23. dubna 2021

Televizní noviny: Ministr dostal úkol připravit úřední maturity

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu místopředseda ODS Martin Baxa.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na NovaPlus.

Martin POUVA, moderátor:
Zavedení úřední maturity je stále ve hře. Sněmovna díky hlasům
poslanců ANO a ČSSD dnes uložila ministru školství Plagou, aby připravil nařízení, které by maturity bez zkoušek, jen na základě známek ze studia, umožnilo. A já teď vítám ve vysílání poslance za ODS a také člena školského výboru a středoškolského profesora pana Martina Baxu. Dobrý večer.

Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Dobrý večer z Plzně.

Martin POUVA, moderátor:
Pane
poslanče, opoziční strany jsou proti zavedení úředních maturit, z jakého důvodu?

Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Já bych předně podotknul to, že to, co se dnes odehrálo, je naprostá nezodpovědnost a že vláda ČSSD a ANO, promiňte mi ten výraz, trošku udělala z maturantů pitomce a vlastně je vystavila takové situaci, kdy si z nich dělá rukojmí pro předvolební klání k podzimním volbám. Už se to vlastně řeší od samotného ledna, pořád dochází k tomu, že studenti vlastně nevědí, z čeho budou maturovat, a je to podle mě věc naprosto neúnosná. Jenom připomenu, že už za měsíc se píšou státní maturitní testy a od 1. června už se dělají ústní maturity, takže to považuji za naprostý chaos, který je velmi nezodpovědný vůči studentům samotným.

Martin POUVA, moderátor:
Jestli to dobře chápu, tak to je i ten důvod, proč vy jako opozice odmítáte ty úřední maturity.


Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Dneska jsme se dostali do situace, kdy Sněmovna zavázala ministra Plagu k něčemu, co ministr Plaga označil za jako nezákonný postup. A teď jsme vlastně v situaci, kdy ti maturanti nemohou vědět, jak budou za těch pár týdnů maturovat, a to je podle mého názoru špatné. My jsme velmi tlačili už od ledna letošního roku, aby ta stávající maturita při těch obtížných podmínkách doznala nějakých úlev a ty úlevy byly přijaty, vláda nám ustoupila a myslím, že jsou poměrně významné. Učitelé se snaží, žáci se snaží. A my prostě odmítáme ten chaos, který dnes panuje, kdy maturanti nevědí, z čeho vlastně maturovat za pár týdnů budou.

Martin POUVA, moderátor:
Rozumím. Středoškoláci podle plánu rozvolňování zřejmě až do září vůbec do škol nepůjdou. Nepřesune se stejný problém i do dalšího školního roku?


Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Já to považuju za další velký problém. My požadujeme, aby se ve školách testovalo pomocí šetrných PCR testů, které se nemusí používat tak často, stačí jedenkrát týdně, aby je vláda zaplatila. To umožní zrušit rotační výuku a to také umožní – to je podle mě velmi důležité – aby se rychleji vraceli do škol další a další studenti, druhý stupeň základních škol i ti středoškoláci, protože doba, po kterou jsou školy v Česku uzavřené, je naprosto nepřijatelná. Jsme na prvním místě v Evropě, trpí žáci, trpí rodiny, trpí jejich vzdělávání, mají problémy se sociální izolací a děti se podle mého názoru mají co nejrychleji do škol vrátit.

Martin POUVA, moderátor:
Pane
poslanče, já vám děkuji za rozhovor a přeji hezký večer.

Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Děkuji. Srdečně zdravím diváky TV Nova a na shledanou.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor