1. března 2014

Olomouc se podařilo probudit ze spánku

Odstupující olomoucký primátor Martin Novotný bilancoval roky ve funkci a deníku Právo řekl:

Na dnešním jednání městského zastupitelstva rezignujete na post primátora Olomouce. Souvisí to jen s tím, že jste v předčasných volbách do Sněmovny získal loni na podzim mandát poslance? 

Je to tak. Už před volbami jsem avizoval, že v případě zvolení do Sněmovny to učiním, a slib plním. Dovedu si představit, že jde spojit výkon funkce senátora a primátora, když člověk stojí v čele města, které je padesát kilometrů od Prahy. Souběh primátorování a poslanectví při vzdálenosti Prahy a Olomouce už je však možný jen tak, že se dělá jedno na úkor druhého, a to já nechci. Chci se taky věnovat své osmileté dceři, což je o důvod víc. 

Primátorem města jste od roku 2006, předtím jste byl čtyři roky náměstkem primátora. Pokud byste měl bilancovat, podařilo se, co jste si předsevzal? 

To základní, to jest probudit krásnou Olomouc ze spánku a dát městu novou dynamiku, to se myslím podařilo. Ve městě se nikdy neinvestovalo jako nyní, a jde nejen o investice města, nýbrž i univerzity a soukromého sektoru. O Olomouci se ví doma i ve světě, cestovní ruch vzrůstá, kvalitativní pokrok je v oblasti kultury. Boj s občasnou hanáckou pomalostí se povětšině dařil. 

Co osobně považujete za největší úspěchy? 

Právě to, že jsme k aktivitě vybudili nejen město jako instituci, ale pomohli k ní i univerzitě a neházeli klacky pod nohy soukromému sektoru. Jenom ve vzájemné synergii těchto tří oblastí se může město v budoucnu rozvíjet. 

V době, kdy jste byl primátorem, se na vedení města snášela nejen chvála, ale i kritika. Souvisela například s prodejem domů považovaných za lukrativní či oddalováním rekonstrukce zimního stadiónu. Jak jste vnímal tyto i jiné kritické hlasy? 

V oblasti prodeje domů jsem si jist, že nám budoucnost dá za pravdu. Politická kritika je často populistická, třeba naši koaliční kolegové z minulé koalice měli prodej domů tehdy na starosti a prodávali jako diví, nyní to v opozici kritizují. Já jsem přesvědčen, že konkrétní vlastník bydlení je lepší vlastník než město a domy v centru města byly celou historii soukromé, jen za komunismu tomu bylo jinak. A město by se nikdy o ně nedokázalo kvalitně postarat. Se zimním stadiónem je to jinak. Velmi mě štve, že se nám to nepodařilo, klíč je ale tentokrát ve vůli koaličních partnerů i opozice. Platí, že "kde je vůle, je i cesta". Finanční situace nepochybně není ideální, ale šlo by hledat řešení třeba i v budoucím období dotací, kdyby byla vůle. Mně to přijde, že někteří postupně chtějí hodit olomoucký hokej na vedlejší kolej. Je-li to tak, měli by mít odvahu to říct naplno. 

Poté, co jste byl v roce 2006 poprvé zvolen primátorem, jste Právu řekl, že chcete, aby Olomouc neztratila kontakt s pelotonem měst v České republice, která se úspěšně rozvíjejí, a aby byla pokud možno na jeho špici. Podařilo se to? 

Myslím, že v řadě oblastí ano, třeba v infrastruktuře pro kongresovou turistiku, v některých oblastech kultury, v investičním rozvoji univerzity, v úrovni části veřejných služeb. A řekl bych: v obecné kvalitě života, v onom komplexním pohledu na to, zda je toto město dobrým místem pro život. 

(Autor: Miloslav Hradil)

Martin Novotný

místopředseda strany
poslanec PČR
člen výkonné rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen regionální rady