16. července 2019

Duel Seznam.cz o přímé volbě prezidenta: Zeman rozkolísal ústavní systém a premiér se bojí

(Seznam.cz) Zrušit přímou volbu prezidenta? Téma Duelu Seznam.cz pro místopředsedu ODS Martina Baxu a poslance TOP 09 Dominika Feriho. Premiér Andrej Babiš nedokáže čelit zneužívání prezidentského úřadu, ČSSD jen stále ustupuje a Miloš Zeman využívá situace a chová se neústavně, vysvětluje v Duelu Seznam.cz Martin Baxa některé z důvodů pro návrh na zrušení přímé volby hlavy státu.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na Seznam.cz.

„Přímá volba prezidenta vedla pouze k tomu, že prezident má pocit, že porušování Ústavy je dovoleno, neboť získal přes polovinu hlasů voličů, a tedy má jakýsi silný mandát k čemukoli,” napsal nedávno v komentáři pro Forum24 předseda ODS Petr Fiala.

Reagoval tak na dva měsíce trvající spory kolem odvolání ministra kultury Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD). Podle řady ústavních expertů je otálení Miloše Zemana neústavní.

Fiala tak rozpoutal debatu o možném návratu k nepřímé volbě hlavy státu, tedy ke stavu před rokem 2013, kdy lidé poprvé zvolili Zemana na Hrad.

„Došlo k rozkolísání ústavního systému. Ten fungoval velmi dobře před zavedením přímé volby prezidenta. My reagujeme na to, že nejen Miloš Zeman, ale jakýkoli jiný prezident může rozkolísat ústavní systém za situace, kdy máme slabého premiéra, jako je Andrej Babiš,“ říká v Duelu poslanec ODS Martin Baxa.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor