20. května 2019

Pojďme k volbám!

Vím dobře, že volby do Evropského parlamentu nejsou zrovna populární. Před pěti lety bylo volit pouze 18,2% oprávněných voličů. A v našem kraji pouze 17,71% voličů. Je to velice špatná vizitka pro naši demokracii.

Podle některých je to tím, že eurovolby jsou nejméně demokratické v našem volebním systému. Možná na tom něco je. Existuje totiž jediná kandidátka pro celou Českou republiku a voliči, tedy volí především stranu a mají jen velmi malou možnost ovlivnit pořadí osob na kandidátce, protože většinu kandidátů vůbec neznají. A mají možnost kroužkovat pouze dvě osobnosti. Proto většina voličů této možnosti vůbec nevyužilo. Bohužel ani voliči ODS.

Vždyť našeho kandidáta, rektora královéhradecké univerzity a zastupitele Vysokého Mýta Josefa Hynka kroužkovalo pouhých 9,64% našich voličů.

Tehdy byla ODS na úplném dně a v celé republice i v našem kraji volilo naší kandidátku necelých 8% voličů. Dnes je ovšem situace naprosto jiná. Průzkumy veřejného mínění nám obvykle přisuzují skoro 15% a já věřím, že v den voleb nás podpoří nejméně stejné množství občanů.

Proto vás vyzývám k účasti na volbách a kroužkování profesora Hynka, který je na sedmém místě naší kandidátky. Pardubický kraj totiž ještě nikdy neměl svého europoslance a je to strašná škoda.

Přátelé, pojďme všichni k volbám, přesvědčte o tom své příbuzné i známé, volte kandidátku číslo 5 a kroužkujte kandidáta číslo 7. Věřte, že tentokrát záleží na každém hlasu. Především na tom vašem! Děkuji vám!!