29. února 2016

Návrh nových tarifů na platby za elektřinu

Hostem diskusního pořadu ČRo Radiožurnál o navrhovaných úpravách plateb za elektřinu byl poslanec Martin Novotný.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v archivu ČRo Radiožurnálu.

Podle poslance Martina Novotného z ODS by se měla otevřít diskuze o celé energetické koncepci České republiky.

„Ono je to takové zvláštně mrtvě narozené dítě, ke kterému se nikdo nehlásí. Určitě v tom svou roli sehrál ERÚ jako regulátor. Na druhé straně v tom odborném týmu určitě byli i zástupci ministerstva, které se k tomu materiálu teď také nehlásí. On se k tomu nehlásí pomalu nikdo,“ poznamenal.

„Teď to musíme hlavně vyřešit. Je potřeba, aby bylo jasné, že to skutečně nevstoupí v platnost. Ale podle mě ta debata musí být otevřena skutečně šířeji na téma budoucnost energetiky u nás. A nesmíme se tentokrát bát otevřít téma energetické koncepce se vším všudy,“ dodal Novotný.


Přepis rozhovoru:

Vladimír KROC, moderátor:

Koaliční rada dnes měla odpoledne na pořadu i jednu z nejdiskutovanějších otázek posledních týdnů, návrh nových tarifů na platby za regulovanou elektřinu. Podle kritiků, k nimž patří i premiér Sobotka, by nový systém nepřiměřeně zatížil domácnosti a další odběratele, kteří se snaží energiemi šetřit. Stávající podobu návrhu odmítá podepsat i předsedkyně Energetického regulačního úřadu, který teď sbírá připomínky k tomu, jak by měl být systém nastavený. A mluvčí úřadu Jiří Chvojka v dnešním rozhovoru pro Radiožurnál nastínil další možný postup. 


Jiří CHVOJKA, mluvčí, Energetický regulační úřad (záznam): 

Buď se ten projekt celý pozastaví a přepracuje se, nebo se ty tarify upraví, aby žádná skupina spotřebitelů nemohla být žádným způsobem poškozena. Ta třetí varianta je, že se zavede ta změna těch tarifů jenom pro velké spotřebitele na hladině velmi vysokého a vysokého napětí a pro domácnosti se ta změna odloží do okamžiku, než bude možné najít nějaké lepší řešení. 


Vladimír KROC, moderátor:

Předpokládá mluvčí Energetického regulačního úřadu. A večer krátce před šestou jsme se dozvěděli, že předsedkyně ERÚ dnes rozpustila expertní tým, který připravoval změny tarifního systému. Našimi hosty jsou ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka. Dobrý večer. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Dobrý večer. 


Vladimír KROC, moderátor:

A také člen hospodářského výboru sněmovny za ODS Martin Novotný. Dobrý večer. 



Martin NOVOTNÝ, člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:

Pěkný večer i ode mě. 



Vladimír KROC, moderátor:

Pane ministře, co v téhle věci zaznělo na koaliční radě? 



Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Zaznělo tady několik klíčových věcí, že samozřejmě ta novela energetického zákona, která v loňském roce prošla legislativním procesem, takže ta nezavdávala žádnou příčinu k tomu, aby Energetický regulační úřad mohl postupovat tak, jak ze začátku to vypadalo. Dneska se to stanovisko přehodnocuje a to znamená, zdražovat platbu za elektřinu i těm odběratelům, kteří evidentně se snaží šetřit elektřinou a kteří se například chtějí zabývat i instalací vlastních zdrojů. Takže tady jsme opravdu i na základě poznatků ministerstva průmyslu a obchodu vyhodnotili, že tady je to opravdu čistě v kompetenci Energetického regulačního úřadu, který se tímto má zabývat, nicméně měl by se držet opravdu těch jasných pravidel, která tady jsou a měl by zároveň přihlédnout k té motivaci těch spotřebitelů, aby snižovali svoji spotřebu elektrické energie a zároveň velice dobře monitorovat náklady distributorů provozujících energetické soustavy a jejich zisky tak, aby dokázal zároveň velice dobře regulovat ty ceny tak, aby se dokázala /nesrozumitelné/ v České republice obnovovat a rozvíjet. 



Vladimír KROC, moderátor:


Rozumím vám správně, že do toho procesu, do úpravy tarifů na elektřinu vládní koalice jaksi nemůže nějak zasáhnout? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

My nemůžeme udělat žádný přímý zákaz v tento okamžik. Samozřejmě my ten proces můžeme sledovat, my můžeme upozorňovat na to, že některé kroky tak, jak ze začátku byly artikulovány nebo zdůvodňovány Energetickým regulačním úřadem, nemají oporu v zákoně a i na základě těchto kroků, protože MPO v této věci komunikuje, tak i paní předsedkyně, musím říct, že i na základě toho, co teď zaznělo a na začátku této reportáže, si myslím, že uvědomuje tu situaci a Energetický regulační úřad nemusí dělat nové tarify, nemusí je udělat k 1. 1. příštího roku a nemusí tím zdražovat elektřinu pro ty, kteří chtějí se chovat hospodárně. 


Vladimír KROC, moderátor:

Pane Novotný, co teď čekáte od vládní reprezentace, pokud jde tedy o úpravu tarifů pro platby za ceny regulované elektřiny? 


Martin NOVOTNÝ, člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:

Já tedy musím říct, že čekám víc, než naznačil pan ministr zemědělství. Samozřejmě ta role ERÚ je daná. Na druhé straně já se obávám, že to téma ve skutečnosti se primárně týká toho, jaký vliv má dlouhodobá podpora obnovitelných zdrojů, decentralizace energetické soustavy na cenu energií, na cenu elektřiny v České republice. A to není otázka jenom pro ERÚ, pro nějaké nové tarify, to je otázka pro vládu, pro její energetickou koncepci. A myslím si, že si musíme začít klást otázku, jestli politika v této oblasti není předimenzovaná, není přehnaná, jestli to, co platíme nakonec v ceně energií, v ceně elektřiny právě z hlediska podpory obnovitelných zdrojů není kontraproduktivní, jestli to třeba nebrzdí ekonomický růst, jestli to nezatěžuje zbytečně domácnosti, jestli tento problém není ve společnosti tím jádrem toho, proč se o tom bavíme. 



Vladimír KROC, moderátor:

A proč to podle vás dospělo do tohoto stádia, komu připisujete tu odpovědnost za nastavení tarifů, které je terčem kritiky prakticky ze všech stran? 



Martin NOVOTNÝ, člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:

Ono je to takové zvláštně mrtvě narozené dítě, ke kterému se nikdo nehlásí, určitě v tom svoji roli sehrál ERÚ jako regulátor. Na druhé straně v tom odborném týmu určitě byli zástupci ministerstva, které se k tomu materiálu teď také nehlásí, on se k tomu nehlásí pomalu nikdo. Paní předsedkyně ERÚ kolem toho vybudovala takový vzrušený příběh, jak bojuje za práva domácností. Asi právem, na druhé straně její úřad byl u toho. Já nevím, jestli dohledáme toho viníka. Možná je to i nějaká práce pro investigativce. Ale teď to musíme hlavně vyřešit. Je potřeba, aby bylo jasné, že to skutečně nevstoupí v platnost, ale podle mě ta debata musí být otevřená skutečně šířeji na téma budoucnost energetiky u nás a nesmíme se tentokrát bát otevřít téma té energetické koncepce se vším všudy, jestli jít tou cestou decentralizace, jestli skutečně ta soustava, taková ta vysněná, vybájená, kde každý bude mít na svém domě nějakou malou fotovoltaickou elektrárnu a bude zásobovat sám sebe, co to vlastně znamená pro tu energetickou soustavu. 



Vladimír KROC, moderátor:

Dobře. Rozumím. Pane Jurečko, dostal vůbec Energetický regulační úřad správné nebo přesné zadání, jak nastavit nový systém tarifů, když předsedkyně ERÚ Alena Vitásková taky odmítá podepsat nynější podobu toho návrhu? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já nevím, jaké zadání teď úplně myslíte. Ono je to, už v názvu je to Energetický regulační úřad, který je nezávislý, který má i na základě naší evropské legislativy opravdu měřit spravedlivým metrem tak, abychom naplnili to, že lidem při stejné spotřebě neporoste cena distribuce, lidem se musí vyplatit snižování spotřeby elektrické energie, ale zároveň dohlížet na přiměřené zisky a dokázat vytvářet prostor pro budování, pro obnovu energetický infrastruktury v České republice. Ale já tady musím říct a souhlasím, nebo respektive říci jednu věc k tomu názoru, pan poslanec Novotný, tady bohužel už někdy před rokem 2010 vznikl stav, který bezbřeze začal podporovat obnovitelné zdroje a nikdo tehdy koncepčně nepromyslel, jaké to bude mít v budoucnu nároky na právě distribuční soustavu. A de facto toto je dneska výsledek, s kterým se tady potýkáme, aniž by já nebo pan poslanec Novotný, byť je opoziční, za tento stav mohli. My už dneska jenom se snažíme vyřešit ten problém tak, aby do budoucna ta síť všechny tyto nároky byla schopna unést. 


Vladimír KROC, moderátor:

To byl tedy ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka. A také poslanec ODS Martin Novotný. Děkuju vám oběma, mějte se hezky, na shledanou. 



Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Děkuji, hezký večer. 



Martin NOVOTNÝ, člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:

Na shledanou, hezký den. 

Martin Novotný

poslanec PČR
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení