12. května 2014

Proč stále volím ODS?

K volbám jsem šla poprvé v roce 2004. Byly to volby do Evropského parlamentu. Poprvé jsem volila ODS a od té doby už vždycky.

 
Na podzim 2005, v prvním ročníku vysoké školy, jsem do ODS podala svou přihlášku. Tehdy to bylo jednoduché. ODS byla jedinou pravicovou stranou a byla na vrcholu. ČSSD vedl Paroubek a ODS představovala budoucí naději. Dnes je na tom ODS špatně a já čím dál častěji slýchám: “Pořád jsi v ODS?“ nebo „Pořád volíš ODS?“ – Ano, jsem. Ano, volím.
 
Během vládnutí ODS se stalo hodně chyb. Nemá smysl do nekonečna polemizovat nad tím, kdo za ně mohl, kdo za tím stál, kdo byl slabý a kdo zase moc arogantní. Chyby se staly a volič jen tak nezapomíná. Politiku ale vytváří politici – lepší, horší, vyměnitelní. Politické strany dávají jen ten ideový základ. A ten má ODS pořád stejný: důraz na soukromé vlastnictví, nízké daně, byrokracie tak akorát, zdravé veřejné finance, nezadlužená budoucnost a solidarita jen s těmi skutečně potřebnými.
Ale politika je umění možného a každá strana musí fungovat v politické realitě, jaká je, a musí pracovat tak, jak volič rozdal karty. Žádná strana neobhájí svůj program na 100 % a není strana, která by se části svého programu nemusela alespoň částečně dočasně vzdát.
 
ODS je stranou, bez které by Česká republika nebyla zemí, jakou dnes je. Díky ODS jsme dokázali vcelku klidně transformovat českou ekonomiku a tak můžeme stát po boku západních zemí. Díky ODS jsme i svoji zahraničně-politickou orientaci začali směřovat zase na západ. ODS má tradici.
Ano, stydím se za některé své spolustraníky, ale nestydím se za ODS. Ano, zklamali mě někteří naši politici, zklamaly mě některé ústupky (a podpisy), ale nezklamala mně pravice, nezklamal mě liberální konzervatismus. Neříkám: „Nevím, koho volit,“ protože nevolím celebrity na jedno použití, nevolím jednorázová hesla na billboardech, volím dlouhodobou vizi. Já ji mám stejnou, ODS ji nemění. Že ji někdo v minulosti vulgarizoval, je pravda. Ale i když nemůžu volit osobnost, volím myšlenku. Nevěřím na zakládání „nových“, „lepších“, “čistších“ a „pravicovějších.“ Pravice je jen jedna, měla by být jednotná a sledovat tentýž cíl. A navíc je tu zase šance na novou, „Tu pravou ODS.“
 
Stále volím ODS a vážně věřím, že bude líp. Že se poučíme o nesystémovosti pseudostran jednoho guru, že se naučíme starat se a spoléhat každý sám na sebe a že budeme schopní převzít zodpovědnost za svoje rozhodování.
 
Mgr. Marcela Kropáčová

kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu