30. června 2021

CNN Prima News: Vláda ve školství neobstála. Dal bych jí za čtyři

(CNN Prima News) „Školství během pandemie covid-19? Vláda neobstála a hodnotil bych ji známkou dostatečná.“ V pořadu K věci CNN Prima NEWS to řekl člen sněmovního školského výboru a místopředseda ODS Martin Baxa. Podle něj také chybí podrobnější vládní plán k řešení mezer, které vznikly distanční výukou.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Co se týče českého školství, vláda podle Baxy neobstála. „Myslím, že bych ji hodnotil známkou dostatečná. Pokud měříme to, jak dlouho byly školy zavřené, nelichotivé prvenství v zemích EU pro Českou republiku je důvodem ke špatné známce. Také to ukazuje, že od Andreje Babiše jako premiéra byly řeči o prioritě školství jen prázdnými floskulemi,“ uvedl místopředseda ODS.

„Vedle toho musím říct, že ministerstvo školství v mnoha ohledech vynaložilo mnoho úsilí, aby napravovalo vládní nedostatky. Podstatný je ale výsledek, nikoliv snaha jednoho z ministerstev,“ dodal Baxa.

Jakou známku pro Plagu?

Ministru školství Robertu Plagovi (za ANO) by dal známku mezi dva až tři. „Je fakt, že v mnoha ohledech tým ministerstva školství zlepšil komunikaci, zejména ve druhé části pandemie. Na druhé straně ani ministerstvu se nepodařilo vyřešit některé problémy, které na naše školy dopadaly,“ řekl Baxa.

Například experti z Iniciativy Sníh poukazují na to, že varianta delta, která se šíří mezi evropskými zeměmi, se mimo jiné ve Velké Británii šíří právě ve školách. „Koalice SPOLU není proti tomu, aby se školní rok začal screeningovým testováním. Musíme udělat všechno pro to, aby se školy neuzavíraly. Pro některé žáky by to byl již třetí poznamenaný školní rok, a to je zásah, který je příliš velký. Je potřeba obezřetnost,“ sdělil místopředseda ODS.

Baxovi chybí podrobnější vládní plán k tomu, jak vyplnit mezery, které vznikly distanční výukou. „Stát přistoupil k tomu, že se přes prázdniny spustí tzv. doučovací kempy. Nevidím plán, který by školám říkal, jak jim bude stát pomáhat v dohánění nedostatků, které vznikly distanční výukou během školního roku,“ míní Baxa.

Financování cíleného doučování

Ministr Plaga mluvil o cíleném doučování a penězích, které budou posílány školám, kde je více znevýhodněných žáků. „Cílené doučování je správné. Víme, že na něj bude vyčleněn objem finančních prostředků, ale nevíme, zda učitelé chtějí od 1. září toto doučování provádět v rozsahu, který je potřebný. Nevíme, jestli se zapojí nějaké jiné subjekty, které by mohly pomáhat,“ vysvětlil Baxa.

Během rozhovoru také padla otázka na reakci vlády, která přišla po tornádu na jižní Moravě. „Myslím, že je zapotřebí v situacích, jako je tato, primárně neřešit, jak se kdo kde objevuje, ale jak koná. Myslím, že vláda musí jednat rychle, efektivně a účinně. Z vnějšího pohledu se mi zdá, že vláda konala relativně rychle. Myslím ale, že některá opatření měla být provedena rychleji,“ uvedl Baxa s tím, že by vláda měla zřídit post zmocněnce, který by měl na starosti komunikaci. Vše podle něj nemůže zůstat na bedrech Jihomoravského kraje.

Komentoval i vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že mu jsou transgender osoby bytostně odporné. „Výrok pana prezidenta považuji za nehorázný. V civilizované zemi nemá nic takového zaznít. Je to nehorázné, urážlivé a vyjádření odsuzuji,“ dodal na závěr rozhovoru místopředseda ODS.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor