9. dubna 2021

Dětem schází pohyb, výměna ministrů nesmí brzdit ani amatérské sportovce

(www.ods.cz) Poslanec a místopředseda sněmovního podvýboru pro sport Jakub Janda vyzval vládu, aby konečně řešila problém s nedostatkem pohybu u dětí a mládeže i celkové obnovení amatérských sportovních aktivit.

„Střídání v čele Ministerstva zdravotnictví přišlo v nešťastnou dobu. Po nepochopitelně dlouhém čekání na plán, který by konečně přinesl restart také amatérských sportovních aktivit, tu hrozí další zpoždění. Právě ve středu přitom mělo proběhnout jednání o tomto plánu mezi předsedou Národní sportovní agentury (NSA) Milanem Hniličkou a dnes již bývalým ministrem zdravotnictví Janem Blatným,“ uvedl poslanec ODS Jakub Janda. „Je to dvojnásob špatná zpráva, protože v první fázi se to mělo týkat dětí a mládeže. A právě u nich je nedostatek pohybu obrovským problémem. Kvůli zavřeným školám nemají hodiny tělocviku, v distanční online výuce se na ně většinou nedostává,“ dodal.

Upozornil, že amatérské sportovní kluby, které jsou pro řadu dětí a mládež místem pro zlepšování fyzické kondice a společenské vyžití, nefungují. Všemožné restrikce komplikují i provozování rekreačního sportu. Pondělní částečné uvolnění restrikcí sice některé venkovní sportovní aktivity samovolně umožní, to ale v žádném případě nestačí. Je potřeba jasný plán a ucelená koncepce. Čas běží, fyzická zdatnost dětí a mládeže se zhoršuje. Přibývá případů obezity a s ní spojených dalších zdravotních problémů.

„Předseda NSA by se měl co nejdříve sejít s novým ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem a představit plán pro restart amatérského sportu. Jasný a přehledný. Vyzývám vládu, aby se přestala zabývat sama sebou a řešila důležitější věci, jako je nedostatek pohybových aktivit dětí a mládeže,“ uvedl dále.

Jakub Janda je také místopředsedou sněmovního podvýboru pro sport a šéfem skokanského úseku Svazu lyžařů, problémy tak vidí z první ruky. „Děti se vlivem roční přestávky dostaly do úplné letargie. Návrat ke sportu je v zájmu jak fyzického, tak i duševního zdraví. Řešením je postupný návrat ke sportovním aktivitám, který bude doprovázen testováním a jasnými pravidly,“ podotkl.

O tom, jak si takový návrat představuje, má i zcela konkrétní vizi. V prvních týdnech rozvolnění by se mělo jednat především o tréninky v malých skupinách zaměřené jen na fyzickou přípravu a jen s lehkými kontakty. V dalších týdnech by pak již následovala kondiční příprava a plný kontakt sportovců. Nakonec by se konaly i plné tréninky s přípravami na utkání a postupné povolení soutěží. Nejdříve bez diváků a poté i s diváky.

„Stát musí říct jasná a přehledná pravidla, jak se můžeme ke sportu vracet. Žádné stostránkové metodiky, ale jednoduchý přehled o maximálně jedné straně A4. Pokud budou vše doprovázet antigenní testy, které jsou již široce dostupné, není důvod se obávat a dá se vracet zpátky k normálnímu životu,“ dodal Jakub Janda.

Jakub Janda

poslanec PČR