6. listopadu 2019

Vláda se směje učitelům do obličeje. Plaga zažívá období neúspěchů

(FORUM 24) Více než polovina škol se dnes připojila k celorepublikové stávce učitelů. Školské odbory nesouhlasí se způsobem plánovaného desetiprocentního navýšení mezd, z čehož mají 2 % směřovat ředitelům škol jako pohyblivé složky platů. Pro deník FORUM 24 se odborník ODS pro oblast školství Martin Baxa rozhovořil mimo jiné o tom, jak odbory zaspaly i proč kritizuje činnost Roberta Plagy v rezortu školství.

Souhlasíte s důvody učitelské stávky?

Ne. Myslím si, že odbory pana Dobšíka (předseda školských odborů, pozn. red.) vyvolaly stávku ve věci, která si samostatnou stávku nezaslouží. Důvodem je fakticky jenom to, jakým způsobem mají být rozdělena 2 % v rámci toho desetiprocentního navýšení platů. Já si totiž myslím, že hlavní problém spočívá v neplnění vládních slibů. Premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (za ANO) opakovaně slíbili učitelům navýšení platů o 15 %. Ale neprojevilo se to ani v nadcházejícím rozpočtu, ani ve výhledu na rok 2021.

Toto byste za legitimní důvod stávky považoval?

Hranice trpělivosti učitelů vláda opravdu překračuje a může se objevit ta poslední kapka do poháru. A nedivil bych se, kdyby učitelé stávkovali z toho důvodu neplnění vládních slibů o patnáctiprocentním zvýšení. Pan premiér Babiš navíc v pondělním vyjádření naprosto nevybíravě a skandálně učitele napadal a tvrdil, že učitelé nevědí, co by chtěli.

Vzniká konflikt mezi premiérem a školskými odbory?

To by si pan Dobšík přál, aby mohl mluvit jménem všech učitelů, s čímž my nesouhlasíme. Ředitelé škol by měli mít možnost využívat část platů, aby odměňovali ty dobré učitele.

Jak velká část by tedy měla jít do těchto netarifních složek?

Myslím, že 25-30 %. Ale dnes se bavíme v situaci, kdy jsou ty tarifní platy obecně nízké. Jak roste ekonomika a spolu s ní i platy, tak se nijak nezmenšují rozdíly mezi průměrnými platy všech vysokoškoláků a platy učitelů. Bez dobře placených učitelů nebude moci školství fungovat.

TOP 09 v úterý avizovala návrh na přesun financí ze slev na jízdném na platy učitelů. Ročně jde o částku asi 5,5 miliardy korun, což by mělo stačit na zvýšení platů o 15 %. Tento návrh byste podpořili?

My budeme určitě jako ODS navrhovat k státnímu rozpočtu vlastní pozměňovací návrhy na to, aby se splnil alespoň ten patnáctiprocentní růst platů. Opravdu to není moc peněz vzhledem k tomu, že jsme našli možné rozpočtové úspory ve výši 40 miliard korun. Například jde o podporu Babišova agropodnikaní. Ale vláda se dnes směje učitelům do obličeje, což bylo v pondělí u premiéra Babiše vidět.

Jako ODS se dnes netajíte tím, že byste rádi sestavovali příští vládu. Ve školských prioritách zmiňujete i navýšení platů na 150 % aktuálního průměrného platu. Je to v současné ekonomické situaci reálné?

Samozřejmě jde o velký nárůst. Znamenalo by to, že by platy učitelů měly průměrně přesáhnout 50 tisíc korun. Ale jsem přesvědčen, že pro zemi střední velikosti, která je navíc významně proexportně orientovaná, bude toto nezbytné. Chce-li být Česká republika dlouhodobě úspěšná, musí svou ekonomiku postavit na oborech s vyšší přidanou hodnotou. Příklady zemí jako Nizozemsko, Dánsko nebo Finsko ukazují, že dobře zaplacení učitelé jsou předpokladem kvalitního vzdělávacího systému. A ten je předpokladem úspěšné ekonomiky.

Vraťme se ještě k samotnému rezortu školství. Je něco, za co byste pana ministra Plagu naopak pochválil?

Podzim 2019 považuji za období neúspěchů ministra Plagy. Vyčítám mu jednak podvod na učitelích v podobě nedodržení vládních slibů, jednak manévr kolem zrušení povinné maturity z matematiky. Věcně tento návrh podporuji, ale to, že se pravděpodobně pokusí prorvat tento návrh Sněmovnou bez poslanecké rozpravy, je výrazem opovrhování ministra Plagy Poslaneckou sněmovnou a jejími odbornými orgány, jako je školský výbor. Na druhou stranu s ním jednoznačně souhlasím například ohledně spuštění koncepční diskuze o reformě školství Strategie 2030+.

Po vyhlášení stávky si odbory stěžovaly, že se s nimi od té doby nikdo nebavil. Myslíte, že se dalo navázáním debaty stávce vyhnout?

Nechci hodnotit, jakým způsobem probíhala komunikace mezi odbory a vládou. Ale myslím, že je Dobšíkův krok vyhlášení stávky kvůli vnitřnímu rozdělení 10 % zkrátka chybný. Stávku tím dopředu odsoudil k neúspěchu.

A jestli odboráři dostatečně komunikovali s ministrem Plagou, netuším. Ale bylo také vidět, že ministr sám v tom měl v posledních týdnech zmatek. Odehrávaly se obrovské veletoče. Jednou to mělo být 3 500 korun, pak 2 700 plus nad tarif… Je vidět, že tam panuje chaos a on tyto věci neumí řídit.

Na druhou stranu, i když vláda neplní sliby, není legitimní argument, že si odbory berou rodiče jako rukojmí?

Samozřejmě v ČR existuje legislativně zakotvené právo stávkovat. Já kritizuji spuštění kvůli tak malicherné věci, jako je vnitřní přerozdělení desetiprocentního navýšení, což uvedlo i několik školských asociací. Pokud chtěli odboráři spustit stávku, tak za navýšení o 15 % a mnohem dříve. Zde souhlasím s panem Plagou, který kritizoval pozdní načasování stávky.

Proč se vláda rozhodla šetřit zrovna na platech učitelů?

Vláda rozhazuje na všechny strany a pravděpodobně si pan Babiš s ministryní Schillerovou nějak řekli, že je volební potenciál učitelů dostatečně naplněný a zaměří se někam jinam… Nemám jiné vysvětlení, než že si marketingové zázemí hnutí ANO řeklo, že tady to smysl nemá a musí to zkusit na nějakých jiných věcech.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor