3. září 2020

XTV.cz: Na Miloše Vystrčila jsem hrdý

(XTV.cz) Do pořadu Horká linka přijal pozvání Martin Baxa – český středoškolský pedagog a politik, od ledna 2018 místopředseda ODS, od října 2017 poslanec, v letech 2010 až 2014 a opět od listopadu 2018 primátor Plzně.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na XTV.cz.

„Jak ve své funkci poslance, tak primátora Plzně se především zabývám školstvím. A to je téma těchto dnů opravdu nejžhavější, protože se na straně jedné od 1. září otevřely školy, na druhé straně se objevilo mnoho kontroverzí a debat, za jakých podmínek byly otevřeny. Jestli jsou koronavirová opatření, která školy přijímají opravdu dostatečná,“ říká úvodem Martin Baxa.

Na otázku, proč byla na Plzeňsku tak nepovedená revoluce v dopravě, vzápětí odpovídá: „Aby diváci tušili, oč se jedná, tak v minulých letech uplynula doba, kdy bylo možno provozovat hromadnou dopravu. Kraje byly nuceny přistoupit k tomu, že musí vysoutěžit provozovatele veřejné autobusové dopravy. U nás v Plzeňském kraji vyhrála soutěž jedna společnost, a hned start byl provázen velkými problémy. Bývalý hejtman a jeho náměstek udělali sice vekou kampaň, toto se povedlo, ale když vyjely autobusy, tak se ukázalo, že toto se opravdu nepovedlo.“

„Byla velká řada problémů – jízdní řády, které nejdou vyjezdit, spoje, které nenavazují – dle mého názoru opravdu revoluce. A spíše než kampani, jak se jim to vše povedlo, kampani, do které bylo nainvestováno hodně peněz, se mělo předchozí vedení věnovat tomu, jak tyto věci vyladit. V prvních dnech nevyjíždělo až několik desítek spojů. Mnoho lidí se nedostalo do práce, senioři se také nedostali na místa, kam měli dojet,“ připouští Baxa.

V pořadu Horká linka též padla otázka, týkající se tuzemské diplomacie, a to, odvolá-li ODS předseda Senátu a svého místopředsedu Miloše Vystrčila kvůli incidentu z Tchaj-wanu, čím divák míní Vystrčilovu cestu. „Rozhodně si nemyslím, že by se jednalo o nějaký incident. Já jsem na to opravdu hrdý. Svoboda a demokracie jsou hodnoty univerzální, mají se hájit a má se to veřejně říkat. Miloš Vystrčil toto prezentuje,“ podotýká Baxa.


 

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor