24. ledna 2024

Senátorský klub ODS a TOP 09: Narovnáme pracovní dohody dobrovolných hasičů, Istanbulské úmluvě předcházela intenzivní diskuse, kterou očekáváme i během pléna

(www.ods.cz) Senátorky a senátoři se na 21. schůzi horní parlamentní komory schází ve věci vládního návrhu k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, tzv. Istanbulské úmluvy, nebo žádosti prezidenta republiky o vyslovení souhlasu se jmenováním nového soudce Ústavního soudu Milana Hulmáka. Dále je na programu zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nebo návrh zákona o výkonu trestu odnětí svobody. Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS, během tiskové konference upozornil na užitečný pozměňovací návrh k novele zákona o požární ochraně, jenž by mohl pozitivně narovnat pracovní úvazky dobrovolných hasičů.

„Osobně jsem na včerejším výboru přednesl pozměňovací návrh k novele zákona o požární ochraně, kterým u některých pracovních úvazků větší skupiny dobrovolných hasičů narovnáváme povinnost plánování práce tři dny předem. Dobrovolní ani profesionální hasiči samozřejmě nemohou zásahy k požárům plánovat hodiny, natož dny předem,“ řekl v úvodu předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„V Senátu zároveň přivítáme prezidenta Petra Pavla, který nám představí kandidáta na ústavního soudce. Nominaci jsme se věnovali na senátorském klubu v minulém týdnu. Odborně v osobě Milana Hulmáka nevidíme problém, jedná se o renomovaného odborníka. Dotazy jsme měli především k jeho advokátní praxi, zejména z důvodu neuvedení těchto informací ze strany Kanceláře prezidenta republiky. Respektuji tajné hlasování a svobodné rozhodnutí každého v podpoře či nepodpoře, v případné podpoře ale nevidíme problém,“ dodal Nytra.

Istanbulské úmluvě na plénu předcházela intenzivní debata uvnitř klubu

„Na plénu se budeme věnovat i diskutované Istanbulské úmluvě. Agendě se mnozí z nás věnujeme delší dobu. Na našem senátorském klubu jsme k tématu měli dlouhou a někdy i poměrně ostrou výměnu názorů. Ve věci přijetí nebo nepřijetí nebudeme jednotní, nemáme jednotné hlasování. Z tohoto důvodu očekáváme i intenzivní vystupování našich senátorek a senátorů během konání pléna,“ dodal závěrem předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09