28. ledna 2021

Události, komentáře: Zpřísňování opatření a vysvědčení v koronavirové době

(ČT 24) Místo vyhlíženého uvolnění naopak přísnější podmínky. Kabinet schválil další opatření proti koronaviru. Naše úvodní téma. Nová pravidla pro ubytování na služebních cestách, pobyt na soukromých chalupách a chatách jen pro členy jedné domácnosti a zima stále bez lanovek a vleků. Zároveň žáci a studenti ani při startu druhého pololetí nezasednou do školních lavic. Výuka ve většině tříd bude nadále probíhat distančně. Jaký dopad to bude mít na vzdělanost žáků, jejich komunikační schopnosti nebo sociální vazby? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu ODS Martina Baxu, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a místopředsedu sněmovního výboru pro zdravotnictví Juliuse Špičáka.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Kabinet zpřísnil některá protiepidemická opatření. V ubytovacích službách budou moci přespávat jenom lidi s potvrzením od zaměstnavatele, anebo objednávkou zákazníka. Na lanovky už nebudou smět ani pěší a vrací se zákaz návštěv v nemocnicích. Podrobnější souhrn bude následovat. Vláda taky říká, že lidi mají zůstat doma a pokud vyrazí třeba na chalupu, tak jenom se členy stejné domácnosti.

Jan HAMÁČEK, místopředseda vlády, ministr vnitra /ČSSD/:
Nařizujeme, aby lidé na minimum omezili, respektive na nezbytně nutnou míru, omezili kontakty s jinými osobami a doporučujeme, to jsou takové ty návštěvy v rodinách, návštěvy za babičkou. Já chápu, že to nemůžeme úplně zakázat, ale vždycky žádám, aby to lidé skutečně zvážili, zda opravdu musí tu návštěvu učinit nebo návštěvu v těch širších rodinách, a když už tedy, tak aby při návštěvách nosili respirátory.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A zmíněné respirátory zůstanou v úrovni doporučení i v obchodech a taky v městské hromadné dopravě, i to řekl po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček. A teď ten slíbený souhrn. Ubytovací služby tedy budou moci využívat jenom ti, kdo budou sami na pracovní cestě bez rodiny. Potřebovat budou dokument buď od zaměstnavatele, anebo od toho, kdo si jejich služby objednal v místě, kam přijeli. Hotely a penziony budou muset tato potvrzení vyžadovat a taky uchovávat. Opatření má zamezit tomu, aby podniky poskytovaly pokoje každému, kdo má živnostenský list.

reportérka:
Jak jste letos vyřešili ubytování?

návštěvníci z Pardubic:
Jak to mám říct. Bydlíme v nich.

návštěvnice z Prahy:
Když podnikáte, za účelem podnikání, tak vlastně je to úplně bez problémů, můžete se ubytovat a není to žádný problém není. Je to služební cesta.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Lanovky už nebudou smět vozit pěší. Výjimek bude jenom minimum, třeba pro složky integrovaného záchranného systému. Všechna opatření schválená večer kabinetem začínají platit o půlnoci z pátku na sobotu. Doposud zvažované otevření lyžařských středisek se opět odkládá.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /za ANO/:
My neumíme dneska říct přesně, kdy nastane doba, kdy by se skiareály mohly pustit. Nemyslíme si, že by sezóna byla ztracená. Na druhou stranu je nereálné očekávat, že by se skiareály otevřely třeba v průběhu příštího týdne.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
K lidem na lůžkách akutní péče v nemocnicích znovu nebudou moci návštěvy. I tady bude pár výjimek, třeba rodiče k dětem lékaři pustí. A další novinka, od pátku bude možné dojít si na antigenní test zdarma nebo přesněji řečeno na náklady pojišťoven každé 3 dny. Doteď to šlo jednou za 5 dnů. A poslední krátká zmínka, vláda uzavírá všechny farmářské trhy.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomto tématu, o kterém Marcela mluvila, teď úvodní debata Událostí komentářů. Ve studiu je místopředseda
ODS Martin Baxa

Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A hosty jsou Martin Netolický, pardubický hejtman za sociální demokracii. Přeji dobrý večer.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A Julius Špičák, který je poslancem za hnutí ANO. I vás zdravím, pane poslanče. Dobrý večer.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, to hlavní nebo to asi nejviditelnější, že vláda přistoupila k omezení pro ubytování, aby bylo zcela jasné, že člověk, který se někde ubytovává, opravdu tam nejede za jiným než pracovním účelem. Jaký na to máte pohled, pane Baxo?

Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
To, co se vlastně dneska mělo odehrát, bylo od včerejška prezentováno jako nějaké radikální omezení, že přijde nějaký velký úder. 2 dny před tím se naopak říkalo, že se bude rozvolňovat. Takže prostě jedna dílčí věc s ubytováním je pro mě vysoce překryta tím, že prostě kolem toho vládne ještě větší chaos a jenom to, aby si člověk, který by někdy přemýšlel, že někam pojede, buď na služební cestu nebo nějakým jiným účelem....

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jiný účel teď stejně nebyl možný a přesto bylo evidentní, že byl reálný.


Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
Ale, že se bude muset hledat někde složitě ve vládních nařízení, co vlastně platí. To nejhorší, co se teď v posledních dnech děje, je to, že za zjevně velmi složité epidemické situace se vlastně jenom prohlubuje chaos, a to, že ti lidé vlastně jako nevědí, co platí. A to je podle mého názoru jeden z důvodů toho, proč v Česku dochází k tomu, že lidé jsou nervózní, znejistělí, prostě proto, že vláda jim neříká pravdu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Netolický, to, co říká pan Baxa, máte pocit, že je to úplně mimo, protože opravdu člověk, když poslouchal třeba dnes zrovna to, co říkal na tiskové konferenci pan vicepremiér a váš předseda Hamáček, také se přiznám, že mi úplně nebylo jasné, kdy mluví o tom, co je striktně nařízeno, kdy mluví o tom, co je doporučeno. Proč? Já vím, že nejste ve vládě, to mi asi odpovíte, ale proč vláda není schopna komunikovat prostě lépe?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Na to já vám nedokážu odpovědět. Je to zvláštní situace, kdy předseda vlády je člověk, který marketing zvládá velmi dobře. Ale víte co. Já bych nebyl asi tak kritický jako pan kolega Baxa, protože ta epidemická čísla jsou evidentně velice vážná. A já myslím, že každý, kdo si z těch všech záležitostí, které běží, vezme to podstatné, tak to podstatné je, pokud možno, omezit kontakty. Já myslím, že to srozumitelné je. A ta opatření, která se dneska zpřesňovala, tak já to chápu. Také spíše precizace toho, aby se na různá pravidla neobcházela. Samozřejmě rozumím tomu, co říká pan kolega Baxa, mě už to taky unavuje. Já taky nejsem přesvědčený o všech opatřeních, že jsou stoprocentní, ale opravdu snažme se prosím chápat to podstatné. Prostě epidemie stagnuje. Ta čísla úplně veselá nejsou. Počty nakažených jsou také stagnující, počty hospitalizovaných obdobně. Takže já bych z toho vzal to podstatné, a to je - neobcházejme nařízení a snažme se chovat tak, jak máme. Nicméně vím, že je to náročné a únavné.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To, co říkáte, pane
hejtmane, je samozřejmě také logické, o tom není spor, ale vy říkáte: „neobcházejme nařízení“, ale právě jsem se ptal na to, že to, co dnes prezentoval pan vicepremiér Hamáček, bylo částečně nařízení, částečně doporučení. On říkal: „Velmi striktně doporučuji omezit styky na vlastní rodinu.“ Tak víme, jak se nařízení doteď dodržovala. Vy říkáte, neobcházejme je, ale potom vláda vlastně řekne, ale tohle neříkáme jako nařízení, ale jako striktní doporučení. Tak to mi přijde trošku zvláštní.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Tam těch věcí je několik. Mluvilo se třeba i o těch respirátorech toho druhého typu, FFP2. Jejich povinností v některých případech nikoliv. Já chápu i to, že třeba nejsou úplně jednoduše dostupné, respektive roste především cena v tuto chvíli, protože na to trh logicky reaguje. Já rozumím tomu, že by se měla komunikace zlepšit. Všimněte si, že když se to hodí, tak mluví pan premiér, když se to nehodí, tak pan premiér nemluví. Já té kritice rozumím, ale především to, co já vnímám, tak je vážnost situace epidemické, a tu si myslím, že musíme vnímat všichni.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Přenesme ten vnitrokoaliční špílec na pana
poslance Špičáka. Pane poslanče Špičáku, opravdu to někdy tak vypadá, že některá ne úplně veselá témata váš předseda a premiér pan Babiš nechce osobně vysvětlovat nebo nechodí osobně vysvětlovat. Víte třeba proč?

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já to nevím, o tom nemluvil. Ale ta situace je mimořádně složitá. Já bych se spíš vrátil tedy k oběma předřečníkům. Jestli doporučení a striktní zákaz. My si musíme také uvědomit, jestli jsme schopni ta doporučení nějakým způsobem tedy vymáhat a penalizovat. Takže například návštěvy v rodinách, jak to chcete kontrolovat? A další věc. Máte v rodině vy někoho tedy tak starého a nebudete ho moci navštěvovat. Vždyť si to představte, já mám dvaadevadesátiletou matku. Je to lékařka. Je ve vynikající psychické kondici, je soběstačná, má lepší paměť než já a my ji nemůžeme navštěvovat? A ona vám řekne regulérně, než v tom dál žít, já už prostě nechci žít. Já, jestli dostanu zápal plic, tak prostě zkrátka si lehnul a nevstanu. A máte v tomto ji nechat bez kontaktu, že za ní nebudete chodit? Já naštěstí jsem COVID už prodělal, celá rodina ho prodělala, tudíž tedy hypoteticky jsem v podstatě imunní, mám protilátky, takže můžu. Ale to je prostě velmi složitá situace. Takže jedna věc jsou opatření. Ta opatření jsou opravdu velmi deprimující, jinak ona dopadají velmi selektivně ta opatření pochopitelně. Druhá věc je naše schopnost je kontrolovat a naše schopnost je penalizovat, a to víme dobře, že ta schopnost je velmi tedy omezená a že jakási přísná penalizace by samozřejmě narazila na velký odpor. Takže ta situace je velmi složitá. A schopnost komunikace pana premiéra opravdu nebudu komentovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem to samozřejmě nemyslel, pane profesore Špičáku, tak, že tedy já tady ze studia jako moderátor vyzývám k nějakému zpřísnění. To není má role. Jenom jsem se ptal, proč něco je řečeno jako striktní opatření, nařízení, něco je řečeno jako doporučení. Vaší mamince samozřejmě přejeme pevné zdraví a dobrou mysl, ale podstatné je, že vy jste říkal, že ta opatření vlastně jsou selektivní. Já mám naopak pocit, že ta represe se teď zase dotkne všech, tedy i těch, kteří to, co vláda dosud chtěla, striktně dodržovali, ale přesto vlastně to budou mít zpřísněné. To mám pocit, že může někdo vnímat jako ne úplně spravedlivé.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já bych chtěl říct ta selektivita je ta daná v podstatě ve standardech rodiny, takže dnes se vyjádřil pan prezident Zeman o tom, jak je třeba dodržovat, no ale jemu se v Lánech v 78 letech úplně jinak dodržuje, než čtyřčlenné rodině ve 2+1 45 m2 s dvěma tedy malýma dětma, kteří jsou tedy doma, rodiče na home officu a děti jsou doma prostě na distanční výuce. Takže v tom vidím tedy ten selektivní dopad. A tyto komunity takto tedy selektivně postižené jsou skutečně velmi nervózní. Znovu musím říci, my si musíme říct, jaká je naše schopnost kontroly a penalizace. Já musím říci, že například jsem zažil, dcera žije ve Španělsku, má velmi dobrý kontakty, v podstatě denně mluví se Švédskem, s Německem. Třeba opatření, represe ve Španělsku a v Itálii je daleko výraznější než tady v Čechách, ale já si nejsem úplně jistý s naší genetikou, jak bychom taková represivní opatření, takový controlling a takovou penalizaci v podstatě snášeli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dovolte mi poznámku, panu prezidentu Zemanovi jste myslím, že jste mu přidal 2 roky, je mu 76, abychom byli úplně stoprocentně korektní.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Omlouvám se panu prezidentovi, ale znovu musím říct z pohledu vlády vnímat opatření je něco jiného, než vnímat je prostě z osmého patra paneláku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Baxo, vy jste kroutil hlavou v poslední minutě.


Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
Já se musím přiznat, že úvahy o tom, že jako genetika českého národa neumožňuje dodržovat opatření, je, pane profesore, při vší úctě k vám naprosto mylná, protože jsme viděli v té jarní vlně koronaviru, že ve chvíli, kdy bylo jasné nebezpečí a vláda tehdy rychle jednala, dupla na brzdu, tak lidé to byli ochotni dodržovat. Protože prostě na jaře to byl krátký úsek, přišel náhle úder, ale potom vypuknul ten zmatek, pak se v létě říkalo, že vlastně se nic neděje. Pan premiér všechny ujišťoval, že vlastně žádné nebezpečí nehrozí. Rozvolnila se opatření na míře, která v Evropě byla nezvyklá, když pan profesor mluvil o Španělsku. A potom na podzim vlastně vypukla a trvá to dodnes jenom jedna velká panika a jeden velký chaos. Prostě mimochodem v současné době ten vládní protiepidemický systém ukazuje, že jsme ve čtvrtém stupni, ve skutečnosti jsme už několik týdnů v opatřeních, která odpovídají pětce. Pan ministr Blatný říkal - stačí, když se podíváte do PSA, já tady toho PSA mám a hned budete vědět, jestli máte zavřít obchod nebo vaše děti půjdou do školy. Ale přece běžný občan České republiky, který má vůli dodržovat opatření, protože ta situace je vážná, jako není povinen každý den sledovat, co se děje. Prostě vláda nedodržuje to základní pravidlo, že mají opatření být srozumitelná, jasná a že má nastat situace, kdy je někdo dramaticky omezen, jako jsou třeba podnikatelé, nějaká kompenzace. A kombinace toho vytváří toxický faktor, ve kterém prostě v současné době se nacházíme, v přetíženém zdravotnictví, se špatnou situací a lidé prostě jsou unaveni, zmateni a je to způsobeno tím vládním zmatkem.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Máte pocit třeba u vás v Pardubickém kraji, pane
hejtmane, že lidé mluví o vládních zmatcích? Já vím, že se vám to těžko komentuje jako hejtmanovi za vládní stranu, ale myslím, že z regionů také často zaznívá kritika strana, nestrana, politika nepolitika.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
To se mi opravdu velice těžko komentuje zvlášť v situaci, kdy už asi třetí týden se nevěnuji ničemu jinému než očkování a do jisté míry chaosu v oblasti očkování. Takže tato opatření, která přichází, já už vnímám jako nezbytnou nutnost. Já vidím ta čísla, dívám se na statistiky každý den. Máme je poměrně podrobně rozebrané do jednotlivých krajů. Takže já myslím, že prostě nemá smysl dál spekulovat o něčem. Možná opravdu máte pravdu, že by se měla začít komunikace, srozumitelnost, odůvodnění, ale to říkáme od jara. Každopádně, když se nad tím zamyslíme, pan kolega pak hledá samozřejmě jako opoziční politik ve všem chybu, nezapomínejme, prosím, že jakákoliv pravidla mají být jasná a srozumitelná. Netýká se to jenom těchto opatření, ale všech zákonů a troufnu si říct, že to je problém obecný. Takže já za sebe mohu říci, že samozřejmě cítím únavu já, lidé kolem mě, známí, všichni, s kterými jsem alespoň nějak v kontaktu, byť v omezeném. Prostě ta únava je znát a už by to chtělo, víte třeba, jestli jsem dobře zaznamenal pana Havlíčka, tak on řekl například, že sezóna není ztracená, ale prozatím, že nebudou otevírat vleky. Vemte si, a to je třeba to, co zase vadí mně, že tady se investovalo spousta peněz například do zasněžování, protože už od prosince, od Vánoc se říká: „někdy, možná se otevře.“ Prakticky se ukazuje, že se asi v sezóně neotevře, tak ať to někdo řekne nahlas, ať to někdo, proboha řekne nahlas. Vyhazují se peníze, zbytečně se lidi drží v naději a je možná lepší říct nepříjemnou věc a narovinu, než ji potom selektivně dávat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, ještě velmi stručně. Na každého z vás tatáž otázka. Hodně se před dneškem mluvilo o tom, že je ve hře jakési omezení na jakýsi perimetr kolem bydliště. To tedy vláda nakonec nezavedla. Jak moc to podle vás bylo ve hře, jak moc by to mělo být ve hře? Pane
poslanče Špičáku, prosím, stručná odpověď.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já bohužel to sleduju, jak je to v Evropě, a musím říci, že to je nejúčinnější opatření, protože je nejlépe kontrolované, to je nejlépe kontrolovatelné. Ano, toto opatření je nepochybně nejúčinnější a vidím, že k němu přistoupily prakticky všechny okolní země. Francie má zákaz vycházení od šesté hodiny, což je prostě šílený. Ve Španělsku, kde žije dcera, v Itálii to už dávno, zákaz pohyb mezi regiony. Takže toto opatření prostě má svou logiku a je tedy nepochybně nejúčinnější proto, že je kontrolovatelné. Je to stanné právo. Ovšem je to drastické omezení v podstatě základních lidských svobod.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
hejtmane, prosím o stručnou reakci na toto téma.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já s tím sám nesouhlasím. Prostě omezovat lidi v pohybu tímto způsobem. Já myslím, že bychom se skutečně soustředit na dodržování hygienických pravidel, nosit všechny ochranné prostředky. A já prostě si myslím, že ty dopady na zdraví, včetně psychického, můžou být tak enormní, že tyhle ty perimetry, nezlobte se na mě, ale opravdu chce to všechno řešit se zdravým rozumem a to já od vlády čekám.

Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
Já myslím, že za této situace, kdy vláda neříká, jaká jsou jasná čísla, tak by to bylo opatření nepřijatelné. Ať se vláda soustředí třeba na to, aby se rozběhlo očkování, abychom dokázali rychle potlačit ty základní věci, které souvisí s koronavirem a lidé se mohli co nejrychleji vrátit k běžnému životu, a to očkování zajišťuje. A v tom je prostě zmatek, který je podle mého názoru naprosto nevysvětlitelný a je to především výraz mimochodem velké neúcty k seniorům věku 80 plus, kterým se dnes ruší očkovací termíny, které si horkotěžko zajistili.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Návrat k normálnímu životu také může znamenat návrat do škol. To je naše další téma, Marcelo.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dnes se, kromě jiného, rozdávalo pololetní vysvědčení. Ministerstvo vyzývalo ke slovnímu hodnocení, ale většina škol zůstala u klasických známek. Převzít standardní papírovou podobu mohli před tabulí jenom žáci prvních a druhých tříd a taky žáci speciálních škol. Doručování těm zbylým pak probíhalo různě.

učitelka:
Čeká mě dneska 16 cest. Dobrý den, Aničko. Já jsem ti přinesla vysvědčení pololetní, když se dneska dává. Prosím.

žákyně třetí třídy:
Takže mám samý jedničky, jenom 1 dvojka z matiky.

Robert PLAGA, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /ANO/:
A ptáte-li se na to, jaký je nejčastější argument, který ředitelé uvádí pro zachování známek, tak je to skutečně to, že je to vyžadováno rodiči, protože je to pro rodiče přehlednější.

Markéta HÁJEK, matka žákyně:
Já bych byla radši v téhle chvíli za slovní hodnocení, protože si myslím, že to nemůže být adekvátně ohodnoceno známkami.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, dovolte mi osobní poznámku. Volal jsem si před vysíláním se svým synem devítiletým a on se mě neptal, jestli jsem viděl jeho vysvědčení, protože předpokládal, že jsem se podíval na internetové platformy, tak jsem říkal, že ano, že má hezké vysvědčení. Zvláštní trošku. Nicméně na to, že se hodnotí skrze nějaké platformy, to jsme si asi zvykli, ale to podstatné je, kdy se děti vrátí do škol. Vy jste, teď se obracím na vás, tedy na vládní zástupce, slíbili komunistům, že ten návrat dětí do škol urychlíte, že bude v podstatě od 1. února. Teď to vypadá tak, že jste si řekli: „Oni si komunisté nevzpomenou, hlavně že nám to odhlasují.“ Nebylo to úplně poprvé. Člověka napadne, co si asi o tom komunisté myslí. Pravda, nejsou tady ve studiu, ani s námi nejsou ve spojení, takže se jich nezeptáme, ale, pane
poslanče Špičáku, jak tohle vnímáte vy? Třeba tento slib, díky kterému vlastně vláda mohla mít prodloužený nouzový stav a nakonec se ukázalo, že nebude moct být naplněn.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já v podstatě tedy skutečně ten problém školství vnímám jako vůbec nejpalčivější. Já bych se teda vrátil ještě k tomu poslednímu tématu. Já nejsem pro to, aby došlo k nějakému omezení

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ne, prosím, pojďme už ke školství. Já se moc omlouvám.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Nejsem pro to, ale říkám, že k tomu přistoupily všechny ostatní země. Školství je zkrátka velký problém. To, že ty děti jsou doma, tak je skutečně obrovská zátěž pro ty děti. My je v podstatě vystavujeme závislostem. My rušíme jejich sportovní aktivity, pohybovou gramotnost, považuju to skutečně za tragédii. Na druhou stranu prostě pohyb dětí do školy neznamená jen pohyb samotných dětí, ale znamená to pohyb celých rodin, zvyšuje to mobilitu, zvyšuje to kontakty. Je to prostě velmi složité. Ale vnímám to jako obrovský problém a pro mě je to tedy samozřejmě daleko větší priorita než například skiareály.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak to vnímáte vy, pane
hejtmane?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já nejsem odborník, epidemiolog. Já opravdu se necítím kompetentní k tomu dávat jakékoliv komentáře. Jediné, co vám můžu říct, je, že je to zatěžující pro pedagogy, rodiny, děti. My se s tím setkáváme stále, ta výuka není dostatečně kvalitní, pozornost upadá během těch onlinových přenosů. A já opravdu doufám nebo věřím tomu, že jsou skutečně objektivní důvody, proč ta výuka nemůže pokračovat. Samozřejmě uvědomme si, že už to bude brzo rok, co k omezení výuky došlo, těch pár měsíců, spíš možná týdnů, kdy děti byly reálně v prezenční výuce, tak to se vůbec nedá počítat. A já vidím tyto momenty především jako obrovské společenské ztráty. Takže já pevně věřím, že se ta situace zlepší. Mě třeba už ani nebaví se dívat na Sněmovnu. Já nejsem ve Sněmovně. Já jsem tomu rád. Mě to, co se tam předvádí vždycky, když se projednává nouzový stav, je to exhibice jedné i druhé strany. Prostě já nevím, koho to vůbec baví a zajímá. Tyhle ty kšefty vždycky na ten 1, 2 týdny, jestli se prodlouží nebo neprodlouží. Prostě je to tak. Naše legislativa je nastavená, že bez nouzového stavu to nejde. Já si spíš myslím, že bychom měli přemýšlet, proč
parlament už třičtvrtě roku nemá nějakou legislativu, která by nepotřebovala nouzový stav, kde by se tyto věci mohly řešit v režimu, který jaksi může jít podle zákona o veřejném zdraví. Vemte si, za třičtvrtě roku legislativní proces se mohl dávno stihnout. A my tady furt, každou chvíli slyšíme…

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To, pane
hejtmane, možná říkejte i svým spolustraníkům třeba ve Sněmovně. Pane poslanče Baxo, návrat dětí do škol, to, že to mělo být, že se řeklo, že to bude, pak se řeklo, že to v žádném případě nebude, jak to vnímáte?

Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
Jenom jedna věta k panu
hejtmanu Netolickému. Pane hejtmane, parlament je od toho, aby kontroval vládu a říkat o debatách o nouzovém stavu, že je to exhibice, je prostě neúcta k parlamentu, kde opozice má jedinou možnost touto cestou vládu kontrolovat. Není moc dat o distančním vzdělávání. To já vytýkám panu ministru Plagovi. Na to, jak je to vážná věc. Možná zmíním jenom 2 čísla. Polovina rodičů podle toho výzkumu, který vyšel nedávno, říká, že se oproti jarnímu období distanční výuka zlepšila. Na straně druhé, tentýž výzkum říká, že více než polovina dětí se cítí hůře, než se cítila v době, kdy chodila prezenčně do školy. A taky ještě dodám třetí, 10 % rodičů má prostě vůbec reálně problémy s tím, aby se jejich děti k výuce připojily. Takže téma podle mě v tuto chvíli, kdy je vážná epidemická situace, není takové, že se má příští týden otevřít škola, i přestože pan ministr Blatný podle mě naprosto neuváženě říkal, aniž by měl k tomu zřejmě nějaká data, ale teď je klíčové téma pomoci školám, pomoci rodičům tak, aby distanční výuka dobře běžela. Nenechat mimo vzdělávací systém těch možná až 10 %, které jsou v těžké situaci. Jakmile to jenom trošku půjde, vést k tomu, aby se děti postupně mohly do školy vracet. Ostatně experti říkají, že lepší je třeba ještě vydržet chviličku se školami zavřenými, než aby se školy otevíraly a zavíraly.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Říkáte, jakmile to trošku půjde. Ministr Plaga řekl, že věří, že se jeho ministerstvu v únoru podaří zajistit plošnější model pravidelného testování ve školách třeba s využitím takzvaných kloktacích testů. Tušíte třeba vy, pane
poslanče Špičáku, jak by tohle mělo vypadat? Každé ráno před školou stojí vyškolení pracovníci, každému žákovi odeberou vzorek slin, pak se odebere někam žák. Čeká, zda bude vpuštěn. Já si z toho nechci tropit žerty, ale ono to možná poněkud úsměvně vypadá. Nevím, jestli tohle lze vůbec zrealizovat, jestli tohle je cesta k rychlejšímu otevření škol. Ptám se vás jako lékaře.

Julius ŠPIČÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Já to taky nevím. Já o tom testování vím asi jako vy, takže ani neznám srovnávací studie tohoto typu testu s antigenním testem, PCR testy. Už se mluvilo o různých testech, který se nakonec neujaly. Takže já to nevím. Nevím také, na kolik by bylo nutné ty děti testovat, jestli každý den, obden, 2× týdně. Já si myslím, že v podstatě tedy by to obstaraly ty antigenní testy možná třeba jednou týdně, a též bych se podíval na ty statistiky, protože v podstatě ta rizikovost té infekce stoupá u dětí s věkem. V podstatě se zvyšuje období puberty. Takže já bych alespoň ty děti z toho prvního stupně skutečně do té školy pustil tedy co nejdřív. Opravdu to je věc, která mě vysloveně trápí. Moje dcera je učitelka, vnoučata jsou v kritickém věku 14-16 let, takže já jsem tím přímo tedy osobně zasažen. Jinak pro zajímavost zase. Německo školy zavřelo, ve Španělsku školy běží, stejně tak ve Francii, kde je free lockdown, takže zase ten přístup těch zemí je k tomu různý.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
hejtmane Netolický, umíte si představit něco jako testování před vchodem do školy? Prostě před tím, než žáci půjdou do školy? Jednou, 2×, 3× týdně?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Snad ne asi před školou. Bylo by určitě v objektu. Já teda si myslím, že školy zvládly ledasco, tak možná by ředitelé zvládli i toto, ale opravdu nevymýšlejme žádné nesmysly. Prostě snažme se co nejrychleji zkrátit ten mimořádný stav. To je asi klíčové. Opravdu na toto neumím odpovědět.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Poslední věc, pane
poslanče Baxo. U vás spíš využiju toho, že dnes byla zveřejněna nová podoba maturit a využiju toho, že jste středoškolským učitelem dlouholetým. Bez slohových prací s delším časem na testy. Má to logiku? Pochválit za tohle aspoň pana ministra?

Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
My jsme jako anticovid tým koalice SPOLU:
ODS, TOP 09, KDU-ČSL zveřejnily minulý týden naši představu o tom, jak by mělo to zakončení středního vzdělávání vypadat a jsem rád, že možná pan ministr se tím inspiroval. Já to považuji za dobré řešení, mimochodem v tom, že myslí, jak na studenty, kteří měli pracovní povinnost, speciálně pro žáky, kteří mají praktické vzdělávání, kde je to složité. A myslím si, že ten model je funkční. Musí se ale říct, co se bude dít, pokud budou školy zavřené mnohem déle, než v současné době se zdá.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuji za konsenzuální závěr této debaty. Pane poslanče Špičáku, pane hejtmane Netolický, i vám, pane poslanče Baxo, děkuji za účast v této debatě Událostí, komentářů. Na shledanou, pánové.

Martin BAXA, místopředseda strany a expert pro oblast školství /ODS/:
Hezký večer. Na shledanou. Děkuji za pozvání.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor