31. července 2019

ODS: Babiš je slabý premiér, vláda v chaosu. Chceme znát konkrétní plány na řešení problémů ČR

(www.ods.cz) Babiš je podle předsedy ODS Petra Fialy slabý premiér, který není schopný vyměnit ministra, vláda je v chaosu a není schopna prosazovat zájmy ČR a řešit podstatnou agendu. Fiala chce na vládu tlačit, aby předložila Sněmovně plány na řešení svých priorit, nebo je oficiálně odpískala. Důkazem o neschopnosti vlády je podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury projednávání státního rozpočtu na rok 2020.

„Slabý premiér není schopen vyměnit ministra, není schopen prosazovat zájmy ČR v Evropě, není schopen nastolovat a řešit podstatnou agendu doma. Vláda je v chaosu: není jasné, kdo tvoří koalici, rozpadá se rozpočet, rozpadá se vůle po jakýchkoli reformách. Proto ODS po vládních prázdninách znovu vystaví vládu tlaku v oblastech, které jsou klíčové a které vládě vytkl i NKÚ: to znamená neudržitelně nastavené rozpočty, přebyrokratizovaný stát a neefektivní veřejná správa, důchody pro dnešní čtyřicátníky, jednodušší daně, snižování byrokracie. O tom budeme jednat i s demokratickými opozičními stranami. V Poslanecké sněmovně chceme vládu zavázat termíny, aby předložila své plány, nebo aby tyto všechny priority oficiálně odpískala,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Ukázkovým příkladem práce vlády je rozpočet na rok 2020. Socialisté ho nejdřív nepodpořili na vládě a teď přišli s požadavky na dalších téměř 20 miliard korun. Vzít je chtějí prostřednictvím bankovní daně všem lidem z peněženek – samozřejmě. Schopné vedení státu by mělo v době ekonomického růstu hospodařit s vyrovnanými rozpočty, a navíc ještě snižovat daně. To se ale neděje a vláda i nadále hazarduje s budoucností občanů ČR. Ve Sněmovně budeme navrhovat konkrétní úspory a jsem přesvědčen, že v našich návrzích najdeme prostor i na snižování daní. Tak, jak by to v době ekonomického růstu měla dělat odpovědná vláda,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.