedne na těch 20 miliard, tak pak si myslím, pak se garantuje to, že se kultura podaří oživit. Je to strašně důležité z řady důvodů, protože vlastně myslím si, že i v tom covidu se rozjela celá řada věcí, která podle mě pomáhá dneska tu kulturu stavět na nohy, nejenom tím, že se to rozšířilo i na tu kreativní, na kreativní odvětví. Tím, že jsme začali uvažovat o audiovizuální tvorbě a její pomoci, seriálech. Tím, že jsme začali podporovat, a to je strašně důležité téma, které už tady taky dlouho to nefungovalo, ten status umělce, který mají v Německu, všude, který jim umožnil zvládat tu krizovou situaci, protože se vlastně investuje do těch lidí a stará se o to, aby měli určité sociální zajištění. To všechno jsou věci, které je možné, v tom je třeba pokračovat. My jsme akorát nastavili určitý systém, dosud jsme pro ně sehnali peníze a je třeba, aby to pokračovalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
To 1 % jako závazek vám tedy udělalo radost?

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Pokud se to dodrží, tak je to zásadní věc. Problém je v tom, že já dneska nevidím kroky, které by to podporovaly. Třeba ten nápad zmrazení platů, jako ten jde úplně opačně. Kultura, včetně s vysokoškolskými učiteli, to jsou ti nejhůř zaplacení. To znamená, tohle na ně padá velice tvrdě. Když si vezmete dneska to zdražování, inflace, růst cen energií, všude, i v té kultuře dramaticky rostou náklady, to znamená, pokud nedojde k tomu, že se tomuhle pomůže, tak já nevím, proč by violoncellistka nebo knihovníci měli platit důsledky třeba toho, co se stalo v té Sněmovně minulé, kdy
ODS s ANO odhlasovala, že vyhodila 120 miliard příjmů jako tím odhlasováním daně z příjmů...

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jenom, pojďme si teda ukázat, pane doktore, čísla. Já nevím, jestli je to na té tabulce vidět, ale já jsem si udělal takový jakoby historický přehled toho, jak se vyvíjely výdaje ze státního rozpočtu do kultury. A my si dáváme do programového prohlášení vlády, že budeme směřovat k 1 % výdajů státního rozpočtu v době, kdy jsou veřejné finance po vládě Andreje Babiše v rozvalu, kdy enormní zadlužení naší země, které ohrožuje nás všechny, znamená obrovskou zátěž, kterou my máme. A pak jsem se tady díval, kolik peněz do kultury šlo v době bezprecedentní ekonomické prosperity, ať už to bylo ve vládě pana premiéra Sobotky, tedy vaší, nebo ve vládě Andreje Babiše. A tady ta čísla jsou, pane doktore, jasná 0,62, 0,62, 0,68. Příjmy státního rozpočtu se zvýšily v letech té prosperity o 50 %, o stovky miliard korun, a přesto vaše vlády v této době, v době této prosperity nebyly schopné ani trošku ty peníze do kultury nebo nějak dramatičtěji zvýšit. Takže to, že my jsme si to tam dali, to, že já jsem to prosadil, to, že to vláda teď chce, je znamení, že nám na tom velmi záleží, protože role kultury je v současné době naprosto zásadní. Nemůžeme, pane doktore, teď říkat v současné době, že by se mělo teď navyšovat, když prostě veřejné finance vůbec nejsou schopné na toto reagovat, prostě na to ty peníze nejsou, tak je zapotřebí říct, ano, my jsme na to připraveni. Já vnímám roli kultury v oblasti hodnot, v oblasti sociální soudržnosti jako důležitý ekonomický sektor, budu za to bojovat, ale realisticky si pojďme říct, že jsme promeškali kvůli vládě Andreje Babiše a vládě premiéra Sobotky dobu, kdy to takhle šlo.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Můžeme teda se pobavit o tom, co to je to enormní zadlužení země. Když Bohuslav Sobotka přebíral vládu v roce 2013 vlastně od vlády, která byla
ODS, tak celkové zadlužení země bylo něco málo přes 40 %. Dneska je ta situace přece úplně totožná, kde máte to katastrofální zadlužení země, je úplně stejné, jako bylo to, které...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jenom se omlouvám, abychom neodběhli, odkud, pánové, ti, kteří nás poslouchají z oblasti kultury, jak říkají, je tady politická, je tady zase politická debata...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Já přísahám, že to celkové zadlužení je úplně stejné jako v roce…, to je přece zásadní...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
3 schodky státního rozpočtu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme se podívat na to 1 % na kulturu z hrubého domácího produktu. To je v programovém prohlášení vlády. Já se omlouvám, pane exministře...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
To se týká celkové ekonomiky, to je přece zásadní věc...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale proto je klíčové to 1 %, aby bylo dodrženo, abychom zase neuběhli, že tady budou 2 ministři financí, promiňte...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Aby se neřeklo, že teď není čas tohle dělat. Je čas to dělat, tato situace je. A není pravda, že jsme...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme k tomu programu...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
...ta země je šestá nejméně zadlužená země...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vám chybí ta politika, Lubomíre, počkejte, můžete mě chvilku poslouchat, vteřinku.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Jedna věc, která je podle mě strašně důležitá. Já se bojím toho, že v této zemi se vrací to, co bylo v roce 2012 a 13, když tu byl Nečas a Topolánek, kdy se začalo předčasně utahovat opasky a v této zemi se vyrobila recese. Dneska je situace taková, že česká ekonomika není ještě na výkonu roku 2019.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Vláda Andreje Babiše, kde vy jste byli, vyrobila mimo jiné obrovskou inflaci, která dopadá na občany této země, 3 schodky ve výši několika set miliard korun po sobě znamenají obrovskou zátěž pro naši zemi. A nemůžete lidem slibovat...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pojďme se bavit, pojďme se bavit o kultuře.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem připraven.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Na tu kulturu to...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to je to 1 %. Pojďme se podívat do programového prohlášení vlády. Tam je závazek, rozpočet ministerstva kultury bez náhrad církvím a náboženským společnostem, a sami vidíte programové prohlášení, budeme v tomto volebním období směřovat k 1 % státního rozpočtu. Nejpozději do poloviny roku 2023 připravíme zákon o veřejných kulturních institucích a o 1 % na kulturu se mluvilo i v minulosti. Vrátíme se v čase, schválně.

Bibiana BEŇOVÁ, redaktorka /Události v kultuře, 13. 10. 2003/:
Výzvu procento pro kulturu vůle k budoucnosti adresovali zástupci 12 kulturních institucí vládě a
Parlamentu České republiky.

Pavel DOSTÁL, ministr kultury /Události v kultuře, 13. 10. 2003/:
Vláda má za cíl, aby 1 % z veřejných rozpočtů bylo směřováno do kultury koncem jejího volebního období.

Jan BURIAN, předseda Asociace profesionálních divadel, Plzeň /Večerník z Čech, 4. 4. 2005/:
My jme pravděpodobně jediná evropská země, která do kultury dává méně než půl procenta ze státního rozpočtu.

Taťána FISCHEROVÁ,
poslankyně /nezávislá, Unie svobody-DEU/ /Jednání PSP ČR, 12. 10. 2005/:
Dlouhodobý vývoj vztahu státu ke kultuře ji ovšem už odstavil zcela na vedlejší kolej, ačkoliv vládou schválená a platná kulturní politika si dává za cíl podporovat umění a kulturu 1 % ze státního rozpočtu. Výsledek je právě opačný.

Vlastimil TLUSTÝ,
poslanec /ODS/ /Jednání PSP ČR, 12. 10. 2005/:
V roce 2006 5 miliard 846 je návrh uvedený ve státním rozpočtu. Převedeno do procent vůči hrubému domácímu produktu 0,49-0,47.

Václav RIEDLBAUCH, ministr kultury v demisi /Otázky Václava Moravce, 4. 7. 2010/:
Ta kultura musí počítat jenom s tím, co ekonomika vydělá a co se tam přerozdělí zpátky. Ono vysněné 1 %, to už slyšíme 20 let. To myslím, že to je zatím nedostižný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nedopadnete stejně?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já, pane doktore, pevně věřím, že ne, my tam ten závazek máme, že budeme směřovat k 1 %, dali jsme si ho tam v těžké době. A jsou důvody, proč to je důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale Lubomír Zaorálek, promiňte, ale Lubomír Zaorálek vám správně namítl, že kultura a kulturní pracovníci patří k těm, kde se zmrazují platy v rámci..., není to špatný začátek v souvislosti i s tím 1 % na kulturu?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem dokonce obdržel několik připomínek v tomto duchu. Ale já si vždy zakládám ve svém politickém působení na tom, že neslibuju věci, které splnit nemůžu. A ta zoufalá ekonomická situace, v níž vláda
Petra Fialy je, a jak jsme ji zdědili po Andreji Babišovi, prostě v tuto chvíli neumožňuje ty platy zvýšit. Já jsem to říkal jako velmi otevřeně. Vláda našla na zvýšení platů pro ty, kteří jsou v první linii v boji proti covidu, ale samozřejmě, že by si lidé v kultuře ty platy zasloužili větší. Já mám tady přehled průměrných platů v příspěvkových organizacích ministerstva kultury.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale kupříkladu ministr školství si vybojoval, byť o 1 % došlo ke snížení, proč jste to nevybojoval vy?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Je to prostě patrné, že za situace, kdy jsme zadluženi a kdy získali peníze ti, kteří jsou, teď čelí přímo covidové pandemii v první linii, nějaké navýšení mají. V kultuře působí lidé, kteří jsou profesionální, velmi často to jsou vysokoškoláci, mají velké dovednosti, vyšší platy si zaslouží. Já si myslím, že bude jedním z velkých cílů, a proto také bojujeme o to 1 %, je to, aby i lidé zaměstnaní v kultuře získali dostatek finančních prostředků, protože mimochodem to 1 % výdajů ze státního rozpočtu do kultury neznamená jenom to, že se podporují festivaly, obnova památek a tak dále, ale především, že se podporují státní organizace, ve kterých je zaměstnáno téměř 7 000 lidí ve státních kulturních organizacích. A ti si určitě takovou podporu zaslouží. A jedním z těch cílů, proč tam to 1 % je, je to, aby se i tito lidé dočkali lepšího ohodnocení.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ale aby to 1 % mělo nějakou reálnost, tak se o něho musí bojovat už teď. Jako rozumíte, jestliže se to má zvýšit z 12,5 miliardy na 20 miliard v roce 25, tak se teď musí začít, to rozložení 2 miliardy každý rok je podmínka, aby to bylo reálné. Takže já se ptám, jak vypadá na rok 2022.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane doktore, já se ptám na to, proč v době, kdy do státního rozpočtu tekla řeka peněz, proč se toto nezvýšilo, když vy jste byli u vlády?

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, promiňte, vydržte vteřinku, protože tu otázku zopakuju, pojďte se nebavit o té minulé tabulce, protože vy máte nové časy...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Porovnám to, co je teď v současné době...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, vy jste si dal 1 %. Argumentace bývalého ministra kultury je správná v tom, že pokud to nebude skokové, že teď zamrazíte a nezvýšíte, abyste se k tomu 1 % dostali, tak pak řečeno slovy vašeho ministra průmyslu a obchodu, budete shazovat peníze vrtulníkem na kulturu v posledních 2 letech, což asi není funkční. Kolik vám dá
Zbyněk Stanjura ve státním rozpočtu na letošní rok, abyste se začali přibližovat už v letošním roce k tomu 1 %?

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Návrh státního rozpočtu na letošní rok se připravuje. A já rozhodně tady nebudu dělat to, co se dělo v minulé době kolem covidu, že se prostě vystřelují různé nápady.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítáte ale se zvýšením, protože když si vezmeme ten rozpočet, který jste zdědil od Lubomíra Zaorálka, tam se rozhodně nepočítalo s tím, že by tam výrazné navýšení bylo, aby se šlo k tomu 1 %, to znamená, tam nebyly 2 miliardy navíc. Srovnáme-li 21, 22. Vy tam budete mít 2 miliardy navíc?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Nebyly tam 2 miliardy navíc.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdy je budete mít?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane doktore, ne, říkám, jenom potvrzuju to, že v tom návrhu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vy tam, ve vašem návrhu budete mít...?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane doktore, tak se podívejme, jak vypadal ten návrh státního rozpočtu z dílny Aleny Schillerové a Andreje Babiše na rok 2022. V době, kdy už se nepředpokládalo, že covidová pandemie ovlivní celý rok 2022. Ten návrh rozpočtu měl schodek téměř 400 miliard korun. Schodek. A jenom, aby diváci si udělali nějakou představu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste ministr kultury, ptám se na závazek, promiňte, ptám se vás na závazek toho 1 %?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ten schodek je opravdu obří. Proto my tam píšeme, směřujeme k 1 % během tohoto volebního období, protože naše startovací pozice kvůli rozhazování naprosto nezodpovědnému Aleny Schillerové, Andreje Babiše, Karla Havlíčka, všech předchozích vlád nás dovedlo k situaci, kdy opravdu bojujeme o základní stabilitu veřejných financí a přesto, v jak jsme špatné situaci, jsme tam to je 1 % navrhli do konce volebního období.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, vy směřujete, když tady je ta vaše oblíbená tabulka, i Lubomír Zaorálek směřoval k 1 %, mám to brát, že to je politický žvást, protože mi nechcete říct, o kolik navýšíte ve srovnání s Babišovou a Zaorálkovou kulturní politikou v rozpočtu na letošní rok, abyste se dostali k 1 %, když je tady 0,7?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane doktore, použiji-li vaše slovo, politický žvást bylo tehdy to, kdybych já v době, kdy se od návrhu státního rozpočtu vyjednává, tedy vystřelovali nějaká čísla, aniž bych to měl projednané v rámci...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Jde o to 1 %.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
My chceme totiž jednoznačně předložit společný návrh rozpočtu, který bude reflektovat novou ekonomickou situaci, kde prostě bude muset dojít k nějakým úsporám, aby se ten stát nezhroutil. Pane doktore, my jsme neslíbili to, že v současné době, že v roce 2022 budeme mít 1 %, protože v dobách, kdy se to dalo udělat, kdy to vaše vlády mohly udělat, se to neudělalo.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Takže to neplatí to jedno procento?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:

A proto my tam jsme si napsali, že budeme směřovat k 1 % procentu i přesto, že vámi navržená startovací pozice v době, kdy byla obrovská ekonomická prosperita, byla taková, že žádné extra peníze do kultury nešly. A já se ptám, vy jste v té době ministr nebyl, ale vaši předchůdci ve vládě byli, co kdo z těch ministrů udělal pro to, aby v době, kdy se dramaticky zvyšovaly příjmy státního rozpočtu, se zvyšovaly... Neudělalo se skoro nic.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Když jsem nastupoval, tak první věc, kterou jsem, ano, já, když jsem nastoupil, tak první věc, kterou jsem řekl, zvyšujeme platy a opravdu došlo ke zvýšení platů v kultuře, pak přišel covid, situace se zkomplikovala, ale jde o to, že já jsem v každém roce získal 2 miliardy navíc a teď v tomhle roce 2022 jsme...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Na kompenzace, pojďme si to říct na kompenzace, to nejsou peníze na běžné výdaje do kultury...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ale ty peníze byly podmínkou na to, aby ta kultura přežila.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
...dotací památek i našich organizací.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
A já tvrdím, že ta kultura ještě nemá vystaráno, že to ještě není na konci. A že díky tomu, jak rostou energie, díky tomu, jak rostou náklady, ony mají ztráty ty příspěvkové organizace. Jenom na těch energiích jsem to spočítal, že to dělá asi 200 000 000 dalších, které se budou platit na tom zvýšení cen energií. To znamená, to jsou náklady na ty kulturní instituce, na státní nestátní, to jsou náklady i na ty lidi, kteří tam jsou, a když nebudeme, když se jim nepokusíme pomoci, tak jako se to bude hroutit. To znamená, mně připadá, že ten boj o kulturu není skončen, proto říkám 1 %...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ale vůbec ne...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
...na ministerstvu obrany se plánuje, že budou 2 %, a to bude dokonce k HDP. A ministerstvo obrany plánuje z 85 miliard to zvýšit na 150 miliard, to nikdo...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Tak vy jako ministr zahraničí, promiňte, ale jako argumentovat tady argumentací jako Sovětský svaz v osmdesátých letech o výdajích na zbrojení, jako pardon, ale to mi připadá velmi nefér. Sám víte, jak je důležité, abychom bojovali za demokracii...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Mně nepřipadá fér tvrdit, že budeme 50 miliard na zbraně v roce 2025, protože to je nesmysl...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Nikdo z vlády Andreje Babiše nebyl schopen předložit rozumný návrh rozpočtu, ani v tom návrhu na rok 2022...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, promiňte,...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
...nebylo to navýšení, které vy jste říkal. A nikdo z vlády
Petra Fialy v současné době neříká...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vyhráli jste volby, pane ministře, už toho, už toho bylo dost. V říjnu jste vyhráli volby, je leden, je leden. Můžete mi říci, kolik peněz v následujících 4 let, když se chcete přibližovat k 1 %, tady máváte tabulkou, jaké bude procento ve vztahu k HDP ke státnímu rozpočtu navyšování v těch následujících 4 letech, když se chcete přiblížit k 1 %, řekněte mi ta čísla?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
V říjnu jsme vyhráli volby. 17. prosince vznikla naše vláda. A pracovali jsme bezprostředně po vzniku vlády na všech těch krocích, včetně přípravy nového návrhu státního rozpočtu na rok 2022.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale zatím vaše odpovědi, promiňte, zatím vaše odpovědi vypovídají, že připraven nejste, protože jste neodpověděl, na žádnou otázku konkrétně. Je leden, vyhráli jste v říjnu volby, tak mi řekněte po jednotlivých letech, doplňte mi tu vaši tabulku, jak se postupně přiblížíte k 1 %.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem, pane doktore, řekl zcela konkrétně, podle jakého klíče my budeme přistupovat k tomu, abychom směřovali k 1 % státního rozpočtu. Uvedl jsem ten kontext, ve kterém k tomu došlo a jedná se o to, pokud se máme dostat k 1 % výdajů státního rozpočtu, o několik miliard korun, které postupně v čase se musejí do rozpočtu kultury směřovat. Ale já teď nebudu a neudělám to, na rozdíl od předchozích vlád...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže jste nepřipravení...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jsem připravený, náhodná čísla, pane doktore, náhodná čísla...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, já chci po vás konkrétní, jste si vědom toho, že jste převzali vládní odpovědnost.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Absolutně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Čtvrt roku...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Proto, pane doktore, my jsme nemohli přijmout ten katastrofální rozpočet se schodkem téměř 400 miliard korun.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se ptám, promiňte, pane ministře, nejste ministr financí. Uvědomte si, je po volbách už 3 měsíce a nejste ministr financí, neřeknete mi ta čísla. Pojďme se tedy bavit o tom, tady se nedozvíme nic konkrétního. Pojďme se bavit o národní...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Takže to 1 % je chiméra, jak jsem pochopil.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ne, 1 % je reálný plán. Chiméru jste udělali v době, kdy vy jste...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste nám neřekl, jak se k tomu 1 % dostanete, to jste nám neřekl. Národní plán obnovy do kulturního a kreativního sektoru mělo jít víc než 7 miliard, pane bývalý ministře, necelé 2 miliardy měly být z národních zdrojů, zbytek měl jít z unijního plánu obnovy. Jedním z cílů je, aby byl do českého právního řádu zapracován status umělce a umělkyň, s těmi jste počítal, na zavedení statusu Národní plán počítal se 690 000 000 Kč. V rámci reforem národního plánu se počítalo s transformací Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize a s rozvojem regionálního, kulturního a kreativního sektoru. Jenomže, když vy tady mluvíte o tom, co jste získal, jaké peníze, tak část projektů, včetně transformace dnešního Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize, který měl být financován z Národního plánu obnovy, spadl do financování z národních zdrojů. Přitom kupříkladu Státní fond kinematografie je v současnosti jedna z připravených institucí na tu transformaci, ale nejsou na to peníze. Proč jste nechal toto dědictví?

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
No, jenom takhle. Původně, když jsem chtěl jednu miliardu, tak mi na NERV řekli, že jsem se zbláznil. Nakonec jsme, 2× vláda odhlasovala svým usnesením, že kultura dostane 8,2 miliardy. Z toho nakonec při těch jednáních s Evropskou komisí, u který jsem nebyl, to dopadlo tak, že 5,5 je z evropských zdrojů a zbytek mi ministerstvo financí garantovalo, že garantuje toho, že se to bude platit ze státního rozpočtu České republiky. Navíc tehdy byla dohoda taková s ministerstvem financí, že se budou snažit, aby v průběhu roku tam, kde se nebude dařit ty evropské peníze čerpat tak, aby to přešlo na ten zbytek, který nebyl pokryt z těch evropských peněz, takže já jsem měl dohodu s financemi...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže paní ministryně financí vám dala nějakou bianco dohodu, bianco šek, takže nejenže tady od nového ministra financí neslyšíme konkrétní čísla, jak dospějí k 1 % HDP v následujících 4 letech. A u vás ty peníze...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Procento státního rozpočtu, pane doktore, ne HDP. 1 % výdajů státního rozpočtu, když už mluvíme o těch...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pardon.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
U obrany HDP je tady státní rozpočet...

Václav MORAVEC, moderátor:
No, ale jsme na nějakých...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ale to je těch 20 miliard v roce 25.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď vy tady ještě máte vlastně skryté dluhy, se kterými musí počítat váš nástupce?

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
To není dluh, to je otázka...

Václav MORAVEC, moderátor:
Na to nejsou peníze?

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Jak to, že nejsou. Jako říkám, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Z národních zdrojů, a to, pokud nedá ministerstvo financí...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
...tak ty peníze nebudou na transformaci Státního fondu kinematografie.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Mně řeklo ministerstvo financí, že my ty peníze garantuje. Jde o to, aby se podobná dohoda udělala dnes, aby platilo, protože ty peníze, navíc, pokud se podaří...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale v tom rozpočtu nebyly? Ministryně Schillerová vám slíbila peníze, které neměla.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ano, ale řekla mi, podívejte se, já jsem v té době hrozil rozbitím a odejít jsem chtěl a podobně a nakonec jsem souhlasil s touto dohodou. Nechtěl jsem dělat z toho větší kravál. Ale jde o to, že, rozumíte, takhle je tady stejně, je tady několik miliard z Národního plánu obnovy, které má možnost kultura čerpat a ty peníze, které potřebujeme navíc do toho rozpočtu, je také proto, abychom toho byli schopni. Ta administrativa na to..., není na tom ministerstvu kultury. To znamená, ať je to 5 nebo 8 miliard, jsou to veliké peníze, které se musíme naučit na ministerstvu kultury získat, to chce lidi, to jsme, my jsme s tím začali a je potřeba v tomhle pokračovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to znamená, že dohoda o penězích, které neexistují, tak zabrání transformaci Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize.

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ne, nesouhlasím. Já si myslím, tohle vláda 2× usnesením odhlasovala, je to schváleno a je to v programu, je to prostě, je to něco, co je závazek, který vláda přijala.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ty peníze nejsou.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Nejsou.

Václav MORAVEC, moderátor:
To znamená, že...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jestli to můžu krátce okomentovat. Bezpochyby to, že se Národní plán obnovy v oblasti kultury pohybuje kolem 8 miliard korun, je pro kulturu dobrá zpráva. Bohužel už se v těch dalších krocích ale neudělalo to, co pan ministr Zaorálek tady vlastně jako eufemisticky popisuje, to znamená, aby se opravdu zajistilo, že to budou všechno ty evropské peníze, že stát k tomu jako dodá jenom nějaké svoje spolufinancování, bohužel vláda Andreje Babiše, konkrétně Karel Havlíček, pravděpodobně kvůli nějaké nekoordinaci s vámi, prostě sebral část těch evropských peněz, které měly směřovat do kultury a jenom se tam napsalo, to si kultura zaplatí ze svého, nebo...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ze státního rozpočtu českého...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ale ani v tom návrhu rozpočtu na rok 2022 v tom od Aleny Schillerové ty peníze na to nejsou, nebyly.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co tedy budete dělat, když právě ta transformace ze Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize má reflektovat ten rostoucí trend seriálové tvorby, počítačových her. Co s tím uděláte?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já si speciálně myslím, že u toho filmu je to jako hrozně důležité, a proto jsem vydal pokyn, že budeme připravovat tu transformaci Státního fondu kinematografie. Takt je to velmi důležité, rozšíření o televizní formáty, herní průmysl a tak dále, všechno, co to znamená, že to budeme připravovat tak jako bychom na to ty evropské peníze měli, s tím, že tak, jak já mám velkou zkušenost primátorskou, že v průběhu čerpání těch evropských peněz může dojít k tomu, že třeba na některém jiném ministerstvu, v některém jiném opatření z nějakých jiných důvodů třeba se ty peníze nevyčerpají. A já budu potom navrhovat, ale musíme být na to připraveni, abychom třeba využili peníze z nějaké jiné, ono se tomu říká komponenty, prostě z nějakého jiného sektoru, z nějaké jiné oblasti. Takže...

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdy tedy bude ten fond transformován podle vašich představ?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ten proces je rozložen do několika let. Ona se musí připravit k tomu legislativa. Je to novela zákona o audiovizi, ale my, to znamená, že pro letošní rok ty peníze bezprostředně nepotřebujeme, ale nemůžeme připravovat něco, co nebudeme mít finančně kryté. Takže proto já říkám, budeme na všech těch opatřeních, a bohužel to není jediné, kde ty evropské peníze nejsou, modernizace kulturních institucí taky ne, tak budeme to připravovat a současně moji experti mají za úkol sledovat to dění v těch okolních, v uvozovkách, oblastech, v těch jiných komponentách, zda by Evropská komise případně mohla udělat nějaké změny. Bohužel jsme zdědili takovou...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, ten nedostatek peněz a ta bianco dohoda nezbrzdí transformaci Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já udělám všechno pro to, aby se nestalo, ale zdědil jsem opravdu jakoby takovou minu, která nechci, aby vybuchla, ale musíme kolem toho velmi opatrně našlapovat a připravovat to, aby k té transformaci došlo, máme ji ve vládním programovém prohlášení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže ji nezbrzdíte?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ne, já jsem nedal...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
To se zbrzdit nesmí, tu věc ta země potřebuje a bez ohledu na to, jak to vypadá třeba v takovýchto konkrétních procesních krocích, tak se to musí udržet. Prostě já si nedovedu představit, že bychom tohle, když jsme se na tom shodli, že to je potřeba, tak že to nevybudujeme, ať už to jakkoliv bude ta cesta komplikovaná, ať už to bude z evropských peněz, nebo jinak, je to podle mě… My potřebujeme tu roli toho Státního fondu kinematografie rozšířit, rozšířit na audiovizuální tvorbu, seriálovou tvorbu a podpořit českou produkci v téhle oblasti. To je podle mě něco, co je nutnost, když na tom je dneska shoda, tak to prostě musíme držet.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ty peníze v tom Národním plánu obnovy, ty bruselské nejsou?

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
Ty bruselské peníze, to byla mana, která se najednou sesunula z nebe, to jsme netušili, když něco takového vůbec bude, nikdy, v minulosti Evropa nikdy nic takového neudělala, to je absolutní novum, ale když to teda přišlo, tak jsme najednou měli peníze na kreativní odvětví a na věci, o kterých jsme si plánovali. Tady jsme měli jenom namalované a najednou jsme zjistili, že na to máme peníze, i tak jsme na to dostali, řekněme, minimálně těch 5,3 miliardy, které, opakuju, administrovat nebude jednoduché. A je třeba na tom najmout lidi a je třeba se tomu věnovat.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane doktore, bohužel...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
...to, co v této chvíli ještě v těch evropských penězích není, i tak je to prostě dar z nebe, i těch 5,3, které jsou jistý, tak je to veliká suma a je to prostě něco, co jsme ani...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Akorát, že už u té transformace Státního fondu a audiovize, i třeba u té modernizace kulturních institucí, pane doktore, ti lidé, ti aktéři, ty organizace s tím počítali, protože jim to bylo slíbeno, že je to z evropských peněz a nemůže se teď říkat, že...

Lubomír ZAORÁLEK, bývalý ministr kultury /ČSSD/:
To znamená, že ty peníze prostě budou a jde o to, aby ta vláda převzala, aby převzala i platnost toho usnesení, že tohle se prostě musí pokrýt, ať z evropských nebo z národních peněz.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji, že jste byli hosty Otázek. Lubomír Zaorálek, bývalý ministr kultury, a současný ministr, nový ministr kultury
Martin Baxa byli mými hosty. Děkuju a těším se na shledanou.

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání a přeju hezký zbytek dne.

 

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení