28. srpna 2012

Ženou regionu 2012 pro Olomoucký kraj se stala Markéta Záleská

Olomoucký kraj /ROZHOVOR/ – Letošní titul Žena regionu 2012 za Olomoucký kraj získala Markéta Záleská z Olomouce. Ocenění dostala už podruhé. Co pro ni výhra znamená, jak vypadá její běžný pracovní den nebo jak relaxuje? I na to odpovídá vítězka ankety, která je například vysokoškolskou pedagožkou či překladatelkou.

V roce 2010 jste již ocenění Žena regionu Olomouckého kraje získala. Teď jste oceněná podruhé – je těžší vítězství získat nebo jej obhájit?

Obě ocenění jsou pro mě stejně důležitá. Každé období, které ceně předcházelo, bylo trošku jiné, vyplněné jinou činností, proto se to těžko srovnává. Každopádně mám velkou radost, že si druzí mé práce všimli a takovým způsobem ji ocenili.

Těší Vás odezva lidí na to, co děláte?

Pozitivní reakce potěší každého. Oceněním je ale nejen zisk nějakého titulu, ale také povzbudivé slovo, poděkování. Pro mě je to signál, že to, co dělám, má smysl. Zároveň je to motor, který mě pohání dopředu.

Jak vypadá běžný pracovní den Ženy regionu Olomouckého kraje?

Určitě se neliší od běžného dne každé pracovně vytížené ženy s malým dítětem. Snažím se všechno časově skloubit a přitom si vyšetřit čas na rodinu. Hlavní je všechno si co nejlépe rozvrhnout.

Máte nějaký vzor úspěšné ženy z České republiky

Oceňuji ženy, které vedle profesních úspěchů a zvládání rodinných povinností, ještě dělají něco navíc. Uvedla bych například Jaroslavu Moserovou-Davidovou, která vedle profese lékařky zvládala výborně překládat knihy a později působila i v Senátu ČR. Ale vážím si všech aktivních žen; řada z nich se objevila i v této anketě a všechny si zaslouží velký dík a uznání.

Jste hodně pracovně vytížená, jak relaxujete a zda-li vůbec.

Na odpočinek mi příliš času nezbývá, na druhou stranu mám štěstí, že moje práce i aktivity v neziskovém sektoru jsou zároveň mým koníčkem. Pokud mám volněji, ráda cestuji, při tom si dokážu odpočinout i načerpat novou energii.