17. května 2015

OVM: 600 uprchlíků v České republice nás stojí 100 mil. korun. Za tuto částku můžeme pomoci 80 000 lidem v místě konfliktu

"600 uprchlíků v České republice nás stojí 100 mil. korun. Za tuto částku můžeme pomoci 80 000 lidem v místě konfliktu. Pomáhejme tam, kde můžeme!" konstatovala v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi poslankyně Jana Černochová."

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Přepis rozhovoru pro Otázky Václava Moravce:

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Vítejte a hezkou neděli vám všem. Rozpočítávání uprchlíků a přerozdělování podle kvót budí v Česku vášně. Do vnitrozemské oázy, kotliny skryté za horami a hlubokými lesy, se v minulosti z ciziny plahočil málokdo. A když už, tak se dřív nebo později poroučel. Doba se však nevyhnutelně mění. Mnohým se teď sice zdá bezpečné, že žijeme v jednolité společnosti bez cizích elementů. Je ale možné tento stav zakonzervovat? Nejen o tom přijdou diskutovat ministr vnitra Milan Chovanec, poslankyně a starostka Jana Černochová a ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Spory o novelu poštovního zákona. Premiér Bohuslav Sobotka nechce podle zdrojů Otázek dál odkládat změnu zákona, která má České poště zajistit dotaci ze státního rozpočtu na poskytování základních služeb. Výhrady k právní normě má ministr financí Andrej Babiš. Kabinet by měl spor vyřešit do konce května. Úvahy o privatizaci státních podniků. Ministr financí Andrej Babiš s nimi narazil nejen u vládních kolegů, ale i u prezidenta a části opozice. 

 



Miloš ZEMAN, prezident; 15. 5. 2015: 


Zbavovat se ziskových podniků, jako je například ČEZ, mně připadá nerozumné, protože to znamená zabíjení slepice, která snáší zlatá vejce. Čili posuzoval bych to případ od případu.

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc z ČSSD chce navrhnout ústavní zákon, který by privatizaci strategických státních firem zamezil. Řady kritiků kvót přerozdělování uprchlíků se rozrůstají. Podle francouzského premiéra Manuela Vallse je jeho země proti plánu Evropské komise na přerozdělování uprchlíků mezi jednotlivé členské státy unie. Evropa však podle něj potřebuje azylovou politiku. Francie se domnívá, že by uprchlíci měli být rozdělováni mezi jednotlivé členské země spravedlivěji, ale ne kvótami. Pošťáci a pošťačky museli být multifunkční. Vedle doručování se ještě vloni zabývali třeba i podomním prodejem. Multifunkčností se pravděpodobně inspiroval i vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš. Česká pošta teď sice spadá pod ministra vnitra, ale ministr financí s jejím fungováním není spokojen a zvládl by to lépe než jeho vládní kolega Milan Chovanec. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí; 13.5.2015 /ANO/: 


Hospodaření je netransparentní, a pokud to pan ministr neumí řídit, tak nechť mi to dá a já to nějak odřídím. 

 



redaktor: 


Ministerstvo vnitra myslíte nebo poštu? 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí; 13. 5. 2015 /ANO/:


Ne, ministerstvo vnitra ne, tu Českou poštu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Argumentuje v rozhovoru pro Českou televizi ministr financí Andrej Babiš. Ministr financí Babiš a jeho hnutí ANO ve vládě blokuje přijetí novely poštovního zákona. Pozvání k diskusi přijali ministr vnitra, první místopředseda sociálních demokratů Milan Chovanec. Vítejte po čase v Otázkách. Hezký dobrý den. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Dobrý den přeju. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A vítám i poslankyni, starostku Prahy 2 za občanské demokraty Janu Černochovou. Vítejte. Hezký dobrý den. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Hezké poledne. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane ministře, jak odpovíte na výzvu svého vládního kolegy, vicepremiéra Andreje Babiše, že když neumíte řídit Českou poštu, můžete tento úkol přenechat právě jemu. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


My už od listopadu předáváme ministerstvu financí postupně sadu informací, které si vyžádali. Od listopadu. Není snad informace, kterou bychom mohli předat ministerstvu financí a neporušili jsme zákon, kterou bychom ministrovi financí nepředali. Tam jsou dva pohledy. Pokud chceme poštu řídit čistě jako byznysový podnik, jako privátní podnik, tak samozřejmě je cesta k ziskovosti České pošty zrušení poboček, snížení nákladů, ale ta pošta z našeho pohledu plní veřejnou službu. Já jsem nezažil starostu, občana, který by řekl, zavřete mi v obci poštu. To znamená, my máme problém na ten pohled na tu poštu. To znamená, já pevně věřím... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Nepředáte Andreji Babišovi poštu? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Pokud vláda nerozhodne, že tu poštu máme předat, tak ji nepředáme. Není k tomu jeden jediný důvod. 

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Třeba ten, že nejste příliš schopný ji řídit, říká Andrej Babiš. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Víte, tady je trošku kolize v zákonech a tady jsme s panem vicepremiérem často na kordy. Ono ingerence ministra vnitra do řízení České pošty nemůže být bezbřehá. To znamená, nelze to řídit jako soukromou firmu, to má svůj management, svoji dozorčí radu. Ten vliv toho ministra na řízení České pošty je primárně v tom, aby vybral dobrý management. A já si myslím, že stávající ředitel Elkán je dobrý manažer, je to pošťák tělem i duší. Tu poštu vede správným směrem. Akorát pošta prostě po minulých managementech je ve stavu, kdy potřebuje státní pomoc, protože tady se otevřel trh, pošta se dostala do čistého tržního prostředí a my chceme jenom to, co je v jiných evropských zemích. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To je ta novela poštovního zákona. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


To je ta novela poštovního zákona. Belgie dává 8,4 miliardy své poště ročně jako platbu za veřejnou službu, Francie 4,7 miliardy českých korun, Itálie 11 miliard, Slovensko 330 milionů českých korun, Velká Británie 15,9 miliardy českých korun. To jsou státy, s kterými jsme v Evropské unii, které standardně platí za veřejnou službu, kterou Česká pošta poskytuje. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jak dlouho ten spor mezi vámi a ministrem financí Andrejem Babišem o novelu poštovního zákona může trvat? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Může trvat donekonečna, ale bude to ten státní podnik likvidovat, bude ho to samozřejmě shazovat v očích... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A k tomu se chystáte, že to bude spor donekonečna, sejdete se tady s Janou Černochovou za rok a budeme opět probírat, jestli nechcete poštu předat Babišovi? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já jsem požádal pana premiéra, abychom 25. na vládě rozhodli hlasováním. Do té doby udělám všechno, abych se s Andrejem Babišem dohodl, protože... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A když se nedohodnete, tak to bude souboj hlasování. Do konce května. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Když se nedohodneme, budeme hlasovat. 25. na vládě by se mělo hlasovat o podobě poštovního zákona. Je tam jedna jediná změna. Stávající kompenzační fond, který nefunguje, se nahradí kompenzací ze státního rozpočtu. Není to dotace. Je to platba za ztrátové provozy České pošty ve veřejné službě. 1400 poboček je ztrátových, v tisíci pobočkách je jeden zaměstnanec. Tam není kde šetřit. A postupně bude nabíhat systém Pošta Partners, kdy chceme pošty předávat našim partnerům, ať to budou obce, ať to budou dejme tomu někteří obchodníci. Ten projekt je na 10 let. To znamená, že ten tlak na ty ztrátové pobočky se bude postupně snižovat a ty pobočky by měly ubývat. Ale potřebujeme poštu saturovat. Argumentace Andreje Babiše, abychom počkali, až ta pošta na to nebude mít, a pak jim dali z rozpočtu státu, není možná. Jsme v evropském právu a musí existovat kompenzační mechanismus, který je notifikovaný. Varianta: každý rok se zamyslíme a něco tam dáme, je protizákonná. Není možné ji využít. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Andrej Babiš tedy navrhuje protizákonné řešení? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Andrej Babiš navrhuje řešení, které není v souladu s evropskou legislativou.

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Takže je protizákonné. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Je protizákonné. Ano. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Paní poslankyně, vy víte, jak budete hlasovat, pokud vláda nějak rozhodne 25. května o novele poštovního zákona, jak se z opozičních lavic k tomu zákonu postavíte vy? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Zatím máme ještě málo informací a z první řady sledujeme ten spor ministrů ve vládní koalici. Můj názor je ten, že Česká pošta je stále velký moloch, který stoprocentně má své vnitřní rezervy. Ať už to jsou počty zaměstnanců, kterých je 33 tisíc, anebo i počty poboček. Tady samozřejmě i já jako starostka Prahy 2 vnímám ten problém, že každý starosta, každý zástupce v té obci má ambici zachovat si co nejvíc těch poboček, protože... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy ji máte jako starostka? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ty pobočky mají i jakýsi sociální aspekt. Já jako starostka jsem zažila zrušení dvou poboček na Praze 2, které byly nahrazeny jednou pobočkou, moderní pobočkou, bezbariérovou, s delší provozní dobou, s otevřenými sobotami i nedělemi a na lepším dopravním uzlu. Takže to byla změna k lepšímu a já si myslím, že podobným způsobem by pan ministr vnitra Chovanec měl motivovat, aby takto uvažovali i starostové jiných obcí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jak byste je motivovala vy? Znáte starosty. Jak motivovat starosty, protože je to politicky ožehavé téma už několik let. I když občanští demokraté měli pozici premiéra a byli nejsilnějšími vládními stranami, tak jste zahájili proces transformace České pošty na... 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Transformaci. Takže by se měla stát akciovou společnosti se 100% majetkovou účastí státu. K tomu bohužel nedošlo. Teď jsme svědky toho, že byť je pošta v zisku, tak pan ministr navrhuje dotaci, ať tomu říkáme jakkoli, tak je to dotace. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Kompenzace ze státního rozpočtu. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ano. Říkejme tomu kompenzace, dotace. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Za veřejnou službu. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Mě by hlavně zajímalo, jestli pan ministr vnitra si udělal nějakou vnitřní analýzu toho, co je veřejná služba nepřenositelná na jiný subjekt, než je subjekt státu, subjekt veřejné správy, protože já, když jsem se vlastně seznamovala s těmi všemi službami, které Česká pošta dělá, tak řada těch služeb je podle mě poskytována nadbytečně. Pan premiér Sobotka ještě v loňském roce, v roce 2014, dokonce říkal, že by se na poštách měly prodávat volně prodejné léky. Pak ke konci roku 2014 přišel s úžasnou myšlenkou, že by se mohla Česká pošta ucházet o bankovní licenci. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


S tím přišel management. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Já to všechno beru jako návrat k nějakým socialistickým praktikám a jako členka Občanské demokratické strany se tomu budu bránit. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To znamená, tu novelu poštovního zákona neuvažujete o tom, že byste ji podpořila? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Jak říkám, v tuto chvíli máme málo informací a nevím, jak ten spor dvou ministrů dopadne. Já bych se přikláněla k tomu řešení, že by se v prvním kole mohl se zrušit státní podnik a dát na kótovanou burzu třeba část akcií. Stala by se z České pošty akciová společnost, což by ve svém důsledku znamenalo, že ten nezávislý management by nějakým způsobem se snažil některé ty pobočky, můžeme tomu říkat i formou franšíz, toho partnerství, jak o něm hovořil pan ministr Chovanec, tak pozdvihnout tak, aby nebyly ztrátové. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno, v tom jste zajedno, promiňte, paní poslankyně, ale v tom jste zajedno s Andrejem Babišem. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


V tomto ohledu nevím, s kým jsem zajedno, protože ty názory jsou tak proměnlivé pánů ministrů, že jeden den slýcháme v médiích něco, druhý den něco jiného. Na druhou stranu je třeba si na rovinu říct, že 3250 poboček v České republice, když vyhláška, telekomunikační vyhláška nám nařizuje, abychom měli síť poboček pouze 2100, tak je opravdu obrovský luxus a když to porovnám s jinými státy v rámci Evropské unie, tak Česká republika skutečně má nejpočetnější síť těch poboček. A jenom Rakousko, ke kterému máme historicky velmi blízko, tak těch poboček na celém svém území má pouze 500, my jich máme 3250, šest tisíc obcí. Takže když vynechám velká města, kde jich je víc, tak co třetí obec má svoji pobočku. Nevím, jestli skutečně ta efektivita v tomto by se nedala a úspory nedaly hledat i v nějakém drobném snižování těchto poboček a i úspoře zaměstnanců, protože těch je 33 tisíc. To je skutečně velký moloch. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane ministře, vaše reakce. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já si myslím, že Česká republika není jenom Praha. Já mám Prahu rád, je to krásné město, ale jako bývalý hejtman jsem jezdil po těch venkovských oblastech, kde ta pošta plní institut státu, plní tam určitou přenesenou roli toho státu v tom území. Ten pošťák je mnohdy jediný sociální kontakt pro ty lidi, kteří tam žijou. A pokud nechceme, aby se nám ten venkovský prostor vylidňoval, tak brát tu jednu z posledních služeb, která tam je, znamená, že prostě urychlíme, akcelerujeme vystěhovávání lidí z těch venkovských oblastí do velkých měst a je to i kvůli krajinotvorbě, kvůli pracovní síle v tom okolí. Já se prostě obávám... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Já se teď omlouvám, ve vší úctě, jak pošta přispívá ke krajinotvorbě? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Přispívá tím, že tam žijí lidé. Žijí tam lidé. Ti lidé neodcházejí. Samozřejmě světový trend je odchod do velkých měst. Ten odchod se bude urychlovat, pokud mladí nenajdou základní služby: školu, školku, poštu. To říká každý ze starostů. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Když teď ale namítnu právě i v souvislosti s... 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já se omlouvám, já jsem slyšel jednou jednoho kolegu, který říkal, že ti lidé budou z těch velkých měst jezdit k tomu traktoru a budou tam tedy orat, ale to je o to, aby ti lidé znali tu krajinu, aby ji měli rádi, aby se s ní sžili. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A k tomu pošta přeneseně slouží, myslíte? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


K tomu pošta přeneseně slouží tím, že tam je služba, která těm lidem říká, že ten stát tam ještě zůstává. Prostě když se bavíte s kterýmkoliv starostou, vám řekne, pokud není škola, školka, hospoda a pošta. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Kostel. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Pošta. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Kostel, pane ministře. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Pošta. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale my jsme, paní poslankyně, tady většinově v zemi nevěřících nebo bezvěrců. Když se podíváme ale na hospodaření, pane ministře, abych navázal na slova paní poslankyně, tak České poště v rámci toho hospodářského výsledku se nejvíc dařilo přesně před deseti lety. Tehdy její zisk před zdaněním vyšplhal téměř na miliardu korun českých. Podobný výsledek už Česká pošta nikdy nezopakovala. Naopak čelila prudkému propadu hned v následujícím roce a posléze i v letech dalších. Loni pak hospodaření největšího českého státního podniku podle počtu zaměstnanců dosáhlo rekordního minima. Zisk klesl meziročně o pětinu na 241 milion korun především kvůli poklesu objemu listovních zásilek o 10 %. A letošní rok by podle šéfa České pošty Martina Elkána dokonce mohl být ztrátový kvůli neuhrazeným nákladům ze strany státu. Jenže když se člověk podívá na data, tak ani Český telekomunikační úřad neuznal a nepřiznal za rok 2013 České poště to, co požadovala. Výrazně ten požadavek České pošty snížil. Tedy se vracím k tomu, co říkala paní poslankyně Černochová, jestli Česká pošta si neúčtuje v rámci té veřejné služby víc, než by měla, což jasně prokázal Český telekomunikační úřad v roce 2013. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ale to je to zákonné řešení, o kterém jsem hovořil. Evropská unie, tuším to bylo precedenční řešení ve věci "Almark", kde soudní dvůr evropský prohlásil, že pokud chceme cosi kompenzovat, musí to být dlouhodobě nastavený proces, kde je nezávislý regulátor. Český telekomunikační úřad je tím regulátorem. To znamená, Česká pošta přichází s požadavkem, a telekomunikační úřad ten požadavek zaktualizuje, de facto neuznatelné náklady takzvané vyhodí. Protože to očekávání toho podniku je vyšší, než je skutečnost, to je zjevné. Ale já v tom nevidím žádný problém. Český stát například zavedl datové schránky. Datové schránky kumulačně pro Českou poštu znamenaly ztrátu zhruba jedné miliardy korun. Ty datové schránky znamenalo, že se přestaly posílat doporučené dopisy. Otevřel se trh. Vznikla obrovská konkurence v oblasti balíků. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, ale to nikdo nezpochybňuje. Ptám se na to, zda Česká pošta tím, že vyhrožuje ztrátou pro letošní rok, vedení České pošty... 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ona nevyhrožuje, ona to má ve svém rozpočtu. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Mají 2 miliardy na účtě. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Říká Andrej Babiš. Ano. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale i Jana Černochová. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Předpokládám, že ministr financí ví, kolik má Česká pošta na účtě na rozdíl ode mě. A já jinou informaci, než komu jinému mám v tomto ohledu věřit než ministrovi financí, pane ministře? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Česká pošta v minulosti půjčila českému státu na důchodový účet. Česká pošta mívala na účtě až 5 miliard. V současné době opravdu má 2 miliardy korun na účtě. Ale ty její rezervy se snižují. Ale my přeci nechceme, aby Česká pošta dokrývala své hospodaření z úspor minulých let, aby projídala své finanční prostředky. My chceme jenom, abychom zaplatili objednávku státu, která je ztrátová. Paní poslankyně Černochová říká jednu věc, zavřete pobočky. To je legitimní názor pravicového politika. Já jako levicový politik, bývalý hejtman, který mluví se starosty v těch venkovských oblastech, říkám, že to je prostě špatně. 

 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ne. Já jsem řekla, že se má provést podrobná analýza toho, jestli skutečně na počet obyvatel musí mít Česká republika 3250 poboček, když telekomunikační vyhláška nařizuje, aby těch poboček bylo 2100? A že Rakousko, které je srovnatelnou zemí, jich má 500. Ale já si myslím, že by management České pošty si měl uvědomit, že vědecko technologická revoluce postoupila někam dál a například by měl přistoupit k tak banální věci, jako je platba, bezhotovostní platba platební kartou. Pane ministře, jak je možné, že v roce 2015 nemůže občan České republiky ani zahraniční návštěvník na České poště platit platební kartou? 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


To je tak paní kolegyně, že to vaši předchůdci z pravicových stran nezadali. 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Vy jste dva roky ve vládě. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


My jsme to zadali okamžitě po svém nástupu a ve třetím kvartále tento pilotní projekt bude spuštěn. To znamená, začne se platit všemi platebními kartami na České pošty. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Letos ve třetím čtvrtletí. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ano. Letos ve třetím čtvrtletí. Já bych jenom řekl, co to je poštovní licence, kterou teda řeší Český telekomunikační úřad. Ta firma, která tu poštovní licenci chce získat, tak musí doručovat každý pracovní den na každou adresu, musí zajistit poskytnutí a pokrytí celého území takzvanými kamennými pobočkami, musí být schopna dodat v režimu D+1, to znamená, první den se podá, druhý se musí doručit. Tam je několik podmínek, abyste získali poštovní licenci, kterou pošta má do roku 2017. A vedle toho to ČTÚ říká, ne, že nařizuje počet poboček, ale říká té poště nebo tomu držiteli té poštovní licence: milý držiteli poštovní licence, pokud chceš zůstat subjektem s univerzální službou, musíš mít minimálně 2100 poboček. A rozdíl mezi 2100 a 3250 je pak politické rozhodnutí vlády České republiky, jestli chce, aby to pokrytí poštou bylo širší nebo nebylo. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane ministře, promiňte, ale když se bavíme o počtu těch poboček, tak ten počet poboček klesá. Tak jak klesal v těch uplynulých letech, tak jsme tady slýchávali, i tady v Otázkách, že to bude zásadní, když se zredukuje počet poboček a nakonec nechci říct, že si lidé zvyknou. Ale je otázkou, kde je ta hranice, aktuální hranice počtu poboček. Loni provozovala Česká pošta 3162 pobočky, což je skoro o 240 méně než před deseti lety, jak jsem o tom mluvil. Ano, co jste chtěl? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Ale 54 je v rámci projektu Pošta Partners a ještě existuje 86 výdejních míst. Takže když to sečtete, tak nejste moc daleko od čísla 3400, které bylo v roce 2005. Tady k žádnému dramatickému poklesu počtu poboček, nikdy se k tomu nesáhlo. A nesáhly k tomu ani pravicové vlády, protože jednoznačně při té debatě s těmi starosty, s občany v tom okolí a v těch venkovských oblastech, oni tu poštu prostě chtějí a potřebujou. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ano. Pravicové vlády chtěly transformaci České pošty na akciovou společnost, kde by stát měl 100% majetkovou účast a kde by se nějakým způsobem tyto věci, o kterých teď hovoří pan ministr, tak by se dělaly po důkladné analýze a ne tak, že vlastně doteďka občané nevědí, co za služby jsou nepřenositelné ze státu na jiné subjekty. Chceme se dožít toho, že vedle  volného prodeje léků, jak chtěl pan premiér, se bude na poštách prodávat místopisně označené kuře? 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, paní, pokud půjde Česká pošta pod ministra financí, tak se to možná stát může. Ve vší úctě k ministrovi financí. Ale když se tady podíváme ještě jednou na počet těch poboček, tak odbory jasně říkají, že pokud dojde k výraznější redukci, tak to bude pro některé ty regiony znamenat i sociální problémy. A to kvůli propouštění zaměstnanců České pošty, protože Česká pošta je jedním z největších státních zaměstnavatelů, ne-li největší. Tady jsou slova předsedy poštovních odborů Karla Koukala. 

 



Karel KOUKAL, předseda, Koordinační odborový výbor České pošty; 14. 5. 2015: 


Je potřeba skutečně průkazně říct, ano, tato firma je státní, tato firma má nějaké prostředky, má 30 tisíc lidí, má nějaké náklady a je potřeba tuto firmu udržet v nějaké podobě a těm lidem, kteří budou muset z jakéhokoliv důvodu odcházet, tak garantovat nějaké solidní rozloučení, to znamená nějaký solidní výstup v podobě odstupného nebo jakéhosi nadstandardu nad to, co běžně ty firmy vyplácí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatoval ve čtvrtek po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem předseda poštovních odborů Karel Koukal. Vy byste tedy řekla: je jedno, jaké to bude mít sociální důsledky, ta redukce počtu poboček, ale zároveň vlastně kritizujete nejen premiéra, protože premiér opakoval projekty, které má management České pošty, že uvažuje o získání bankovní licence, protože nějak musí řešit, promiňte, pane ministře, nějak musí řešit situaci po roce 2017, kdy skončí nevýhodná smlouva, údajně nevýhodná smlouva s Československou obchodní bankou, která byla uzavřena v minulosti. Stejně tak se právě mluvilo o distribuci volně prodejných léků. Takže vy na straně jedné tady říkáte, že je to moloch a na straně druhé z těch vašich slov může vyplynout, že bráníte tomu, aby se pošta transformovala a poskytovala i jiné služby. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ne, ničemu takovému nebráníme. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Proč tedy brojíte proti bankovní licenci? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Protože je tady celá řada bank, které naopak některé po 25 letech tady končí a stát by v tomto ohledu neměl vytvářet konkurenci těm soukromým subjektům. To je skutečně návrat do éry před rok 89 a to je něco, s čím já se nesmířím. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A co byste dělala s tou nevýhodnou smlouvou? Když si vezmeme jeden z konkrétních bodů, s tou údajně nevýhodnou smlouvou, což kritizoval i někdejší ministr vnitra Radek John ve vládě vedené občanskými demokraty, která vyprší v roce 2017, že byste vypsala výběrové řízení a pošta by neměla žádat o bankovní licenci. Chápu to správně? 

 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


My jsme v současné chvíli opoziční stranou. Jak jsem řekla před malou chvílí, já nemám informace o tom, jakým způsobem ať už ministerstvo financí nebo Česká národní banka uvažuje o prodloužení licence Poštovní spořitelny. Myslím si, že určitě Poštovní spořitelna své místo v rámci těch poboček měla a má. A já pokud byste se na to ptal mě na můj osobní názor, tak já bych neměla problém tu smlouvu na další období prodloužit, protože... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


ČSOB, tedy za výhodnějších podmínek? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ano. I Poštovní spořitelna poskytuje celou řadu dalších služeb v rámci té veřejné služby, jak o ní hovořil pan ministr Chovanec. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane ministře, tady jasné slovo poslankyně Jany Černochové, že by prodloužila asi smlouvu s ČSOB, než aby pošta žádala o bankovní licence, ale neměl byste vy na margo té kritiky Andreje Babiše začít být kritičtější k managementu České pošty, protože zatím nevíme, co bude dělat, až ta smlouvy vyprší. Nějaký projekt tady byl v loňském roce napsaný na papíře, ale nevíme, jestli se management pošty snaží dostatečně. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Management České pošty se musí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek. Je to veřejný subjekt pod státní kontrolou, ve státním vlastnictví. Já bych se nejprve zastal pana premiéra. On není zastáncem prodeje volných léků. On to pouze tehdy komentoval a dal mně pokyn, abychom celý ten projekt prověřili. My jsme ho prověřili. Já z toho projektu jsem nebyl nadšen, jako jsem nebyl v minulosti nadšen z prodeje plyšáků, cigaret. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Punčocháčů. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Aby pošťáci chodili a zjišťovali ceny benzínu a tak dále. To všechno ty bývalé managementy těm lidem, kteří dnes na poště mají průměrný plat 21 tisíc korun a mnozí na to nedosáhnou, tak jim kladly na bedra. Pro mě je důležitý, aby ten pošťák primárně doručoval poštu. To je jeho hlavní úkol. Co se týká bankovní licence, jestli je nevýhodná nebo výhodná ta smlouva. V současné době management České pošty dořešil zakázku na poradce v této věci a tento poradce začne připravovat projekt. Jsou dvě cesty. Jedna cesta je národní nebo nadnárodní veřejná soutěž na získání partnera. Prodloužit smlouvu ČSOB ze zákona prostě nelze. Tam musí být transparentní výběrové řízení, které nám toho partnera najde. Ale uvědomme si, jak se ten bankovní trh vyvíjel. My jsme v minulosti byli svědky, kdy úrokové sazby i na mezibankovním trhu byly daleko vyšší než dneska. ČSOB byla schopna z toho volného prostoru získávat finanční prostředky, které zhodnocovala například na tom mezibankovním trhu v rozsahu 1,5,-2 %. Dneska jsou tak nízké úrokové sazby, že já se velmi obávám, abychom vůbec za stejných podmínek toho partnera našli. To je jedna z obav, kterou máme, kterou analyzujeme, kterou připravujeme. Vedle toho je cesta, aby nám poradce řekl: jděte cestou vlastní banky, získání vlastní licence, má to ty a ty výhody. Já samozřejmě přijdu i za opozicí do Poslanecké sněmovny, tu analýzu jim dám, tak jak jim dávám veškeré analýzy, které k České poště máme. Dostali projekt rozvoje České pošty, dostali projekt Pošta Partners. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zatím tedy není jasné, jestli půjdete cestou výběrového řízení nebo vlastní bankovní licenci? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Jedeme oba dva směry. To znamená, oba dva směry se připravují. Máme dneska poradce, kterého si pošta vysoutěžila, je to zkušená firma, znalá toho oboru, která má zhodnotit obě dvě cesty. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Kdy bude jasno? 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já si myslím, že tak do třech měsíců bude jasno, jakou cestou se vydáme. A ještě k té parafrázi, jestli dovolíte, k paní kolegyni. Máme Budvar. Jsme na trhu, kde ovlivňujeme ostatní pivovary. Budvar je jednoznačně státním majetkem. Máme ho tedy prodat? Abychom nevytvářeli bankovní licenci, tak tady zrušíme veškerou ingerenci státu v ostatních oblastech. Lesy České republiky to samé, budějovický Budvar státní podnik. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Srovnáváte nesrovnatelné, pane ministře. 

 


Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


No působí na trhu. Působí na stejné konkurenci. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Proč to není, paní poslankyně, možné srovnávat? Protože z toho, jak mluvíte vy, tak se zdá, že má Andrej Babiš i vaši podporu, tedy občanských demokratů, pro ty plány, se kterými přišel v tomto týdnu, že navrhuje převést na akciové společnosti významné státní podniky: Lesy České republiky, Mero, Čepro a část akciového balíku dát na pražskou burzu, včetně možná České pošty. A tím by získal peníze pro státní rozpočet a podpořil pražskou burzu. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


ODS v žádném případě tento návrh pana Babiše nepodpoří a nepodpoří ho ze dvou důvodů. Pokud pan Babiš by chtěl privatizovat české lesy a Mero, tak je to jeho absolutní střet zájmů a není ani z hlediska strategické bezpečnosti vhodné, aby se Česká republika zbavovala subjektů a vlivu na společnosti Mero, která vlastně je mezinárodním... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


I když by to byl menšinový balík. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


I kdyby to byl menšinový balík. Tam to v žádném případě nepodpoříme. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ale Andrej Babiš, promiňte... 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Jsme připraveni diskutovat o Českých drahách, o privatizaci Českých drah, minoritního podílu. 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vteřinku. Ano. Ale Andrej Babiš má i zájem nebo obchodní vztah Agrofert, respektive firmy, které jsou součástí holdingu Agrofert, tak mají i obchodní vztah k České poště. 

 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ano. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Tudíž když tady říkáte, že část těch akcií České pošty by mohlo být privatizováno? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Část akcií znamená, teď nevím, jestli pan ministr má jasnou představu o tom, jaké procento v případě, že by ustoupil panu ministrovi Babišovi, tak by šlo na tu kótovanou burzu. Jak jsem řekla před chvílí, je to spor, který v tuto chvíli my sledujeme z médií. Jeden den říká něco pan ministr Babiš, druhý den říká něco jiného pan ministr Chovanec. My si počkáme v tom rozhodování s Českou poštou, jaké návrhy nám budou předloženy. A teď vám 100% za ODS můžu říct to, že ODS nepodpoří prodej podílu státu u společnosti Mero a u společnosti české lesy, protože tam skutečně velmi vnímáme ten střet zájmů a ani to není z hlediska strategie, bezpečnosti, určitého držení zdrojů, které Česká republika má, tak to není dobré, aby se v tomto období, kdy vidíme, co se děje kolem nás, tak abychom se zbavovali vlivu na mezinárodní ropovod. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pokud by někdo předložil zákona o zákazu privatizace Lesů České republiky, protože jeden zákon už tady máme, který je platný, zákaz prodeje a privatizace Letiště Praha, tak vy byste takový návrh podpořili jako občanští demokraté, tedy zákaz privatizace Lesů České republiky, Mera, popřípadě Čepra? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Zákaz privatizace. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Zákonem. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Zákaz privatizace zákonem. To pravděpodobně hovoříte o tom návrhu poslaneckého kolegy pana ministra pana Tejce. Já jsem ten návrh ještě neviděla, ale přijde mi naprosto absurdní zákonem zakazovat privatizaci čehokoli. Tady skutečně musí být politická shoda. Ta shoda by měla být napříč politickým spektrem, protože skutečně zbavování se akcií, zbavování se podílu státu není věc, která se týká jednoho volebního období. A není to věcí, o které by měla rozhodovat pouze zrovna ta vláda, která vládne, ale měla by na to koukat optikou toho, co se bude dít v České republice za 4, za 8 let. Takže v tomto ohledu si myslím, že je naprosto přirozené, že se bude hledat i ze strany vládní koalice nějaký širší konsensus napříč politickým spektrem. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane ministře, tady pro vás poslední otázka. On Andrej Babiš v uplynulém týdnu také kritizoval to, že mu jako ministru financí nedávat informace o údajně neprůhledných zakázkách na České poště a podobně. Andrej Babiš mluvil o tom, že buď se nechá hnutím ANO navrhnout do dozorčí rady České pošty, nebo že vás o ty informace požádá na základě zákona číslo 106, tedy o svobodném přístupu k informacím. Počítáte s tím, že budete mít Andreje Babiše v dozorčí radě České pošty? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já bych byl velice nerad, aby pan vicepremiér šel do dozorčí rady České pošty, to by musel skončit ve funkci ministra české vlády. To zákon neumožňuje, aby seděl v dozorčí radě a byl zároveň ministrem české vlády. Takže doufám, že zůstane ministrem financí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Myslíte, že je lepším ministrem financí, než kdyby byl v dozorčí radě České pošty? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já myslím, že je dobře, aby předseda hnutí druhé nejsilnější politické strany byl ve vládě integrován, protože kdyby byl mimo tu vládu, byla by to škoda. Já si myslím, že je lépe, když tam sedí a o těch věcech rozhoduje a má o nich informace z první ruky. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


A půjde-li Andrej Babiš zákonem číslo 106. A prospos, nevyřešili byste si to ve vládě, kdyby tady byl už konečně zákon o registru smluv, který vy jako vládní koalice blokujete, byť jste to v rámci protikorupčních slibů slibovali občanským sdružením a aktivistům před volbami v roce 2013? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Hnutí Andreje Babiše má v dozorčí radě České pošty svého zástupce. Prostřednictvím tohoto zástupce mají možnost se ptát na jakékoliv informace. Samozřejmě ten zástupce nemůže ty informace dál sdělovat ani Andreji Babišovi, protože mu to neumožňuje zákon. Musíme ho případně změnit. To znamená, hnutí ANO má vhled do hospodaření České pošty. Zákon o registru smluv je na stole, je v Poslanecké sněmovně a máme jediný střet. My si myslíme, že ten registr by mělo vést ministerstvo financí primárně, když ne ministerstvo financí, tak sekundárně ministerstvo pro místní rozvoj, protože tam, když paní ministryně Jourová, schvaloval se nástroj takzvaný "nen", elektronický nástroj, říkala, že součástí toho bude registr smluv. My to pouze svému koaličnímu partnerovi připomínáme. Na poslední koaliční radu hnutí ANO přišlo s tím, že by tento registr vedlo ministerstvo spravedlnosti. Tam ale podle našeho názoru dochází ke kolizi se zákonem a byla by nutná změna kompetenčního zákona. Takže po dohodě s premiérem vám tady říkám asi poprvé veřejně, že ministerstvo vnitra převezme registr smluv, pokud na tom bude shoda, že bude pod ministerstvem vnitra, bude pod tou aplikací, kterou v současné době máme. A nic nebrání tomu, aby v Poslanecké sněmovně zákon a návrh zákona, který teď je v ústavně právním výboru, prošel a byl tedy realizován. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Takže už je koaliční shoda na registru smluv, protože bude registr smluv spravovat ministerstvo vnitra, chápu správně? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


My to dáváme jako nabídku na stůl... 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jako nabídku sociálních demokratů. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Znovu říkáme, že si myslíme, že primárně by to mělo spravovat ministerstvo financí, i tak to bylo v minulosti plánované, když ne, tak ministerstvo pro místní rozvoj podle slibu paní Jourové v takzvaném "nenu". Ale protože přišli naši koaliční partneři s variantou ministerstvo spravedlnosti, a tam by to znamenalo změnu kompetenčního zákona a další průtahy, tak jsme připraveni to jako ministerstvo vnitra převzít.

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Paní poslankyně. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Dovolte mi ještě několik těch replik, drobných, na paní kolegyni. Já říkám pořád to samé, dohoda na tom, aby stát platil za ztrátovou službu České pošty, byla, že zrušíme transformaci, tedy přechod na akciovou společnost, kde hlasoval i zástupce hnutí ANO při tom zrušení transformace. To znamená, říkáme jasně, je to státní podnik, o který se chceme starat, nechceme ho prodávat. My na žádnou burzu Českou poštu dávat nechceme. A u těch ostatních firem já si myslím, že si pustíme takzvaně lišku do kurníku, pustíme si privát do vydělávajících státních firem a nebude to mít nic jiného než jednorázový přínos, kdy dostaneme jedny peníze, ale je potřeba čerpat z těch firem, lépe je rozvíjet, čerpat z nich zisky a ty dávat do státního rozpočtu. Jednorázový příjem znamená, že ty peníze projíme a nebude nic. Akorát si zaneseme privát do managementu těch firem. Já pro to prostě nejsem. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


To není pravda. U Českých drah to vůbec tak nemusí být. Tam naopak kdyby se prodal minoritní podíl, tak z toho prodeje minoritního podílu se dají konečně nakoupit nové vlaky, zlepšit služby a naopak ta schopnost prostě toho soukromého subjektu do toho nahlížet, tak by byla podle mého názoru efektivní a tam bych se toho opravdu nebála. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já se omlouvám, ale u firmy, která má dneska dluh, tak jak říká ministr financí, 29 miliard, kolik si myslíme, že nám ten privát za to zaplatí, abychoe mohli kupovat tedy ty nové vlaky? My potřebujeme České dráhy oživit. Nota bene, to je příklad Česká pošta, České dráhy. Česká pošta bez dotace, veřejná služba. České dráhy pod vedením hnutí ANO jsou tam chvilku, rok a půl. 13 miliard dotací. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Chcete tím říci, ať se hnutí ANO a Andrej Babiš stará o České dráhy a nefušuje vám do České pošty. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Vůbec ne. Pokud dají do kondice České dráhy, aby jezdily bez dotace, bez 13 miliard z krajských a státních peněz, tak pak je to určitě cesta k tomu převzít Českou poštu a udělat stejně. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Paní poslankyně, to odblokování zákona o registru smluv, když tady ministr vnitra říká, že sociální demokraté navrhují kompromis, aby registr smluv spravovalo ministerstvo vnitra, je to pro vás podstatné jako pro opozici a je nutné tedy co nejrychleji ten registr smluv už konečně spustit? Protože vy jste to také neúspěšně prosazovali, respektive za vašich vlád se to nepovedlo. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Já v tomhle souhlasím s panem ministrem Chovancem, že se mi zdá nejlogičtější, aby správcem toho registru bylo ministerstvo vnitra. 

 

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Jeden policista na 227 občanů. Je to moc nebo málo? Záleží hodně na tom, jestli jde o občany poslušné. V Česku je nyní ve službě asi 40 tisíc mužů a žen v policejních uniformách. Policejní prezident chce, aby jich do čtyř let bylo 44 tisíc. Kritikové namítají, že pokud jde o množství policistů, patříme s celkovými deseti miliony obyvatel už teď mezi světovou špičku v policejním oboru. A že kvantita není totéž co kvalitaě. Faktem zůstává, že v některých regionech je strážců zákona málo. A jde právě o kraje s tradičně vysokou kriminalitou. S nedostatkem policistů se potýká Ústecký a Středočeský kraj. 

 


Štěpánka ZALOUKALOVÁ, mluvčí středočeské policie; 14. 5. 2015: 


Stále nám však chybí noví policisté, a to zejména na základních útvarech. Rádi bychom přivítali v co nejkratší době 65 nových svých kolegů. Chybí tito kolegové zejména na obvodních odděleních, službě kriminální policie a vyšetřování, ale nejvíce bychom je chtěli přivítat právě na dopravní policii. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A především s těmito specializacemi počítá ministerský návrh na navýšení počtu policistů. Víc policistů má být v ulicích, přibýt by měli i kriminalisté. Třeba ti, co se specializují na počítačovou kriminalitu. A rozrůst se musejí po útoku střelce v Uherském Brodě i členové zásahových jednotek. 

 



Tomáš TUHÝ, policejní prezident; 14. 5. 2015: 


Do budoucna by možná ten náš požadavek nemusel být tak velký. Ale v současné době, kdy ta administrativní zátěž je velmi vysoká, nelze z těchto požadavků slevit. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Podle ministerstva vnitra potřebuje policie v příštích čtyřech letech bezmála 11 miliard korun navíc, aby mohla přijmout čtyři tisícovky nových lidí a zmodernizovat techniku. 

 



Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda hnutí; 14. 5. 2015 /ANO/: 


Ten příští rok, tam se bavíme řádově kolem myslím 500, 600 milionů korun v nějaké struktuře těch jednotlivých složek policie. Takže my jsme se domluvili, že budeme pokračovat dále v jednání a ten materiál, koncepce je celkem kvalitní, takže je to dobrý základ k diskusi. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Návrh ministerstva vnitra podporují opoziční komunisté. Občanští demokraté jsou jen pro zlepšení pracovních podmínek policistů. 

 



Zdeněk MARŠÍČEK, stínový ministr vnitra; 14. 5. 2015 /KSČM/: 


Je potřeba i pomoc ministra financí, ale myslím si, že i ministerstvo vnitra by mohlo ušetřit nějaké peníze. 

 



Petr FIALA, předseda strany; 14. 5. 2015 /ODS/: 


Navýšení počtu policistů je nerozumné. Vždyť my máme hrozně moc policistů na počet obyvatel, je u nás skoro dvakrát tolik policistů co ve Švédsku. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Peníze pro posily hledá i sama policie. Například přes granty. Kvůli navýšení rozpočtu policie pro příští roky o necelých 11 miliard korun vznikla koaliční komise, která má posoudit budoucí rozvoj policie. Opoziční občanští demokraté, jak jsme slyšeli z úst Petra Fialy, kritizují záměr policie i ministerstva vnitra, respektive požadují po ministrovi vnitra a pro policii v souvislosti s navyšováním rozpočtu a počtu policistů detailní analýzy. Paní poslankyně, proč chcete detailní analýzy, když vaši ministři vnitra v čele s Ivanem Langerem říkali, že Česká republika potřebuje 45 až 47 tisíc policistů? To znamená, vy byste iniciativu policie a ministerstva vnitra měli vítat, není-liž pravda? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Pane Moravče, problém je v tom, že my jsme jako poslanci výboru pro bezpečnost na rozdíl od Mladé fronty Dnes pana Babiše neviděli Bílou knihu, na kterou se odvolává pan ministr, na kterou se odvolává pan policejní prezident, a nevíme, z jakých čísel oni vycházejí. Já když jsem v minulém volebním období... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Co kdyby vyšli z čísel Ivana Langera a... 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


To je co kdyby. Proč, já se nebráním tomu vést diskusi o navýšení počtu policistů. Jsem si vědomá toho, že i ta, to bezpečnostní prostředí se proměnilo. Jsem si vědomá toho, že policie bude v budoucnu potřebovat více IT specialistů, kteří budou bojovat s kyberzločinem. Na druhou stranu skutečně to, co říkal náš pan předseda, je pravda. Dokonce Česká republika má na 100 obyvatel více policistů, než má Německo, Polsko, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Lotyšsko, Finsko a Švédsko. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Znovu ale trvá má otázka. Za vás byl ten počet policistů ještě vyšší. Jak to, že vám to nevadilo, když jste byli ve vládě? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ale některé agendy, které tehdy vykonávala policie, tak se převedly a vykonávají je jiné subjekty. Takže ten pokles toho faktického počtu policistů je zcela logický. Já jsem všema deseti pro, aby se skutečně výrazným způsobem dovybavila policie, abychom dobře zaplatili policisty, abychom skutečně to, co tady také bylo řečeno, neposuzovali jenom kvantitu, ale kvalitu. A jestli dovolíte, já si myslím, že všichni, co jsme sledovali tu tragickou událost v Uherském Brodě, tak jsme si všimli jedné věci: těch policistů, kteří se tam v nějakém období vystřídali, byla celá řada. Takže kvantitativně se jich tam objevilo, pan ministr mě možná doplní, 50, 60 během těch několika hodin, co ten šílený střelec zabíjel 8 lidí. Ale kolik z těch policistů bylo kvalitních? Kolik z těch policistů bylo policistou s velkým P, který je vědom si své přísahy, kterou skládal a ve které stojí, že bude bojovat i s nasazením vlastního života. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Kdybych vám ale namítl, že všechny ty nekoncepční věci v těch uplynulých letech, neustálé snižování, navyšování rozpočtů od roku 1998, podíváme-li se na dlouhodobý vývoj policie, vyštval ty kvalitní policisty s velkým P a policie se ve vší úctě stala průchoďákem, respektive prostředím, které je vysoce fluktuační, protože vlastně vy politici nejste schopni vytvářet dlouhodobé koncepce pro policii, protože jednou jich máme 47 tisíc, pak se škrtá v rozpočtu, takže se to sníží na 38 tisíc. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Vidíte, a o tom přesně já mluvím a proto mně vadí, že pan ministr nám nepředstavil Bílou knihu. Protože já jsem toho názoru, že ani obrana ani bezpečnost nejsou resorty, na kterých bychom se měli hádat o věcech, které jsou spojeny s vybavením, s personálními věcmi se přít. Ale já se dozvídám jako poslankyně výboru pro bezpečnost o navýšení počtu policistů z Babišových novin? Připadá vám to normální? 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Není to smutné, pane ministře? Není to smutné? Neměl jste to nejdříve společně s policejním prezidentem... 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Alexandr Vondra, když představoval Bílou knihu o obraně, tak ji představoval nejdřív poslancům, kteří rok spolupracovali na jejím závěrečném znění. Pak předložil Bílou knihu na vládu, a pak následně do zákonodárného sboru. To je správný postup, který měl zvolit i pan ministr Chovanec a ne, že my se útržkovitě dozvídáme, že rozpočet ministerstva vnitra, který v současné chvíli je 55 miliard, tak má v horizontu deseti let nebo kolika být navýšen o 11 miliard. Nevíme za co... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ano. Rozumím tomu, paní poslankyně. Pane ministře, nejdete na to chybně, tudíž by i podpora opozice mohla být k tomu návrhu, pokud byste Bílou knihu nejdříve představil na bezpečnostním sněmovním výboru? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já jsem v tom Uherském Brodě byl a já odmítám tady diskusi na téma, jestli policie má nebo nemá kvalitní lidi. Já jich tam vidím velkou spoustu. A do toho Uherského Brodu přijeli první policisté svým vlastním osobním autem, protože prostě chtěli být na tom místě činu co nejdřív. A znovu říkám, ta policie žila v domnění celou dobu, že tam jsou živí lidé, že tam ten člověk, krom toho pána na záchodě, toho jasného rukojmího, který telefonoval s policií, jsou další živí lidé. To není klasická taktika takzvaného šíleného střelce a je to taktika, kde jsme si mysleli, že jsou prostě rukojmí. 


Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Přežili ti, kteří se zachránili sami. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Pokud nemáte informace z místa činu a pokud tedy myslíte, že tam je šest sedm živých lidí, tak ta taktika policejní je úplně jiná. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Teď mi ale odpovězte na tu bezpečnostní knihu a na tu Bílou knihu. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Pane ministře, promiňte, můžu? Pane ministře, víte o tom, že tam byl kynolog se psem? A víte, jakou možnost má kynolog se psem v takovýchto akcích, jakým postupem služebním on k tomu může přistoupit? Věděl jste o tom, že tam byl kynolog se psem? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Kynolog se psem v Uherském Brodě? 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ano. Proč jste tam neposlali kynologa se psem? 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Jestli tam byl nebo nebyl kynolog se psem, to opravdu nevím. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Proč ti policisté, kteří tam šli jako první, si nevzali vesty, které měli v autě? To je celá řada otázek a tady skutečně je 8 mrtvých lidí. A ti 2, kteří se zachránili, tak se zachránili sami. Já chci žít v zemi, kde prostě policisté, když už jim stát kompenzuje jejich složitou službu, jejich nasazení, riskování vlastního života nemalými výsluhami, odchodným a více těch věcí, které mají jakoby z hlediska zaměstnanců, než má běžný člověk, tak od nich ale očekávám, že budou skutečně i v těch chvílích, kdy budou, ano, možná riskovat, tak že to prostě zkusí. Protože pokud se smířím s tím, že vždycky ten policista, promiňte, pokud se smířím s tím, že vždycky ten policista bude hledat... 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Muž to prohraje, když skáče ženě do řeči, pane ministře. Proto ženy těží z této výhody. 

 



Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu PS PČR /ODS/:


Ne. Jestli můžu dokončit větu, a pak chvilku budu mlčet. Slibuju. Jestli můžu, jenom pokud se ve finále, každý policista se může dostat do situace, kdy řekne, no bylo to příliš riskantní, tak jsem do toho nešel. Já tohle nechci. Já od těch lidí očekávám, že budou nasazovat svůj život, tak jak to mají v té přísaze. A je mi velmi líto toho, že skutečně se ti dva museli zachránit sami a že jim policie v tomto ohledu nepomohla vůbec. 

 



Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:


Já se obávám, že se zachránilo víc lidí než dva, naštěstí, kteří utekli, pak se zachránil ten pán z toho WC a zachránila se postřelená účetní, která tedy utekla, ne servírka, to byla účetní, pokud se nemýlím. Já bych tu rád řekl,

Mgr. Jana Černochová

starostka
poslankyně PČR
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR