27. března 2019

Dvacet minut Radiožurnálu

(Radiožurnál) Jak by ODS chtěla změnit české školství? A jak učinit výuku ve školách pro děti více atraktivní? Téma Dvaceti minut Radiožurnálu pro místopředsedu ODS Martina Baxu.

Celý rozhovor s Martinem Baxou si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

Důvod, proč byl Václav Klaus mladší vyloučen z ODS, byl naprostý programový rozchod mezi jeho názory a názory strany. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to zdůrazňuje poslanec ODS Martin Baxa. Právě on by měl nastoupit místo Klause do funkce předsedy školského výboru Poslanecké sněmovny.

„Když se po ustanovení této sněmovny obsazovaly pozice předsedů výborů, tak v rámci povolebních vyjednávání byla pozice školského výboru určena pro ODS,“ říká s tím, že Václav Klaus už členem ODS není a poslanecký klub strany vznesl požadavek na to, aby místo předsedy školského výboru bylo obsazeno členem klubu.
„Věřím tomu, že budou dodrženy dohody, které v rámci Poslanecké sněmovny při obsazení těchto pozic existovaly, a logicky, pokud ODS chce mít v čele školského výboru svého člena, tak že se tyto dohody naplní,“ zdůrazňuje.

Pokud se ale Martin Baxa stane šéfem školského výboru, bude zároveň zastávat funkcí poslance a také primátora Plzně. Zvládne všechny funkce vykonávat? „Souběh pozic je náročný, to nezakrývám,“ upozorňuje.

Vedle enormního časového vytížení je ale podle něj takový souběh funkcí výhodou například v tom, že ohledně legislativy obcí a měst může jako poslanec některé věci ovlivnit. Nicméně předpokládá, že pokud by byl zvolen předsedou školského výboru, tak by musel některé své sněmovní angažmá omezit.
 

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor