6. listopadu 2020

Události ČT: Vládní opatření ve školství

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu z Plzně místopředseda ODS a koordinátor programového týmu pro školství Martin Baxa.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka ČT:
Poslanec za ODS Martin Baxa je teď s námi ve spojení. Dobrý večer, pane poslanče, vláda zatím nezveřejnila termín, kdy se děti vrátí do lavic, byl byste spíše pro jasné datum i s tím rizikem, že by se nemuselo dodržet, nebo obezřetnost kabinetu chápete?

Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Dobrý večer z Plzně. Podle mého názoru už si nemůžeme dovolit takovou blamáž, jakou předvedl pan ministr Prymula, když řekl, že se školy otevřou 2. listopadu. My jsme se k tomu datu nějakým způsobem upínali a pak se ukázalo, že to v žádném případě není možné. Podle mého názoru by se teď namísto dat, která neumíme jednoznačně určit, jasně stanovit, mělo říct, co vlastně bude tím kritériem, kdy se školy otevřou, jestli to bude hodnota reprodukčního čísla, nebo jestli to bude nějaký údaj denního počtu nakažených. Prostě my potřebujeme vědět v nějakém předstihu, na základě jakých kritérií ze školy otevřou. A myslím si, že není únosné v současné době stále čekat na to, že další dny, nebo možná dokonce týdny, nám Ministerstvo zdravotnictví nebo ministerstvo školství říká, že se třeba dočkáme toho, kdy nám řeknou, že se školy otevřou. A řekl bych ještě jednu věc. I v zemích, kde jsou přijata velmi přísná opatření, jako je třeba Francie, Belgie nebo jako je sousední Rakousko nebo Německo, tak i během těchto přísných opatření zůstávají některé školy otevřené, zejména první stupně. Tak si myslím, že bychom se měli inspirovat tam a měli by se vládní představitelé zeptat v těchto zemích, na základě čeho oni, na základě jakých dat oni nechávají školy otevřené nebo částečně otevřené, protože to ve mně vyvolává dojem, že se prostě u nás málo pracuje s konkrétními daty, málo se vyhodnocuje to, jakým způsobem epidemie probíhá a třeba upíráme dětem možnost se v nějakém dřívějším termínu do školy vrátit, stejně tak jako rodičům sejmout břímě distanční výuky, které musí v současné době společně se školami sdílet.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka ČT:
Koneckonců nejasnosti panují i kolem přijímacích zkoušek na střední školy. Měly by být povinné, nebo by se od nich mělo úplně upustit, přidával byste případně i termíny na přijímačky?


Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Mně se zdá, že teď máme příležitost konečně nezaspat, protože všechna opatření ve školství na jaře se konala s velkým zpožděním, často chaoticky, žáci, rodiče, školy čekali na to, co bude. Teď má ministerstvo školství a pan ministr Plaga příležitost konečně nějaké opatření udělat s velkým předstihem a já myslím, že ten čas už teď přichází. Co se týká jednotných přijímacích zkoušek, děti jsou jednoznačně znevýhodněné tím, že v současné době nemohou chodit do školy. Týká se to nejenom devátých tříd, ale také sedmých a pátých, ty, které dělají přijímačky na víceletá gymnázia. A myslím si, že v žádném případě by se neměl opakovat neblahý experiment jarního termínu, kdy děti byly připraveny o jeden termín jednotných přijímacích zkoušek, místo dvou měly pouze jeden. Mělo by se rozhodně zvážit to, jakým způsobem případně upravit látku, protože musíme počítat s tím, že ty děti už dlouhé měsíce do té školy plnohodnotně nechodily. To znamená, že se vzdělávaly jenom na základě distanční výuky, což nejsou mimochodem stejné podmínky pro všechny. A třetí věc je ta, o které mluvila paní ředitelka Schejbalová, rozhodně zvážit to, zda by jednotné přijímací zkoušky se neměly konat jenom na některých typech škol, typu gymnázií, nebo že by měly školy samy možnost vybrat, zda se u nich jednotná přijímací zkouška má konat.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka ČT:
Děkuju vám za rozhovor, na shledanou.


Martin BAXA, místopředseda /ODS/:
Děkuju, na shledanou, děkuji za pozvání.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor