19. května 2014

Málo povyku pro vícerychlostní rodičák

Ono je to takovým běžným zvykem, že o tom dobrém se moc nemluví. Co je pozitivní, to je přijímáno jaksi samo sebou a automaticky.

 
Jako žena a matka ale musím zmínit a ocenit minimálně jednu pozitivní věc, kterou vláda pod vedením ODS pro mladé rodiny udělala. A tou je zavedení třírychlostní rodičovské dovolené v roce 2008, resp. možnost nastavit si délku rodičovské dovolené libovolně a dle aktuální potřeby v r. 2012.
 
Co to znamená v praxi? Do roku 2008 to bylo tak, že žena nastoupila na rodičovskou dovolenou, a bez ohledu na to, po jaké době měla v plánu vrátit se zpět do práce, dostávala od státu měsíční rodičovský příspěvek ve výši 7 582 Kč. Naopak v současné době si lze délku rodičovské dovolené nastavit na libovolný počet měsíců v rozmezí dvou až čtyř let. 
 
Na každé dítě je od státu vyčleněno 220 tis. Kč a je na každé rodině, za jak dlouhou dobu tento příspěvek vyčerpá (maximální výše měsíčního příspěvku činí 11.500 Kč). Délka jde přitom každé 3 měsíce změnit, tedy např. prodloužit při případných problémech s nastoupením zpět do práce nebo naopak zkrátit při další navazující mateřské dovolené či dřívější pracovní nabídce. Každá rodina tak těch 220 tis. může vyčerpat skutečně celých. Při rodičovské dovolené se lze navíc střídat s partnerem – mám kolem sebe kamarádky a známé, které na určitou dobu nastoupí do práce např. v případě, kdy je jejich partner zaměstnaný pouze v sezóně a pro rodinu je prostě výhodnější, aby se v době, kdy by stejně „byl doma“ bez příjmu, místo toho staral o dítě. Žena tak přispěje do rodinného rozpočtu a neztratí kontakt s realitou pracovních dní.
 
Využíváme to všechny. Každá jsme v určitou chvíli přemýšlely, po jaké době se vrátit zpět do pracovního procesu, po jaké době mít druhé dítě a jak s těmi penězi vyjít. Jestli máme být pro pracovní trh a pro rodinu flexibilní, tohle je nástroj, který nám v tom pomůže. Nikdo o nic nepřijde a komu se nepodaří na trh práce vrátit v době, v jaké předpokládal, nestává se automaticky nezaměstnaným.
No a mě letos čekají poslední „prázdniny“ a v září mám po (24měsíční) dovolené…
 
Mgr. Marcela Kropáčová

kandidátka ODS pro volby do Evropského parlamentu