2. ledna 2019

Zklidnění dopravy v centru Plzně je důležité

(Právo) „Nechceme slibovat vzdušné zámky,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo plzeňský primátor Martin Baxa.

Radnici od listopadu vládne koalice ODS, ANO, TOP 09 a ČSSD. Kdy bude konečně na stole programové prohlášení?

Chceme, aby bylo do konce února. Požádal jsem kolegy z rady, aby si připravili priority z oblastí, které mají ve své dikci. Dáme je dohromady, zkonzultujeme napříč stranami, projdou diskusí. Jednou věcí bude najít na prioritách obsahovou shodu, to, myslím, půjde dobře. Zároveň ale musíme vzít v potaz finanční možnosti města v tomto volebním období. Současná ekonomická prosperita nemůže trvat věčně a my nechceme slibovat vzdušné zámky.

ODS třeba ve svém programu slibovala vyčištění přehrady České údolí, ANO podporu akvaparku. Jak to pasuje dohromady?

Priorit, které budou samy o sobě problémem, je málo. Tyto jsou jedny z nich. Nečekám ale kvůli tomu nějaký velký rozkol v koalici.

„Otevřeně říkám už delší dobu, že jak se nám daří téměř ve všech oblastech, tak zklidnění centra je věc, kde podle mne postupujeme pomalu. Nejsem s tím spokojen.“ To jste mi řekl za vaší přechozí primátorské éry, v roce 2013. Od té doby se podařilo vytvořit pěší zónu z Riegerovy ulice. Není to málo?

Pěší zóna v Riegrově je sama o sobě velká změna. Nicméně další zklidnění vlastního centra je podle mne důležité, ODS bude při jednání o programovém prohlášení prosazovat, aby pokračovalo. Teď by mohlo přijít na řadu zklidnění dopravy na západní straně náměstí (s hotelem Central – pozn. red.), je ovšem nutné najít dobré dopravní řešení a vyslyšet požadavky památkářů. Jinou věcí je zklidnění Americké, tam to bude na větší diskusi.

Co nejdůležitějšího čeká Plzeň v roce 2019?

Velké investiční akce. Máme na ně rekordní částku, více než dvě miliardy. Především pokročí stavba tramvajové trati na Borská pole a zahájíme výstavbu bytů v Zátiší. Jde o ojedinělý projekt v rámci celé České republiky, poskytneme bydlení těm, kteří ho opravdu potřebují.

Zvládáte dvojroli primátor-poslanec?

První měsíc souběhu obou těchto funkcí připadl zrovna na období, kdy Sněmovna zasedala poměrně často. Ukázalo se několik věcí – úřednický management na magistrátu funguje výborně, řadu věcí jsem tedy schopen vyřídit na dálku. A kolegové v radě jsou také velmi vstřícní. Takže je to časově velmi náročné, ale zatím mám pocit, že při dobré koordinaci času a mém maximálním pracovním nasazení by to mohlo jít.

(Autor: Ivan Blažek)

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor