14. prosince 2021

Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Schválili jsme usnesení o nezbytné úloze jaderné energetiky v dekarbonizaci ekonomiky

(www.ods.cz) Na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny předložili zástupci budoucí vládní koalice návrh usnesení o nezbytné úloze jaderné energetiky v dekarbonizaci ekonomiky, které bylo schváleno. Zachování jaderné energetiky v českém energetickém mixu považují poslanci za klíčové. O tomto usnesení byl informován také premiér v demisi Andrej Babiš a zároveň budou poslanci ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN vyjednávat podporu usnesení také v Senátu.

„Poslanecká sněmovna dnes na náš návrh schválila drtivou většinou usnesení o nezbytné úloze jaderné energetiky v dekarbonizaci ekonomiky, kterým chceme posílit mandát premiéra Andreje Babiše před nadcházející Evropskou radou. Věřím, že je to v zájmu nás všech,“ sděluje Petr Fiala, designovaný premiér České republiky.

„Jaderná energetika a její zachování v českém energetickém mixu je pro Česko klíčová. Je velkým nedostatkem dosluhující vlády Andreje Babiše, že se jí nepodařilo prosadit jádro jako akceptovaný bezemisní zdroj. Čtvrteční zasedání Evropské rady je jednou z posledních možností, kdy je příležitost toto téma nastolit, když to neudělala vláda dříve. Je to o to důležitější s ohledem na růst ceny emisních povolenek vysoko nad zamýšlenou cílovou hranici kolem 30 €. Jsem rád, že i klub ANO se dnes k přijetí usnesení přidal a usnesení má tak vyšší váhu. Zároveň chceme vyjednat i s našimi kolegy v Senátu, že by stejné usnesení přijal zítra Senát,“ říká Zbyněk Stanjura, 1. místopředseda ODS, který usnesení na jednání Poslanecké sněmovny předložil.

„Česká republika ohledně energetického mixu preferuje v rámci dekarbonizace uznání jaderné energetiky jako bezemisního zdroje. Jádro je pro celou republiku klíčovým zdrojem a jeho používání je nevyhnutelné i v boji proti klimatickým změnám. Jsem rád, že na tomto tématu je shoda nejen v koalici SPOLU, ale i na úrovni budoucí vlády,“ uvádí lidovecký poslanec a předseda podvýboru pro energetiku Róbert Teleky.

„Zachování jaderné energetiky v českém energetickém mixu je klíčové. Česko potřebuje stabilní energii z jádra spolu s decentralizovanými obnovitelnými zdroji. Bez jádra se v budoucnosti neobejdeme, i proto je potřeba jednat okamžitě,“ uvádí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Pokud se podaří celoevropsky uznat jádro jako bezemisní zdroj, otevře nám to cestu i k dalšímu financování rozvoje nových jaderných technologií, jako jsou malé modulární reaktory. Právě proto jsme i v programovém prohlášení kladli důraz na podporu jejich dalšího rozvoje, protože Česká republika má v tomto odvětví ohromný potenciál,“ sděluje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Považujeme zelenou dohodu za zcela nutný krok a zároveň klíčovou ekonomickou příležitost pro naši zemi. Nicméně ruku v ruce s tím je třeba brát zřetel na různorodé složení energetického mixu jednotlivých členských zemí a umožnit jadernou energii jako součást nízkouhlíkové transformace. Považujeme, i vzhledem k nadcházejícímu předsednictví EU, aby premiér v demisi tento požadavek za Českou republiku vznesl už na nejbližším jednání Evropské rady," říká člen hospodářského výboru Sněmovny za hnutí STAN Tomáš Müller.

Usnesení Poslanecké sněmovny o nezbytné úloze jaderné energetiky v dekarbonizaci ekonomiky