14. prosince 2023

Senátorský klub ODS a TOP 09: Senátoři se během 20. schůze horní komory znovu věnují novele zákoníku práce, projednají nominace na ústavní soudce

(www.ods.cz) Senátorky a senátoři se ve čtvrtek 14. prosince scházejí u příležitosti konání 20. schůze horní parlamentní komory. Na programu předposledního jednání Senátu v roce 2023 je například návrh zákona o občanských průkazech, o zákoníku práce nebo zákon o audiovizi. Plénum se bude zabývat také žádostí prezidenta republiky o vyslovení souhlasu se jmenováním nových soudců Ústavního soudu – Lucie Dolanské Bányaiové a Zdeňka Kühna. Předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra nepředpokládá, že by během jednání došlo k takzvaným vratkám, tedy tomu, že by senátoři projednávané novely vrátili znovu do Poslanecké sněmovny k dalšímu projednávání. Hrozilo by tím především ohrožení požadované účinnost od 1. ledna 2024.

„Během schůze znovu projednáme novelu zákoníku práce. To, co dohodla vláda, je umění možného. Intenzivně se na jednáních angažoval premiér i ministr zdravotnictví. Jsme si zároveň vědomi, že získáváme pouze čas a alokovaná suma pro přesčasy se během následujících prvních měsíců vyčerpá. O to více je třeba apelovat na koncepční řešení celé situace,” řekl v úvodu Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Podporu si novela zákoníku práce tento týden získala i v senátním zdravotnickém výboru, kde se k ní kladně postavila většina přítomných senátorů. Novele zákoníku práce z dílny ministerstva práce a sociálních věcí umožňuje, že zdravotníci v nemocnicích a záchranné službě budou moci pracovat nepřetržitě až 24 hodin, pokud to umožní kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Druhou zásadní změnou, kterou novela zákoníku přinese, bude snížení maximálního počtu přesčasových hodin z 832 na 416. Navýšení na dvojnásobný počet hodin bylo jedním z hlavních bodů, kvůli kterým letos vypukly protesty lékařů. Tato novela, kterou již schválila Poslanecká sněmovna, vychází požadavkům protestujících vstříc.

Volba nových ústavních soudců

Senátoři na schůzi projednají také nominace ústavních soudců. Z tohoto důvodu navštíví horní komoru dopoledne prezident republiky Petr Pavel. „Nominace obou kandidátů na ústavní soudce jsme intenzivně probírali na jednání senátorského klubu. V přibližně třicetiminutových slotech jsme je přizvali k jednání a jejich představení. Nepraktikujeme jednotné hlasování, s ohledem na tajnou volbu nechci výsledek hlasování předjímat,” dodal na otázku České televize předseda Zdeněk Nytra.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09