Michal Kortyš

senátor PČR
náměstek hejtmana
zastupitel města

Bří Šťastných 1000
570 01  Litomyšl – město

Životopis

Michal Kortyš je politik a podnikatel. Do roku 2014 byl osm let starostou města Litomyšle na Svitavsku. V roce 2018 byl zvolen senátorem za obvod Svitavy.

Narodil se 28. června 1962 v Olomouci, kde žil do roku 1981. Jeho rodina pochází z Valašska, kde trávil všechen svůj volný čas a kterému dodnes zůstal věrný. „Valašsko dodnes zůstává v mé povaze i v mém srdci,“ říká s úsměvem. Maturoval na střední odborné škole jako elektrotechnik. Základní vojenskou službu prožil na letišti v Pardubicích. Zde se seznámil s manželkou Janou, se kterou se odstěhoval do Litomyšle, kde žije dosud. „Jana a Litomyšl jsou mé celoživotní lásky,“ říká naprosto vážně. Ihned po revoluci začal podnikat v oboru elektromontážních prací a jeho firma ELKOR zaměstnává celoročně několik desítek lidí. V roce 2003 získal za své podnikatelské aktivity Cenu města Litomyšle za rok 2002 v kategorii Podnikatel roku.

A jak se dostal do politiky? „Jako podnikatel a nezávislý jsem přijal místo na kandidátce ODS a byl zvolen zastupitelem města.“ Mandát obhájil již jako člen ODS a v roce 2006 znovu obhájil post městského zastupitele, tentokrát již v pozici lídra kandidátky. Následně byl zastupitelstvem zvolen starostou města. V roce 2010 nejdříve obhájil post zastupitele města i pozici starosty. Také ve volbách v roce 2014 byl lídrem strany a potřetí získal absolutně nejvíc hlasů ze všech kandidátů. ODS však skončila na druhém místě a Kortyš byl zvolen místostarostou města, kde působil až do roku 2018.

V krajských volbách 2016 získal post zastupitele Pardubického kraje a následně se stal i náměstkem hejtmana. 

V roce 2018 kandidoval v senátním obvodě Svitavy do Senátu Parlamentu ČR a s náskokem více než 25 % se stal senátorem. Když byl navržen jako lídr kandidátky pro krajské volby 2020, souhlasil. „Od rozdělané práce skutečný chlap nikdy neodchází. A v našem kraji je ještě práce jako na kostele.“