21. února 2023

Koalice SPOLU: S výročím války na Ukrajině chceme pomoc zefektivnit

(www.ods.cz) Poslanci na mimořádné schůzi projednají ve třetím čtení zákon o České televizi a Českém rozhlase. Projednají také zákon na podporu Ukrajiny - lex Ukrajina V nebo druhé čtení novely zákona o pedagogických pracovnících.

„Je to už rok, co trvá ruská agrese proti suverénní Ukrajině. Už rok tedy Česká republika velmi dobře zvládá vypořádávat se s vlnou válečných uprchlíků z Ukrajiny, a to zejména díky spolupráci všech složek veřejné moci, tj. od státu, přes kraje po obce, a díky úžasné obyčejné lidské solidaritě. Je správné se po roce ohlédnout zpět a podívat se na to, co se při zvládání uprchlické vlny dělá dobře, a které konkrétní kroky je na základě zkušeností z praxe potřeba upravit tak, aby se dělaly efektivněji. Co se týče základní humanitární dávky, tak se její parametry upravují směrem k mnohem větší adresnosti, k navázání na české částky životního a existenčního minima, k testování příjmových a majetkových poměrů ukrajinských uprchlíků a k motivaci uprchlíků k jejich zapojení do pracovního procesu na území České republiky. V návrhu lex Ukrajina V jsou současně velmi citlivě zohledněny potřeby sociálně či zdravotně specifických skupin uprchlíků (např. seniorů, osob se zdravotním postižením, dětí, studujících, těhotných žen apod.),“ říká poslanec a člen ústavně-právního výboru Karel Haas z ODS.

„Tento týden nás čeká mimořádná schůze ke třetímu čtení zákona o České televizi a Českém rozhlase. Ač se opozice snaží tvrdit, že návrh na změnu voleb do mediálních rad vede k omezení nezávislosti, tak pravý opak je pravdou. Opozice se snaží projednání tohoto zákona blokovat, proto přistupujeme k projednání v rámci mimořádné schůze. Podoba návrhu je vyvrcholením dlouholetých debat jak mezi politiky, tak mezi odborníky. Zapojení Senátu do voleb mediálních rad je jednoznačně krokem k větší nezávislosti médií veřejné služby na aktuálním složení Poslanecké sněmovny,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Ve Sněmovně máme na programu i druhé čtení novely zákona o pedagogických pracovnících. Pro KDU-ČSL je vzdělávání prioritou a usilujeme o to, aby mladí učitelé měli motivaci pracovat v českém školství a neodcházeli jinam. Proto zákon zřizuje dvě nové pozice provádějícího a uvádějícího učitele, kteří budoucím a začínajícím pedagogům pomohou zvládnout novou roli,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Dále nás v úterý 28. února čeká mimořádná schůze k valorizaci penzí. Za dobu mandátu naší vlády starobní důchody vzrostly o 31 %. Průměrný důchod poprvé v historii překročí 20 tisíc korun, a vystoupá tak na 50 % průměrné mzdy. Tempo valorizací musíme zpomalit, aby i generace Husákových dětí dosáhla na důstojný důchod,“ dodává předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.